L'Ajuntament de Vic congela els impostos i les taxes

L’equip de govern (CiU i ERC) obté un ampli consens, amb els vots a favor de SI, PSC i la CUP, que han aportat algunes esmenes. La sessió ha estat marcada per l’informe jurídic de la secretària de l’Ajuntament, que ha posat en dubte legal les mocions de l’oposició.

Pere Pratdesaba
01 d'octubre del 2012
Intervenció de David Sala.
Intervenció de David Sala. | Adrià Costa
Foto: Adrià Costa

El ple de l’Ajuntament de Vic ha aprovat avui congelar les principals ordenances fiscals per al 2013. Gairebé tots els impostos i taxes queden igual que l’any passat i només s’apuja un 3% la taxa d’escombraries i llar d'infants i escola de música. El gravamen de l’IBI baixa una mica, per compensar l'indrement del decret del govern espanyol i el rebut final que pagarà el ciutada, tal com ha insistit l’equip de govern en diverses ocasions, serà el mateix que el 2012. 

Les noves ordenances fiscals han obtingut el suport d'una àmplia majoria del consistori, amb  15 dels 21 regidors. Hi ha votat a favor l’equip de govern (CiU i ERC) i la CUP, SI i PSC, que han fet algunes aportacions a les noves ordenances. PxC i ICV-EUiA s’han abstingut.

El regidor d’Hisenda, David Sala, ha manifestat que l’IBI “no pujarà” ja que “hem adequat el tipus de gravamen del 0,58 al 0,55 per tal de pal·liar el 6% del decret de Rajoy que hem d’aplicar”. Sala ha assegurat que, en línies generals, es continuarà "recaptant el mateix que aquest any".

Seguint amb l’IBI, Sala ha explicat que no s’ha pogut incloure a les ordenances l’acord amb el PSC que contemplava la carència d’un any i sense interessos del pagament de l’IBI per part de les famílies amb pocs recursos, ja que no s’ajusta a la llei. A més, també ha exposat que “es redueix el tipus de gravamen del 0,96 al 0,90 pels solars amb un valor mínim de 40.000 euros”.

El regidor d’Hisenda també ha explicat que s’ha acordat amb la CUP, PSC, ICV i SI “augmentar la bonificació del 70% al 85% en les plusvàlues mortis causa que no tinguin la consideració d’habitatge habitual, sempre i quan facin referència al local de negoci del causant, i amb un valor cadastral d’un màxim de 300.000 euros”. Així, s’assegura que “hi hagi continuïtat en el local de negoci”.

Intervenció de David Sala. Foto: Adrià Costa

L’equip de govern s’ha compromès a parlar de la tarificació social que havien sol·licitat diversos grups del consistori a la propera comissió d’hisenda que se celebri. L’alcalde ha volgut afegir que “els gestos de solidaritat els veuran en el pressupost" ja que les ordenances fiscals ‘hem fet un gran esforç per mantenir-les, malgrat la crisi, però no podríem donar determinats serveis amb menys diners”.

L’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, s’ha felicitat del gran consens i les esmenes dels partits de l’oposició. “En uns moments de crisi com aquests no es podien baixar els ingressos per mantenir els serveis, però tampoc podíem gravar més els ciutadans”, ha dit Vila d’Abadal.

‘Acceptables, lògiques i sensates’

Els partits que han donat suport a les ordenances també han vist amb bons ulls l’acord amb l’equip de govern. “Són unes ordenances fiscals acceptables”, opina Iban Lapeira (SI). “Es una proposta sensata. Cal mantenir els serveis i no augmentar la càrrega als ciutadans”, ha dit en la mateixa línia Jacint Raurell (PSC). Per la seva banda, Nil Puigivila (CUP) reconeix que hi ha hagut pocs canvis i “lògics” en relació a l’any anterior.

Georgina Rieradevall, parlant amb Jacint Raurell. Foto: Adrià Costa

Xavier Tornafoch, tot i que se li han acceptat un parell d’esmenes, s’ha abstingut perquè s’ha queixat de les “presses” amb les quals s’han elaborat les noves ordenances fiscals.  El líder ecosocialista ha presentat també una bateria de propostes de caràcter social que l’equip de govern ha dit que tindria en compte en el marc de les tarificacions i bonificacions.

Per últim, Josep Anglada (PxC) ha sorprès els presents amb un raonament del tot estrany: “No hi podem donar suport perquè la majoria de partits n’hi ha donat. Ens hem de diferenciar”. Més endavant, ha acurat el seu discurs i ha argumentat que la congelació de l’IBI era “falsa” i que, al final, el ciutadà hauria de pagar més.

La resta de punts de l’ordre del dia s’han aprovat sense massa oposició. Entre aquests, destaquen el nou reglament del servei d’acolliment diürn en centres de dia per a la gent gran, l’aprovació del compte general de l’exercici del Museu de la Pell i el conveni amb el Consell Comarcal per a la recollida d’animals de companyia abandonats.

