El retorn a la plaça se li posa bé a la Festa del Porc i la Cervesa de Manlleu

La fira reuneix més de 20.000 visitants. La ciutat es converteix en una gran masia, de la mà dels actors de Teatre Centre.

Redacció Osona.com
24 de setembre del 2012
Els assistents van poder segur tots els passos de la matança del porc.
Els assistents van poder segur tots els passos de la matança del porc. | Adrià Costa
La plaça Fra Bernadí plena de gom a gom, aquest dissabte al vespre. Foto: Adrià Costa

El retorn a la plaça Fra Bernadí de la Festa del Porc i la Cervesa s'ha saldat amb un èxit rotund. El centre neuràlgic de la ciutat de Manlleu s'ha omplert de gom a gom durant els tres dies que ha durat el certamen, del 21 al 23 de setembre. Les vendes han funcionat molt bé i l'organització calcula que s'haurien superat els 30.000 visitans, dels quals un 35% provenen de fora de la comarca. A més de la ubicació a la plaça, després de la seva reforma, la fira ha ampliat el seu recorregut pels carrers Sant Ferran i Sant Domènech, fins al passeig del Ter.

En aquesta edició també destaca la gran implicació que han tingut les entitats en les activitats de la programació, tal com explica Josep M. Anglada, regidor de Promoció Econòmica. Així, hi han participat el Teatre Centre, el col·lectiu Jove Manlleu, el Mercat Municipal o Sambucus, entre d’altres entitats. Això ha permès reduir l'efecte de la retallada de pressupost, que ha baixat dels 40.000 als 20.000 euros, en relació a l'any passat.

La plaça Fra Bernadí ha acollit les principals activitats i la majoria d’expositors gastronòmics així com els concerts i activitats organitzades pel comerç de Manlleu. Al carrer Sant Ferran i Sant Domènech s’hi ha ubicat un mercat  de productes locals i de proximitat i productes artesans alimentaris (embotits, formatges, mel...). L’ampliació d’aquest mercat, que enguany comptava amb més de 20 parades de diferents productes, ha fet de nexe entre la zona gastronòmica (Pl. Fra Bernadí) i les atraccions (Pg. del Ter).

A l’escenari cultural i del comerç, ubicat a les escales de la plaça, han tingut lloc desfilades de moda (comerços MAB) i actuacions d’Off-Broadway. Al mateix escenari, alguns grups, com Thurdsay Band, Combos o La Gallina Afònica es van encarregar de donar a la fira el toc cultural i musical jove.

Una de les novetats d’aquesta edició era l’apropament o el retorn al món de pagès. La plaça es va transformar en una antiga masia, el Mas Sentru. Amb la col·laboració d’actors del Teatre Centre de Manlleu els visitants han pogut conèixer anècdotes, vivendes i experiències del món de la pagesia. Els actors han acompanyat el públic assistent i els han fet fer un retorn al dia a dia d’una masia, concretament en el marc de la matança del porc, que en aquest cas va ser el dissabte a la tarda i el diumenge el matí.

Els espais destinats a les activitats principals estaven ambientats en el món rural i de pagès (el menjador de la masia, l’era...) per fer més atractiva la visita a la fira.

A la fira, destacaven altres activitats:

- El Dia Cuina Manlleu. Donant continuïtat a l’acord iniciat l’any passat amb l’editorial Sapiens, enguany la revista Cuina ha organitzat diferents activitats. La principal ha estat el concurs de receptes de cuina per blocaires gastronòmics, al que s’han presentat més de 50 persones.

Dins les activitats organitzades per la revista Cuina hi trobem també el taller de cuina infantil, el tast i maridatge d’embotits i cava i la xerrada nutricionista “Falsos mites del porc i de la cervesa” a càrrec de Rosa M. Espinosa.

- Taller de cuina infantil a l’Aula del gust. Dissabte al matí, Núria May ha conduït un taller de cuina per a nens, on han après com es fa una botifarra: picar la carn i embotir-la, fent-ne un tast final.

Tast guiat de cerveses fumades artesanes de la cerveseria Bryggeriet Refsvindinge. Foto: Adrià Costa

- La matança del porc i l’elaboració d’embotits de dissabte a la tarda i diumenge el matí, que com cada any realitza l’Associació de Comerciants del Mercat Municipal i que enguany convidat a fer un viatge al món de la masia, de la mà d’actors del Teatre Centre. El gastrònom Pep Palau s’ha encarregat de conduir-la el dissabte a la tarda.  
Presentacions i tastos guiats de cerveses. Selecció especial de El Manlleuet i cerveses fumades artesanes a càrrec de Cervesart.

- Maridatges. Cerveses artesanes internacionals i formatges artesans catalans, a càrrec de Joan Barniol, expert cerveser de Beertast, maridatge de cerveses artesanes Ausesken i xocolata de Xocoter i maridatge d’embotits i cava a càrrec d’Urbici Escudé.

- Tallers de cuina i tastos guiats. Es va poder descobrir com fer una crema de patata amb cervesa negra i morro de porc confitat amb Sambucus. També taller i tast de creps amb la Creperia La Moderna i tast guiat de botifarra amb castanyes de Viladrau a càrrec del Centre de Manipulació de la Castanya de Viladrau, entre d’altres.

Xifres de la 20a edició

- Més de 20.000 visitants

- 35% dels visitants de fora de la comarca d’Osona (un 5% més que en la última edició, fruit de la col·laboració amb la Revista Sàpiens i la Revista Cuina)

- Més de 1.000 persones han participat en les activitats gastronòmiques organitzades en el marc de la fira

- Més de 500 nens i nenes han passat per la ludoteca de la fira

- Més de 500 visitants han passat pel Museu del Ter durant el cap de setmana. Destaquem: 50 persones van realizar la visita guiada a la Colònia Rusiñol, prop de 200 persones van pujar al campanar de l’Església de Santa Maria

- 306 persones van pedalar contra el canvi climàtic, 100 participants més que en la última edició.

Programa d'actes (PDF)

Més informació, al web oficial de la Festa del Porc i la Cervesa




-------------------------------
Galeries de fotos d'edicions anteriors
:

2012
- Activitats diverses

2011
- Activitats diverses
- Concerts

2010
- Activitats diverses
- Concert dels Ressaka Ska

2009
- Activitats diverses

2008
- Ludomòbil
- Activitats diverses I
- Activitats diverses II
- Concerts de Sidonie, Vallfolkska i Rauxa

2007
- Activitats diverses
- Matança del porc
- Concurs de Bulls i Botifarres
- Concerts de Provilegiados i Gossos

2006
- Activitats diverses
- Matança del porc

Els assistents van poder segur tots els passos de la matança del porc. Foto: Adrià Costa
Documents
Arxivat a