Manlleu i Sant Julià s'afegeixen a la llista de «territoris catalans lliures»

Els dos ajuntaments han aprovat aquest dimarts dues mocions semblants, on s’insta el Parlament ha declarar la independència de Catalunya. Segueixen, doncs, la línia engegada a Sant Pere de Torelló i que han continuat Calldetenes, Vic, Seva i Tavèrnoles.

Pere Pratdesaba
26 de setembre del 2012
A Manlleu, la moció ha obtingut un suport majoritari, amb 15 dels 21 regidors del consistori.
A Manlleu, la moció ha obtingut un suport majoritari, amb 15 dels 21 regidors del consistori. | Adrià Costa
A Manlleu, la moció ha obtingut un suport majoritari, amb 15 dels 21 regidors del consistori. Foto: Adrià Costa

Els plens de l’Ajuntament de Manlleu i Sant Julià de Vilatorta van aprovar aquest dimarts a la nit dues mocions molt semblants, on els dos municipis s'han declarat “territori català lliure”.  A Manlleu, la proposta ha tirat endavant amb els vots de l'equip de govern (ERC i ICV) i CiU.  Per la seva banda, el PSC es va abstenir i els tres regidors de PxC hi van votar en contra. A Sant Julià, en canvi, s’ha aconseguit el consens i tots els regidors hi van votar a favor (AVV, SI i CiU).

D’aquesta manera, les dues poblacions s’afegeixen a la iniciativa engegada per Sant Pere de Torelló , i que ha tingut continuïtat a Calldetenes, Vic , Seva i Tavèrnoles . Aquesta setmana, les poblacions de Tona, Prats de Lluçanès, Collsuspina i Santa Eugènia de Berga debatran mocions semblants, que tenen tots els números per sortir aprovades.

Els models de Vic i Sant Pere de Torelló

A Manlleu, la moció ha obtingut un suport majoritari, amb 15 dels 21 regidors del consistori. L'ha presentada l’equip de govern (ERC i ICV), amb 10 regidors, i ha pogut sumar l'adhesió dels cinc regidors convergents. No ha estat el cas dels socialistes que, en la línia d'altres municipis, han optat per l'abstenció. "Manlleu moralment territori lliure i independent. No calia fer un referendum abans? ", ironitzava el portaveu del PSC, Josep Colomer, al seu Twitter , un cop aprovada la moció.

La proposta era idèntica que la que es va aprovar a Vic i només s'han adaptat alguns enunciats a la ciutat. La moció declara “moralment” Manlleu “territori català lliure” i insta el Parlament a prendre mesures per tal d’accelerar el procés d’independència de Catalunya. A diferència de les aprovades anteriorment a Sant Pere de Torelló i Calldetenes, incorpora que el futur estat català lliure treballarà per la reunificació política dels Països Catalans i el suport a entitats que treballen en favor dels drets nacionals de Catalunya i de la seva emancipació, entre d'altres punts.

Pel que fa a Sant Julià, la moció que ha impulsat l’equip de govern (AVV i SI) ha obtingut finalment el consens unitari, amb l'adhesió dels regidors de CiU. La proposta agafa com a model la de Sant Pere de Torelló , un xic menys agosarada que l’anterior de Manlleu. La iniciativa  defineix el municipi com a " territori català lliure " i emplaça el Parlament de Catalunya a assumir de forma unilateral la sobirania en un termini de dos mesos, davant la "greu situació" que pateix el país.

El públic assistent al ple ha irromput en aplaudiments un cop s'ha aprovat la moció. L'alcalde, Joan Carles Rodríguez (AVV), ha declarat al seu Twitter sentir una "forta emoció".

Els assistents al ple de Manlleu van celebrar l'aprovació amb aplaudiments i crits d'Independència. Foto: Adrià Costa
Arxivat a