El PSC tomba a les Masies de Voltregà la moció de «territori català lliure»

L’Ajuntament, governat pels socialistes, és el primer d’Osona que rebutja la declaració municipal d’independència.

Pere Pratdesaba
05 d'octubre del 2012
El PSC va tombar ahir a les Masies de Voltregà la moció que va presentar CiU on s’instava l’Ajuntament a declarar el municipi “territori català lliure”, a prendre mesures per tal d’accelerar el procés d’independència de Catalunya i a organitzar un referèndum d’autodeterminació, entre d'altres propostes. El grup municipal socialista va donar llibertat de vot als seus regidors: cinc hi van votar en contra (l’alcalde Sergi Vilamala, Gaietà García, Rosa Álvarez, Patrick Anglada i Joan Sanglas) i els altres dos es van abstenir (Toni Vilella i Montse Castañé). Els quatre regidors de CiU hi van votar a favor.

Les Masies de Voltregà està governada pel PSC, amb l’alcalde Sergi Vilamala al capdavant. Vilamala, actual primer secretari del PSC Osona, s’ha mostrat sempre proper a les tesis oficials federalistes del partit i mai no ha amagat la seva proximitat amb al primer secretari del PSC, Pere Navarro.

Fins ara, la moció sobre “territori català lliure”, que va impulsar l’Ajuntament de Sant Pere de Torelló, s’ha portat a 14 municipis de la comarca. A tots ells s’ha aprovat. Les Masies de Voltregà és el primer lloc on no ha prosperat.

Els municipis d'Osona on s'ha aprovat la moció són els següents: Espinelves, Sant Pere de Torelló, Collsuspina, Santa Eugènia de Berga,Sant Vicenç de Torelló, Tona, Prats de Lluçanès, Manlleu, Sant Julià de Vilatorta, Calldetenes, Vic, Seva i Tavèrnoles.

“A la moció es demanava la declaració unilateral d’independència. Nosaltres no podem aprovar una cosa que no portàvem al programa electoral”, ha explicat aquest matí Sergi Vilamala. “Podem estar d’acord amb els conceptes, però no amb les formes.  Els grups municipals no han de decidir sobre aquests temes, sinó que ho ha de fer el Parlament”, afegeix.

Un ple polititzat

El ple d’ahir a les Masies de Voltregà va tenir un clar accent polític nacional. En total, es van presentar tres mocions que anaven més enllà de l’àmbit municipal.

A part de la proposta de la declaració municipal d’independència, CiU va presentar una altra moció sobre el referèndum i el dret a decidir, que és la mateixa que es va aprovar al Parlament de Catalunya. En aquesta ocasió, la iniciativa es va aprovar per unanimitat, amb el vots dels 11 regidors del consistori.

Per últim, el PSC també va portar una altra moció, on s’apostava per un estat federal “amb plenes competències d’autogovern”, segons Vilamala, la reforma de la constitució espanyola i un referèndum posterior, per tal que el poble català pogués decidir. La moció va prosperar amb els set vots dels regidors del PSC i els quatre en contra de CiU.