L'Eix Transversal esdevé carril bici per un dia

La marxa per la carretera gairebé desdoblada reuneix més de 500 ciclistes.

Redacció Osona.com
07 d'octubre del 2012
Miguel Indurain ha estat el gran atractiu de la marxa.
Miguel Indurain ha estat el gran atractiu de la marxa. | esportFOTO
Sortida de la marxa. Foto: esportFOTO

Aquest dissabte, dia d’octubre, més de 500 ciclistes han pogut circular de punta a punta de l’Eix Transversal (C-25), entre Cervera (Lleida) i Caldes de Malavella (Girona). La multitudinària marxa ha servit per comprovar l’estat de les obres del desdoblament de la via, ja en el seu tram final (s’inaugurarà a principis del 2013, sis mesos abans del previst).

A la marxa hi han participat destacats ciclistes, com Miguel Indurain, Melcior Mauri, Àngel Mullera, Carlos Verona, Àngel Edo i David de la Cruz, entre d’altres. La jornada ha transcorregut sense incidents i sense pràcticament afectar el trànsit normal de l’Eix, segons informa l’organització,  Cedinsa, la mateixa empresa constructora que porta a terme les obres del desdoblament.

A dos quarts de vuit del matí s’ha donat puntualment la sortida des de Cervera, amb la primera pedalada a càrrec de Lluís Gallifa, ciclista osonenc de 80 anys d’edat. Després de dos quilòmetres neutralitzats fins arribar a l’inici de l’Eix Tranversal, ha tingut lloc la protocol·lària cerimònia de tallada de la cinta - a càrrec de Miguel Induráin, Pedro Maqueda, president de Cedinsa, i Josep Jufré, director tècnic de la prova - que donava pas a la sortida llençada de la marxa.

El protagonista indiscutible del grup ha estat Miguel Induráin, que ha concentrat les mirades dels ciclistes, que no han deixat en cap moment de demanar-li fotografies i signatures, i també del públic que s’ha aplegat als múltiples ponts que creuen l’Eix per veure el pas de la marxa.”És un dia festiu per fruir de la nostra passió i aprofitar l’ocasió de circular per una carretera de la que poques més vegades podrem gaudir d’aquesta manera”, deia el ciclista.

Damià Calvet, secretari de territori i mobilitat de la Generalitat de Catalunya i també participant de la marxa, declarava a la sortida que “l’Eix és una peça molt important per a la mobilitat a Catalunya”. Pedro Maqueda anava encara més enllà: “L’Eix és una via de comunicació extraordinària que vertebrarà tot el territori. Segur que tindrà un retorn econòmic molt ràpid; aviat es veurà l’efectivitat d’aquesta infraestructura”.

La jornada ha acabat al pavelló de Caldes de Malavella amb un dinar per a més de 700 comensals.

Fomentar el ciclisme sense ciclistes

Durant els dies previs a la prova també hi ha hagut algunes veus crítiques, com la Coordinadora d’Usuaris de la Bicicleta, que es queixaven que Cedinsa utilitzés la bicicleta per promocionar una obra pensada per als vehicles a motor.

“La Generalitat hauria d'haver previst l'alternativa segura per a les bicicletes i fins i tot opinen que com a compensació hauria d'haver fet instal·lar a l'empresa constructora, com a mínim, als senyals de recordatori de respecte de l'1,5 m obligatori per avançar a les bicicletes, a les carreteres properes a l'eix, i construir vies ciclistes segures per evitar accidents a les que s'han convertit en accés a l'Eix”, explica Ecodiari en un article.

Fulletó de la prova (PDF)

Més informació des del web de la prova

Més informació de l'Eix Transversal

   

Miguel Indurain ha estat el gran atractiu de la marxa. Foto: esportFOTO
Documents