El BBVA mantindrà una part de l'Obra Social d'Unnim

L'aportació permetrà mantenir el Premi Unnim de Teatre, el Festival internacional de Cinema de Muntanya de Torelló, el cicle de música religiosa de Vic, Osona Quintanes, la Fundació Mil·lenari de Vic i col·laboracions amb la Universitat de Vic.

Redacció Osona.com
24 d'octubre del 2012
Foto de família dels guardonats al Festival Unnim de Cinema de Muntanya.
Foto de família dels guardonats al Festival Unnim de Cinema de Muntanya. | Adrià Costa
Foto de família dels guardonats al Festival Unnim de Cinema de Muntanya. Foto: Adrià Costa

Unnim BBVA i Unnim Caixa han subscrit un acord de col·laboració per realitzar
de forma conjunta activitats d’acció social que permetran donar continuïtat a les
activitats més emblemàtiques que venia realitzant l’Obra Social d’Unnim Caixa. Pel que fa a Osona, això representa mantenir el Premi Unnim de Teatre, el Festival internacional de Cinema de Muntanya de Torelló, el cicle de música religiosa de Vic, les activitats a Osona Quintanes, els programes per a adults de la Fundació Mil·lenari de Vic i les beques a la mobilitat en col·laboració amb la Universitat de Vic, entre d'altres.

L’acord ve acompanyat d’un pla de col·laboració anual pel qual durant el període que va d’octubre 2012 a setembre 2013 Unnim BBVA destinarà 2,2 milions d’euros a aquestes activitats. Aquest conveni, valorat per les dues parts, té tres àmbits principals d’actuació: l’assistencial, el pedagògic i familiar, i el cultural.

La xifra, tot i ser significativa, representa un fort descents de l’Obra Social en relació a anys anteriors. El 2011 s'hi van decicar 11.840.304 euros, i el 2012, poc més de 5 milions, que ja va suposar una reducció del 57,59%.

L’acord ha estat presentat per Xavier Queralt, conseller delegat d’Unnim i director
territorial de BBVA a Catalunya, Jaume Ribera, president d’Unnim Caixa i president del
Consell Territorial d’Unnim Caixa a Terrassa, Salvador Soley, vicepresident primer
d’Unnim Caixa i president del Consell Territorial d’Unnim Caixa a Sabadell, i Joan
Contijoch, vicepresident segon d’Unnim Caixa i president del Consell Territorial
d’Unnim Caixa a Manlleu.

Xavier Queralt ha destacat que l’acord amb Unnim Caixa obre un espai addicional d’implicació social de BBVA a Catalunya, i és una mostra més del compromís d’Unnim i BBVA de col·laborar amb aquelles activitats que interessen tant els clients de l’entitat com la societat en general.

Per la seva banda el president d’Unnim Caixa, Jaume Ribera, ha manifestat la seva satisfacció amb l’acord, que els arriba després d’un període difícil i que els permetrà continuar desenvolupant les principals activitats de l’obra social. "Amb Unnim
BBVA hem coincidit en la filosofia de proximitat al territori i d’ajuda a les comarques i
persones que en formen part”, ha comentat.

Les fundacions territorials

L’acord de col·laboració entre Unnim BBVA i Unnim Caixa comprèn dos àmbits principals d’actuació: un de caràcter general i un altre especial o propi de les fundacions territorials.

Les activitats d’àmbit general seran aquelles que es duran a terme en diferents poblacions del territori on Unnim BBVA té presència comercial, mentre que les d’àmbit propi seran aquelles vinculades molt directament als consells o fundacions territorials en el seu territori d’influència més proper.

Els acords de col·laboració es concreten en tres grans àrees temàtiques: l’àrea assistencial, que recull el 50% del pressupost, l’àrea pedagògica i familiar, amb un 30% de la dotació pressupostària, i l’àrea cultural, amb un 20% de dotació global.

