Una Hispanitat poc festiva

Alguns ajuntaments i centres educatius opten per treballar aquest 12 d'octubre.

Pere Pratdesaba
11 d'octubre del 2012
Molts ajuntaments, centres educatius, comerços i fins i tot algun CAP han optat per obrir portes aquest divendres, 12 d’octubre, festa la Hispanitat, al·legant que no hi ha massa res a celebrar. La iniciativa s’ha escampat arreu del país, coincidint amb l’actual situació política, fruit de la gran manifestació de la Diada Nacional. Osona no ha estat una excepció.

Els més matiners a la comarca van ser tres ajuntaments: Seva, El Brull i Calldetenes. Els tres consistoris han decidit obrir les oficines amb el mateix horari que un dia laborable. A la proposta, s’hi ha afegit l’Ajuntament de Sant Pere de Torelló, amb una petita variant: els treballadors faran festa però l’alcalde, Jordi Fàbrega, i alguns regidors atendran els veïns que ho precisin.

Pel que fa als centres educatius, l’escola Casals Gràcia de Manlleu ha estat la més contundent. La direcció i tot el professorat han decidit treballar. La decisió es basa en “el desig d’independència” d’una gran majoria de catalans, que es va mostrar a la manifestació de la Diada Nacional, i en “les pressions contra els nostres senyals d’identitat”, segons explica el centre en una nota.

L’Escola d’Arts i Oficis i l’IES Jaume Callís, tots dos de Vic, i l’escola Sant Marc de Calldetenes també s’han afegit a la obertura. Els centres portaran a terme activitats acadèmiques (no lúdiques) i en cap cas no s’avançarà matèria continguda al programa de curs.

Fa uns dies, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va recordar que el calendari escolar estava fixat i, per tant, no es podia impartir matèria curricular, que anés a examen. Ara bé, també va reconèixer que, de la mateixa manera que algunes escoles feien portes obertes o jornades festives en diumenges, ho podien fer altres dies festius i no hi havia “cap inconvenient''.

El comerç, un cas apart

La decisió en l’àmbit del comerç té unes connotacions diferents.  La festa de la Hispanitat ja està contemplada en el calendari de la Generalitat com un dels festius de possible obertura.

En aquest marc, el comerç de Vic, sobretot en el sector de la moda, calçat i perfumeria, obrirà. També ho faran alguns supermercats del grup Bon Preu.
A Manlleu, però, tot apunta que la gran majoria de botigues romandran tancades.

Enquesta: treballaràs el dia de la Hispanitat?

Arxivat a