L'esperit independentista de Sant Pere de Torelló s'estén a tot Osona

Tavèrnoles se suma a Sant Pere de Torelló, Calldetenes, Vic i Seva i declara el municipi "territori català lliure". Manlleu, Sant Julià de Vilatorta, Tona, Prats de Lluçanès i Santa Eugènia de Berga, properes parades.

Pere Pratdesaba
25 de setembre del 2012
576_1346702865nacio
576_1346702865nacio
Jordi Fàbrega, a la sortida de l'històric ple de Sant Pere de Torelló. Foto: Albert Alemany

El ple de l’Ajuntament de Tavèrnoles es va sumar ahir a la iniciativa sobiranista iniciada des de Sant Pere de Torelló i va declarar el seu municipi “territori català lliure”.  La moció, consensuada per tots els partits (ERC, CiU i TAV), es va aprovar per unanimitat. Tot seguit, els assistents a l’acte van aplaudir.

La moció presentada a Tavèrnoles és idèntica que la que es va aprovar a Vic i només s’han adaptat alguns enunciats a la ciutat, tal com ha explicat a Osona.com l’alcalde Carles Banús. El text declara “moralment” Tavèrnoles “territori català lliure i sobirà” i insta el Parlament a prendre mesures per tal d’accelerar el procés d’independència de Catalunya. A diferència de la de Sant Pere de Torelló, incorpora el terme “sobirà” i que el futur Estat català treballarà per la reunificació política dels Països Catalans, entre d’altres punts. També inclou el suport a entitats que treballen en favor dels drets nacionals de Catalunya i de la seva emancipació.

Una taca d’oli

La declaració municipal d’independència s’està estenent per la comarca com una taca d’oli. Calldetenes, Vic i Seva van donar continuïtat a l'embranzida de Sant Pere de Torelló. Després de Tavèrnoles, aquest dimarts, serà el torn de Manlleu i Sant Julià, amb dues mocions que tenen tots els números per sortir aprovades. Dimecres, el tauler es traslladarà a Tona, on els dos grups municipals (CiU i Tona Futur) estaven negociant per intentar consensuar una moció, i Prats de Lluçanès, on ERC, a l’oposició, n’ha presentat un altre de semblant (que també negociarà amb CiU, unes hores abans del ple). Dijous, la declaració s’aprovarà a Santa Eugènia de Berga, amb un text  consensuat entre tots els partits del consistori, a instàncies d’una proposta inicial d’ERC.

A part, ERC ha anunciat que presentarà una moció al ple de Taradell, a principis de mes. SI també ha entrat la moció als Ajuntaments de Torelló i Sant Vicenç de Torelló, on no té representació. En aquests dos darrers casos, però, la iniciativa no ha entrat en el ple d’aquest mes i haurà d’esperar el proper.

Cas a part és el de Santa Eulàlia de Riuprimer, que va celebrar el ple aquest dilluns al vespre. ERC, a l’equip de govern i amb majoria al consistori, tenia previst presentar una moció amb la declaració municipal d’independència però volia que s’hi afegissin els quatre regidors de CiU. Les negociacions prèvies es van allargar fins a última hora i no van acabar de prosperar, ja que CiU reclamava que es posés “moralment” abans del terme “territori català lliure”, a la part dels acords de la moció, cosa que ERC no va acceptar. Finalment, l’alcalde Àngel Torras (ERC) va decidir de posposar la moció fins que s’hagués aconseguit una entesa amb CiU.
Arxivat a