Pel que fa a la vessant assistencial, en destaca el programa d’ajuts “Territoris solidaris”, així com el compromís de donar suport a projectes concrets d’entitats que actuen en el camp de la discapacitat o la dependència, especialment aquelles de gran arrelament a les comarques d’origen de les entitats que varen conformar l’actual Unnim.

Pel que fa a la vessant pedagògica i formativa, l’acord de col·laboració contempla
desenvolupar un extens programa pedagògic adreçat a tots els nivells de l’educació reglada. En destaquen el programa d’educació en valors associat a l’ús del diner, “Valors de futur”, el concurs de dibuix escolar i les activitats pedagògiques que es desenvolupen habitualment al Centre Cultural de Terrassa, l’Espai Cultura i l’Espai Natura de Sabadell o a la finca rústica tradicional d’Osona Quintanes, entre d’altres. També s’hi inclouran programes per a adults de la Fundació Mil·lenari de Vic i les beques a la mobilitat en col·laboració amb la Universitat de Vic.

L’acord de col·laboració també contempla l’organització d’activitats i tallers per famílies
en equipaments d’Unnim Caixa i en d’altres espais de profunda vinculació amb la mateixa.

Pel que fa a la vessant cultural, destaquen quatre línies de programació consistents en un variat programa de concerts de música clàssica, la itinerància de les exposicions de l’ampli catàleg permanent de mostres d’Unnim Caixa, l’organització d’un cicle de conferències i l’organització anual de la conferència “Economia. Perspectives”. En aquest apartat, la col·laboració també contempla la convocatòria dels premis de gran tradició a les poblacions o comarques d’origen d’Unnim: el Premi Sant Joan de literatura catalana, el Concurs de música de cambra Montserrat Alavedra, el Premi de Teatre, el Premi de pintura Ricard Camí o el Festival internacional de Cinema de Muntanya. Finalment, l’acord també contempla el suport a la temporada estable de dansa del Centre Cultural de Terrassa, la creació de dues grans exposicions anuals a l’Espai Cultura de Sabadell i el cicle de música religiosa de Vic.

Territoris solidaris

La primera iniciativa conjunta, fruit d’aquest acord, és la convocatòria d’ajuts “Territoris Solidaris”, adreçada a entitats sense ànim de lucre de les demarcacions on Unnim Banc té presència comercial, i que s’iniciarà demà dijous 25 d’octubre. Aquest programa pretén donar continuïtat a una de les línies principals d’actuació que tradicionalment s’havia dut a terme des de l’Obra Social: el suport a les entitats del tercer sector. I ho farà mitjançant un programa que pivota en la implicació dels empleats de l’entitat posat en marxa l’any passat a BBVA i que ara s’estén a la xarxa d’Unnim amb una dotació de 500.000 euros.

“Territoris solidaris” d’Unnim BBVA té dues línies de col·laboració: una social, per a projectes que tinguin com a finalitat millorar la qualitat de vida o diferents aspectes del benestar de les persones del nostre territori, i una altra de cultural, amb l’objectiu de continuar donant suport a les iniciatives culturals de més arrelament.

Unnim Caixa i les noves figures jurídiques

Com és sabut, el mes d’octubre de 2011, Unnim Caixa va segregar el seu negoci financer a una nova entitat, Unnim Banc, que posteriorment va ser gestionada pel FROB i adquirida per BBVA. Donada aquesta segregació, Unnim Caixa va passar a ser una empresa diferenciada d’Unnim Banc, desvinculada del negoci financer i dedicada a la gestió de l’Obra Social i del patrimoni de les antigues caixes d’origen.

D’acord amb el nou marc legal, Unnim Caixa haurà de transformar-se en una nova fundació especial. Per tant, en les properes setmanes es procedirà a la transformació de l’entitat i posteriorment està previst destinar els actius patrimonials de cada caixa d’origen a tres fundacions d’àmbit local, adscrites als territoris d’origen de les antigues caixes fundadores d’Unnim.