Un empresa de Vic treu al mercat un detector instantani de bacteris

El producte representa un avenç significatiu per a les indústries agroalimentàries i farmacèutiques.

Pere Pratdesaba
16 d'octubre del 2012
Martirià Latorre, director general d'Itram Higiene, amb el BioFinder.
Martirià Latorre, director general d'Itram Higiene, amb el BioFinder. | Josep Garcia
Martirià Latorre, director general d'Itram Higiene, amb el BioFinder. Foto: Josep Garcia

Un dels grans maldecaps de les indústries agroalimentàries, farmacèutiques o fins i tot hospitals i restaurants és el manteniment de les seves instal·lacions. Les estrictes inspeccions no permeten ni una sola esllavissada i el risc de contaminació en els seus productes o materials és constant.

Itram Higiene, una jove empresa de Vic de tan sols sis anys, els ha facilitat un xic la tasca. La companyia ha llençat al mercat el BioFinder, un nou producte de fàcil aplicació en superfícies que detecta les biopel·lícules bacterianes en només 30 segons. Aquests biofilms estan formats per cadenes microscòpiques de bacteris, com la salmonel·la o la listèria, que són invisibles a l’ull humà i no desapareixen amb el rentat tradicional.

El BioFinder representa un avenç significatiu per al sector, en relació a productes similars que s’oferirien fins ara. A més de la resposta immediata (els mètodes actuals necessiten algunes hores) i la fàcil aplicació a través d’un esprai, el BioFinder es ven a un preu força assequible i no és corrosiu. El producte es presentarà aquesta setmana al Congrés Internacional d’Autocontrol i Seguretat Alimentària que se celebrarà a Barcelona.

Per crear el producte, Itram Higiene ha invertit uns 120.000 euros de recursos propis, “els beneficis dels propers dos o tres anys”, segons el director general de la firma, Martirià Latorre. L’empresa ha contractat una doctora y establert convenis d’investigació amb els centres tecnològic de Leicat, a Terrassa, i el departament de biorisc de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Itram Higiene és una petita empresa que es dedica des del 2006 a la fabricació i comercialització de detergents i desinfectats per a la indústria agroalimentària i farmacèutica. La firma també ofereix assessorament personalitzat i plans específics per a cada cas. A l’actualitat compta amb set treballadors. Està associada amb una altra empresa, DeterVic, amb 14 empleats, que fabrica els seus productes. La facturació total prevista per aquest any rondarà el milió d’euros.

Itram Higiene ven els seus productes a tot l’Estat espanyol. En els propers mesos està prevista l’obertura d’una sucursal a Oporto, per abastir el mercat portuguès.

Des de la direcció de l’empresa es confia que BioFinder els faci de trampolí cap al mercat internacional. “Per sortir a l’exterior, has de fer-ho amb un producte diferenciat. Ara, la tecnologia pròpia ens obrirà nous camins”, comenta Latorre.

La firma, que aposta de manera decidida per la innovació, ja està preparant una segona fase de la investigació. L’estudi intentarà descubrir com es comuniquen entre si les bactèries per agrupar-se. “Si  coneixem com i per què s’uneixen, serà més fàcil combatir-els”, explica Latorre.
Arxivat a