Informes polèmics de la secretària

Enrenou a l’apartat de les mocions. Els grups de l’oposició n’havien presentat cinc (dos PxC, una el PSC, una la CUP i una altre ICV-EUiA), que al final s’han quedat només en tres.
El debat ha estat marcat per l’informe jurídic de la secretària de l’Ajuntament que ha acompanyat totes les mocions, i que ha elaborat a instàncies de l’alcalde. L’informe era clar: totes les mocions incorrien en un vici de nul·litat perquè les seves propostes no eren “competència del ple” i, per tant, podien infringir l’article 62 de la LRJPAC.

Tots els partits de l’oposició han estat molt crítics amb el document, que ha tensat al màxim la interpretació de la normativa i ha posat dubtes a un tipus de mocions que sempre s’havien acceptat amb tota naturalitat. El més dur ha estat Xavier Tornafoch, que ha alertat que s’estava “malmetent la democràcia local”.

L’alcade ha respost i ha dit que li sabia “greu” que s’interpretés un informe jurídic com una pèrdua de democràcia” i ha assegurat que es respondria per escrit totes les queixes de les diferents formacions.

La resolució, però, ha tingut conseqüències ràpides en el debat, que s’ha vist marcat per l’informe. La més dràstica, la d’ICV-EUiA, sobre els papers de Salamanca. El portaveu ecosocialista ha decidit retirar-la i reconvertir-la en un prec, tal com demanava l’equip de govern. El PSC, per la seva banda, també ha retirat la seva sobre la reforma de la Constitució espanyola i un referèndum pel dret a decidir. En aquest cas, però, la decisió s’ha pres perquè la iniciativa havia quedat “obsoleta” després dels últims esdeveniments polítics al país, segons han reconegut els mateixos socialistes.  

La transparència dels comptes municipals i la vulneració de dades a tercers

Les dues primers mocions, de PxC, s’han tombat per la via ràpida i tots els partits s’hi han oposat (menys a la segona, on ICV-EUiA s’ha abstingut). La primera, sobre la dissolució de les Corts Espanyoles i la convocatòria d’eleccions generals, que la resta de partits ha trobat desfasada i “fora de temps”, tal com ha apuntat la regidora de CiU Anna Erra.

A la segona moció, PxC demanava que es retiressin els blocs de formigó del carrer Prat d’en Galliners, per la seva alta perillositat, i s’instal•lés una tanca de protecció. Toni Serrat (CiU) ha dubtat de la sinistralitat que criticava PxC, ja que en els darrers mesos només hi havia hagut un accident, on a més el conductor anava begut, i ha instat el grup de Josep Anglada a portar aquestes temes per altres vies, ja sigui en forma de prec o a les comissions.

Intervenció d'Antoni Serrat. Foto: Adrià Costa

Josep Maria Vila d'Abadal. Foto: Adrià Costa

La tercera moció, de la CUP, ha estat la mes controvertida. El text demanava la “transparència dels comptes municipals” i s’instava l’Ajuntament a fer públic al web municipal les retribucions econòmiques i un informe mensual de les despeses dels regidors i càrrecs de confiança, i les despeses “a lliure disposició” del departament d’Alcaldia.

Emparant-se en l’informe jurídic negatiu de la secretària, David Sala ha demanat a la CUP que retirés la moció. La CUP ha optat per posar l’afegitó “Demanar a l’alcalde que...” a cada un dels punts per certificar la legalitat de la proposta, la qual cosa tampoc ha satisfet a l’equip de govern.

Sala ha dit que algunes dades ja estaven publicades al web, tot i que ha reconegut que eren “difícils de trobar”. L’equip de govern ha ofert, però, una contrapartida a la CUP, al·legant que no es podia fer pública tota la informació perquè es podrien vulnerar les dades a terceres persones. Per tant, ha proposat que totes les xifres es portessin a la comissió i tots els grups, amb el beneplàcit de l’alcalde, decidissin què es faria públic i què no. La CUP ho ha desestimat.

ICV-EUiA s’ha posat al costat de la CUP i ha dit que no entenia com una moció com aquella podia presentar problemes legals. També hi ha votat a favor Si i PxC, aquesta última formació de manera sorprenent, ja que no sol donar suport a  cap iniciativa de la CUP.

Amb aquestes posicions, la patata calenta ha passat al PSC. Si hi donava suport, la moció s’aprovava, si hi votava en contra o s’abstenia, es desestimava (es necessitava una majoria absoluta, amb al menys 11 regidors). Jacint Raurell, com a bon orador, se n’ha sortit bé i ha dit que els socialistes “compartien” l’esperit de la moció però que tenien dubtes legals de si el ple podia obligar l’alcalde a fer segons quines accions. Per això, el PSC ha demanat a la CUP que retirés la moció, per poder estudiar millor els serrells legals i que es comprometia a donar-hi suport un cop aclarits aquests dubtes.

