El Cap de setmana ibèric es dedica als rituals de la vida i la mort

Activitats als jaciments de Folgueroles, el Brull i Roda de Ter.

Redacció Osona.com
04 d'octubre del 2012
Al Casol de Puigcastellet es van fer tallers d'oficis ibers per donar a conèixer les principals innovacions de la cultura ibèrica.
Al Casol de Puigcastellet es van fer tallers d'oficis ibers per donar a conèixer les principals innovacions de la cultura ibèrica. | Xevi Mas
Al Casol de Puigcastellet es van fer tallers d'oficis ibers per donar a conèixer les principals innovacions de la cultura ibèrica, l'any passat. Foto: Xevi Mas

El proper cap de setmana, 6 i 7 d’octubre, se celebra arreu del país el 12è Cap de setmana ibèric. A Osona hi ha tres jaciments ibèrics ausetans: el Casol de Puigcastellet de Folgueroles, el Turó del Montgròs al Brull i el jaciment de l’Esquerda a Roda de Ter-Les Masies de Roda.

Als tres llocs s’hi han preparat un seguit d’activitats que enguany giren entorn als rituals de vida i de mort en època ibèrica, tema triat pels 17 jaciments que s’integren dins la ruta. Les propostes que s’ofereixen des dels diversos jaciments són variades.

A la fortificació ibèrica del Montgròs, al Brull, el dissabte a la tarda hi ha visites comentades i diferents tallers sobre metal·lúrgia, escriptura, encuny i un tast de cuina ibèrica. Diumenge 7 d’octubre, com a novetat, el director de les excavacions mostrarà als visitants zones del jaciment que normalment no estan obertes al públic.

Al Casol de Puigcastellet, a Folgueroles, les activitats se centren en el dissabte 6 d’octubre, quan té lloc la ja tradicional pujada al Casol, que s’acompanya d’un tast iber i una demostració de com era el ritual d’enterrament d’un cabdill ibèric, a càrrec del grup de reconstrucció històrica Ibercalafell. També es podrà visitar l’exposició VOX OSSUM, un viatge per l’arqueologia dels ossos, que gira entorn a l’antropologia i sobre els diferents sistemes d’enterrament dels morts, especialment en el món ibèric, romà i medieval. La mostra es podrà veure fins al 21 d’octubre.

Al jaciment de l’Esquerda, a Roda de Ter, el dissabte a la tarda, la directora de les excavacions del sector ibèric farà una visita centrada en els diferents espais del jaciment on s’hi han documentat elements que ens parlen dels rituals fundacionals de vivendes, possibles espais de culte, etc. El diumenge hi haurà una caminada entorn de l’Esquerda, per conèixer llocs d’època antiga que han quedat reflectits en l’imaginari col·lectiu com a espais relacionats amb la vida i la mort. La visita anirà acompanyada de la poesia de Miquel Martí i Pol i la narrativa d’Emili Teixidor, que ho han plasmat a la seva obra. També es faran visites comentades al jaciment i un tast de cervesa Ausesken.

Més informació del Cap de Setmana Ibèric

Programa del Cap de Setmana Ibèric





--------------------
Galeries de fotos d'anys anteriors:

- Cap de setmana Ibèric a Folgueroles (2011)
- Cap de setmana Ibèric a l'Esquerda (2011)
- Cap de setmana Ibèric a Folgueroles (2010)
- Cap de setmana Ibèric a l'Esquerda (2010)
- Cap de setmana Ibèric a Folgueroles (2009)
- Cap de setmana Ibèric a l'Esquerda (2007)
Arxivat a