Marta Pascal: «La JNC garantirà que no es descafeïni el procés de Mas»

Entrevista a la vigatana, nova presidenta de la Joventut Nacionalista de Catalunya.

Quico Sallés
07 d'octubre del 2012
Pascal, en un momnet de l'entrevista.
Pascal, en un momnet de l'entrevista. | QS/ND
Pascal, en un moment de l'entrevista. Foto: QS/ND

Marta Pascal (Vic,1983), és a partir d'aquest cap de setmana la nova presidenta de les Joventut Nacionalista de Catalunya, el plantera de CDC, després dels mandats de Gerard Figueras. Vice-presidenta d'aquesta formació des del 2010 fins al congrés que celebren aquest cap de setmana a Girona, dirigirà prop de cinc mil joves que hauran de ser "garants del procés de l'estat propi que lidera el president Mas". A més de llicenciada en Polítiques, aquesta "social-liberal" és llicenciada en Història, de la qual en vol formar part: "Ser una generació d'un país lliure".

- Canvi de lideratge però no de rumb, ans al contrari, oi?

-Canvi de lideratge i herència de la feina feta. Marquem el ritme claríssim cap al dret a decidir i cap a l'estat propi. De fet, la JNC fa 32 anys que treballa per això. I ho hem assolit per dues vessants. Una primera, aquells que han passat de la JNC a CDC i de l'altra, que som un grup de gent jove que treballem per això.

- Just abans del congrés de CDC vau presentar una proposta amb un full de ruta  "El projecte itinerari" que diria que us l'han comprat.

- La nostra esmena a la ponència política l'assumeix CDC i incorpora el terme estat propi. La nostra estratègia té dos ritmes: encetar el procés i preparar un país millor per als joves a partir de l'endemà. Volem ser protagonistes de l'estat propi i veiem que el president, Artur Mas, s'ha posat davant el nostre projecte com un procés de no retorn. La JNC ha estirat el partit cap a postulats més descarats a nivell nacional.

- Vosaltres mai no heu amagat la paraula independència. De fet, el vostre logo incorpora una estelada. Per què a CDC li costa tant pronunciar la paraula independència?

- És una qüestió de registre. La JNC pot dir "independència" de manera descarada: ho fa des de 1996 quan va integrar la paraula als estatuts, però CDC ha d'aglutinar les idees més diverses però que ens porten allà mateix. Per a mi no és un debat important, distreu i és pobre, perquè l'important és assolir una majoria per ser un país normal i corrent com la resta del món. No és un qüestió de paraules, sinó de processos i de com ho liderem.

- Quants afiliats té la JNC?

- És el nostre tresor: estem sobre els cinc mil afiliats, escampats arreu del territori.

- Deies que sense independència no hi ha un país per a joves.

- El plantejament és a través de "l'imparable", l'eslògan del congrés. Som un procés i una gent imparables perquè la submissió de Catalunya ens ha portat a un 50% d'atur juvenil i a una ingent quantitat de joves que emigren. Nosaltres hi volem viure i desenvolupar-nos a nivell personal. Aquest és el programa que aprovarem. Nosaltres, com a generació, reivindiquem un país lliure.

- Com et definiries: liberal, centre-esquerra o social-democràcia?

- Em sento social-liberal, tal com es defineix la JNC.

- Que vol dir...

- Individu i cohesió social. No sóc gaire d'etiquetes.

- Com és la relació amb les altres organitzacions de joventuts de partits, sobretot amb Unió de Joves?

- En un moment com aquest hem d'anar junts. El fet que els dos partits grans estiguin agermanats fa que tinguem una relació cordial. Però ells fan la seva i nosaltres, la nostra.

- Diríeu que heu fet de camàlics de CDC cap a postures més concretes d'ambició nacional.

- La JNC que sortirà aquest diumenge de Girona és una JNC del Club Súper 3, del Twitter i de la immersió. És a dir, una JNC que ha viscut sempre en una "Catalunya autònoma" però que amb això no es conforma. La nostra actitud serà garant perquè el procés que ha encetat Mas no es descafeïni i amb un plus de transcendència i responsabilitat. Som una de les generacions més ben formades de la història perquè els país ens l'ha dotat i hem de ser responsables amb això. Hem de treballar sense estridències i fer suport estirant als joves al procés encetat pel president Mas.

  -D'acord, sou una generació del Goku, per tant queda lluny, molt lluny l'Espanya del 78. Com veieu les amenaces d'Espanya al procés d'independència?

- (Riu). Teníem clar que ho farien. No tenim por, depenem de nosaltres. Mira, Espanya és un estat i, per tant, té eines, però tenim capacitat de resistir i sortir-nos-en.

- Quin comiat faries a Gerard Figueras?

- Ha vertebrat la JNC a cada racó del país. Li agrairem. No em facis dir la sorpresa.

- Et veus diputada?

- Nosaltres estem en un procés intern i estem a disposició del partit. Aquí ho deixo. De fet, ho decidirem el 12 d'octubre, que, per a nosaltres, és feiner.

- I quina petjada?

- Haver fet molt bé la feina.

- Molt sovint es critiquen les joventuts dels partits, malgrat que vosaltres teniu NIF propi, com una pedrera, com una agència de col·locació...

- No, no, la JNC és una escola, una escola de patriotes. És cert que molta part de la JNC activa s'incorpora a CDC però no és necessàriament així. Nosaltres som joves que volem fer política, i fer-la d'una altra manera, amb regeneració democràtica.

- Les ponències que heu aprovat marquen un full de ruta molt clar.

- De fet, el que demanàvem és el que ha fet el president: el camí de l'estat propi. Pel que fa la resta, hem elaborat dues ponències que pensen en el dia després: com fer un país per a les persones i econòmicament competitiu.

- Moltes gràcies i molta sort.

- A vosaltres.
Arxivat a