Intervenció de Jacint Raurell. Foto: Adrià Costa

La CUP tampoc hi ha estat d’acord i s’ha procedit a la votació. La moció, tot i obtenir un nombre major de vots positius no ha prosperat: nou vots a favor (SI, CUP, PxC, ICV-EUiA), vuit en contra (ERC i CiU) i dues abstencions (PSC).

La ‘dignitat’ del retorn dels papers de Salamanca

Per últim, en l’apartat de precs i preguntes, ICV-EUiA ha portat la seva moció reconvertida en un prec. Els ecosocialistes han demanat "la restitució immediata" per part del Ministeri de Cultura de la documentació propietat de l'Ajuntament de Vic que encara és a l'Arxiu de Salamanca. La voluntat passa per integrar definitivament la documentació del consistori vigatà a l'Arxiu Municipal.

Pel regidor d'ICV a l'Ajuntament de Vic, Xavier Tornafoch, "aquest és un acte de dignitat" cap als ajuntaments i considera "vergonyós" que "aquestes alçades i després de 73 anys no s'hagi restituït el patrimoni documental del nostre ajuntament i d'altres ajuntaments de Catalunya".

El grup ecosocialista es fa ressò així de la campanya de la Comissió per la Dignitat pel retorn dels documents dels deu ajuntaments catalans que encara són a Salamanca: Barcelona, Gandesa, Igualada, Moià, Reus, Sant Joan Les Fonts, Sort, Tarragona, Valls i Vic.

L'equip de govern ha assumit la petició d’ICV i Joan López (ERC) ha ofert l’Ajuntament com a intermediari per reclamar els documents. També ha instat a que si hi havia algun ciutadà que tenia papers a Salamanca, els ho fes saber i ho inclourien a la demanda.

Iban Lapeira comenta uns documents amb Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa

L’alcalde, de manera excepcional, ha donat el torn de paraula als altres partits, tot i que ningú l’ha utilitzat.

EL BREU, EN PLE

L’Ajuntament de Vic treballarà el 12 d’octubre. Fer festa seria “un desordre”, ha dit Vila d’Abadal. “Legalment no es pot fer”, ha afegit.  La CUP va més enllà i ha demanat festa també per al 6 de desembre.

La Guàrdia Urbana, en hissar l'estelada a la plaça del Mil•lenari, no va fer salutació oficial, per tant, va complir amb la legalitat vigent.

El servei de Facebook i Twitter de l’Ajuntament, que ha implementat fa poc i que ha externalitzat, costa 500 euros al mes. A principis d’any es posarà a concurs aquest servei.

 

Nota de premsa, de l'Ajuntament de Vic 

El ple, en directe per Twitter




----------------------------
ORDRE DEL DIA DEL PLE


A)      ESBORRANY DE L'ACTA DE LA SESSIÓ ANTERIOR

B)      PROPOSTES D'ACORD I DICTÀMENS

APROVACIÓ INICIAL DEL NOU REGLAMENT REGULADOR DEL SERVEI D'ACOLLIMENT DIÜRN EN CENTRES DE DIA PER A LA GENT GRAN.

APROVAR EL COMPTE GENERAL DE L'EXERCICI 2011 DEL MUSEU DE LA PELL

Foto: Adrià Costa

EXPEDIENT DE MODIFICACIÓ DE CRÈDITS DEL PRESSUPOST DE 2012 DE L’INSTITUT MUNICIPAL D’ESPORTS

APROVAR LES ORDENANCES FISCALS DE 2013

BONIFICACIÓ DE LA LLICÈNCIA D'OBRES LOMA 564/2012 AL  CENTRE DE TELECOMUNICACIONS I TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ (CTTI) DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

APROVAR EL CONVENI DE COL·LABORACIÓ AMB EL CONSELL COMARCAL PER LA RECOLLIDA D'ANIMALS DE COMPANYIA ABANDONATS

C)      RESOLUCIONS, MOCIONS I ALTRES INTERVENCIONS

1      RESOLUCIONS DE L'ALCALDIA

2      MOCIONS

a) MOCIÓ DE PXC PER DEMANAR LA DISSOLUCIÓ DE LES CORTS ESPANYOLES I LA CONVOCATÒRIA D'ELECCIONS GENERALS

b) MOCIÓ DE PXC PER INSTAL·LAR TANCA DE PROTECCIÓ I SEGURETAT AL C. PRAT D'EN GALLINERS

c) MOCIÓ DE LA CUP PER LA TRANSPARÈNCIA DELS COMPTES MUNICIPALS

d) MOCIÓ DEL PSC PER DEMANAR LA REFORMA DE LA CONSTITUCIÓ ESPANYOLA I UN REFERÈNDUM A LA CIUTADANIA DE CATALUNYA PER DECIDIR EL SEU FUTUR NACIONAL

e) MOCIÓ D'ICV-EUIA PER A LA RESTITUCIÓ DE LA DOCUMENTACIÓ INCAUTADA A L'AJUNTAMENT DE VIC

3      ASSUMPTES D'URGÈNCIA

4      PRECS I PREGUNTES

Moment de la votació de les ordenances fiscals. Foto: Adrià Costa