L'Institut de Vic crea una casa domòtica per a discapacitats

El conseller Josep Lluís Cleries inaugurarà la vivenda de mostra.

Redacció Osona.com
26 de setembre del 2012
L’Institut de Vic, conjuntament amb l’IES Llucmajor de Mallorca, ha desenvolupat un projecte pioner el qual consta de la creació d’una casa domòtica de mostra per a les persones discapacitades. Una casa dotada de la última tecnologia existent al mercat i que ha de servir per a conscienciar a la població de la importància de la domòtica com a element no de confort sinó d’increment de la qualitat de vida per aquest sector de població que a Osona, per exemple, hi ha gairebé 8.000 persones.

El divendres 28 de setembre, Josep Lluís Cleries i González, conseller de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, inaugurarà les instal·lacions a l’Institut de Vic. L’acompanyaran altres autoritats, com l’alcalde de la ciutat Josep M. Vila d’Abadal, o la directora de l’institut, Concepció de Rocafiguera.

La casa domòtica de mostra, de 54 m2, consta d’un menjador-cuina en una mateixa estància, una habitació i un bany. Tota la casa està pensada per a poder-hi accedir amb cadira de rodes pel que les zones de pas tenen sempre un diàmetre d’1,5 metres. Un espai totalment equipat i que està dotat amb tecnologia avançada en tots els àmbits. Exemples en son:

    -Control d’accessos a la casa amb obertura automàtica de la porta d’accés i possibilitat d’obrir-la amb control de vídeo.

    -Alarmes tècniques per als serveis essencials d’aigua, gas, calefacció, etc... i sistema centralitzat mitjançant tablets o aparells similars possibilitant el control a distància dels dispositius a través d’Internet.

    -Control de la il·luminació per zones podent crear escenes, ambients, simulacions de presència, senyalització d’emergències, etc.

    -Adaptació de tots els serveis a les possibilitats del resident: canviar gradualment l’alçada de l’encimera, adaptació del bany amb alarmes tècniques, control de persianes, cortines i tendals, control de climatització, etc...

El projecte ha estat desenvolupat pels alumnes i professors dels dos instituts (Vic i Mallorca) i ha estat finançat pel Ministeri d’Educació i pel Fons Social Europeu dins el marc “Proyectos de innovación en la formación profesional del sistema educativo”; a més de la col·laboració de diverses empreses del sector que han aportat material i coneixement de tecnologia domòtica. Es tracta d’una casa de mostra que podrà ser visitada durant els propers dos anys.

La casa ha estat creada íntegrament per als professors i alumnes de l’Institut de Vic dels cursos de Formació Professional de Grau Mig de l’especialitat d’Instal·lacions Elèctriques i Automàtiques, i Instal3lacions de Telecomunicacions.

El projecte pretén aconseguir tres objectius clars:

    1-Demostrar a la societat que la domòtica no sempre ha d’anar lligada al confort sinó que persones amb discapacitats poden beneficiar-se d’aquesta tecnologia per incrementar la seva qualitat de vida.

    2-Canviar el model de relació que tenen els centres educatius amb la societat, generant interaccions a dues bandes i compartint el coneixement que es crea en cada un dels àmbits de manera que ambdós se’n surtin beneficiats.

    3-Donar a conèixer el món de la domòtica als alumnes de Formació Professional i posicionar aquesta tecnologia com a nova branca de coneixement a la Formació Professional.

 “Aquest és un projecte molt enriquidor. Per al centre, ja que suposa la divulgació de les aplicacions de la domòtica entre tota la comunitat educativa; i per al professorat i l’alumnat que hi participa, a part de la transmissió d’uns coneixements específics que permetin en un futur tenir tècnics especialitzats en domòtica. És també molt enriquidor perquè es fa a partir d’un treball en equip, on les noves tecnologies tenen un lloc molt important tant en la comunicació com en la realització del projecte”, diu Concepció de Rocafiguera.
Arxivat a