Roda de Ter congela els impostos i les taxes per al 2013

Segons l’equip de govern, l’IBI s’abaixa per segon any consecutiu.

Redacció Osona.com
18 d'octubre del 2012
L’Ajuntament de Roda de Ter ha congelat la majoria d’impostos i taxes per al 2013. Les noves ordenances fiscals es van aprovar en el ple del passat dimarts, amb els vots a favor de l’equip de govern d’ERC i del grup municipal de CiU, a l’oposició. IPR-PSC, també a l’oposició, finalment es va abstenir perquè l’equip de govern no va acceptar la seva proposta d’ampliar la bonificació en l’ordenança referent a les plusvàlues.

El regidor d’Hisenda, Roger Corominas (ERC), va qualificar les ordenances fiscals de “continuistes” i i va afegir que es tracta d’una “congelació general” dels impostos i taxes.

Segons Corominas, s'abaixa per segon any consecutiu el tipus impositiu de l’IBI. Enguany es passa del 0,71 al 0,64, el que suposa una disminució del 10,94% del tipus que permetrà frenar l'increment que s'hagués produït pel fet que el municipi de Roda de Ter l'any vinent estarà en el cinquè any d'aplicació de la revisió cadastral que va començar el 2009 i, per tant, si no s’actua sobre el tipus impositiu, els rebuts pujarien de mitjana per sobre del 10%.

Així mateix, aquesta baixada de tipus també permet frenar l’increment que suposava l’aplicació del decret llei aprovat pel govern espanyol el 30 de desembre de 2011.Corominas va explicar que es manté la bonificació que es va aprovar l'any passat del 5% per aquells rebuts que estiguin domiciliats abans del 15 de març de cada any. La mesura significarà per a l’Ajuntament una recaptació municipal per IBI “similar” a la de l'any passat, segons el regidor d’Hisenda.

Corominas també va destacar que enguany s'apuja de 50.000 a 85.000 euros el valor cadastral que pot tenir un habitatge per acollir-se a la bonificació del 50% del rebut en el cas de famílies nombroses. S'ha apujat perquè actualment amb un valor tan baix hi havia moltes famílies que tot i ser nombroses no es podien acollir a aquesta bonificació.

Pel que fa l’impost sobre vehicles, enguany s'estableix una nova bonificació del 20% de la quota de l'impost a favor d'aquells vehicles que, per la classe de carburant utilitzat o per les característiques dels seus motors, es considera que produeixen un menor impacte ambiental. A aquests efectes, s'entendrà que produeixen menor impacte ambiental aquells turismes que produeixen emissions de C02 inferiors a 100gr/km.

Donat que al ple de juliol ja es van modificar les taxes educatives i que no hi ha cap canvi en escombraries, vehicles, a banda de la bonificació ja esmentada, el regidor va afegir que la resta són canvis menors o actualitzacions de taxes que ja no eren d'aplicació. El més destacat en aquest apartat és:

• El descompte del 10% amb el Carnet Jove a la piscina.

• Increment de 10 cèntims metre lineal a les parades del mercat del dijous.

• Incorporar com a preus públics els tallers d’oci i lleure formatiu dels Espai’s Actius.

• Actualitzar algunes tarifes de la revista municipal RDT per adaptar-les i baixar-les a les circumstàncies actuals de crisi.
Arxivat a