Maria Carme Sallés ja és santa

El Sant Pare Benet XVI canonitza la beata vigatana en un multitudinari acte a Roma.

Quico Sallés
22 d'octubre del 2012
L'acte solemne a Roma a congregats milers de peregrins d'arreu del món.
L'acte solemne a Roma a congregats milers de peregrins d'arreu del món. | Ajuntament de Vic
L'acte solemne a Roma a congregats milers de peregrins d'arreu del món. Foto: Ajuntament de Vic

El Sant Pare Benet XVI ha canonitzat aquest diumenge al matí, dia 21 d’octubre, la beata vigatana Maria Carme Sallés i Barangueras (1848-1911), fundadora de les Concepcionistas Misioneras de la Enseñanza, congregació dedicada a l'educació de les dones i que es va estendre per Espanya, Itàlia i Brasil. L’acte ha tingut lloc a la plaça de Sant Pere, a la Ciutat del Vaticà, on el Papa ha canonitzat sis sants més. A la cerimònia, que ha tingut un to solemne, hi han assistit unes 50.000 persones d'arreu del món.

Entre aquestes, hi ha hagut una àmplia representació política i eclesiàstica de l'Estat espanyol, encapçalada pel ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz (foto, a la dreta). També hi han estat presents molt fidels osonencs i representants de la comarca, com el tinent d’alcalde i adjunt a l’alcaldia de l'Ajuntament de Vic, Josep Arimany; el bisbe de Vic, Romà Casanova; i el secretari general del Departament de Cultura de la Generalitat, Xavier Solà.

Benet XVI ha subratllat de Santa Maria Carme Sallés i Barangueras que "la seva obra educativa, confiada a la Verge Immaculada, segueix donant abundants fruits entre la joventut a través de l'entrega generosa de les seves filles, que, com ella, s'encomanen a Déu que tot ho pot".

Carme Sallés va néixer a Vic el 1848 i va morir a Madrid, el 25 de juliol de 1911. La seva ciutat natal ja li va rendir homenatge el 9 d'abril de 1999. Sallés és la primera dona que va passar a formar part de la galeria de vigatans il·lustres que presideix la Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic.

El passat 19 de desembre, Benet XVI va disposar que es promulgués el decret de reconeixement d’ un miracle al Brasil , on s'hauria produït una curació miraculosa gràcies a la seva intercessió, i que permetia la seva canonització. La religiosa ja tenia atribuït d'abans un altre miracle que li va permetre accedir a la condició de beata.

Més informació de la congregació i de la mare Sallés



   De dreta a esquerra: Josep Arimany, Xavier Solà, Xavier Puigdollers i Maria Antònia González, esposa de Josep Arimany. Foto: Ajuntament de Vic
Arxivat a