Vila d'Abadal: «El ple estudiarà declarar Vic com a territori català lliure»

L'alcalde desestima la moció que presentarà la CUP i opta per una d'alternativa d'ERC, "més útil".

Nació Digital
15 de setembre del 2012
Josep Maria Vila d'Abadal.
Josep Maria Vila d'Abadal. | Jordi Borràs
Josep Maria Vila d'Abadal. Foto: Jordi Borràs

L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, assegura que en el ple del proper dilluns “estudiaran” la moció per declarar la ciutat "territori català lliure”, en la línia d’altres municipis com Sant Pere de Torelló i Calldetenes. En tot cas, la moció que s’aprovarà no serà la de la CUP, perquè l’equip de govern (ERC i CiU) no la consideren “viable” i si en canvi una d’alternativa d’ERC, que serà més “útil”.

Vila d’Abadal ho ha dit en una entrevista de Salvador Cot a Nació Digital. Tot apunta que, segons aquestes paraules, la moció d’ERC tirarà endavant i Vic també serà un “territori català lliure”, tot i que amb diferents matisos dels que proposava la CUP.

L’alcalde de Vic també ha parlat de la negativa a penjar l’estelada al balco consistorial de manera permanent. Vila d’Abadal argumenta que hissar la bandera independentista hauria estat perillós i que “és absurd enfrontar-se a l'Estat espanyol per la via de les lleis”.

La CUP va més enllà

Tan bon punt Sant Pere de Torelló i Calldetenes van declarar-se “territoris catalans lliures”, la CUP de Vic va anunciar que traslladaria la proposta al proper ple municipal de l’Ajuntament de la capital d’Osona. Però la moció de la CUP té algunes variacions respecte la dels municipis que ja l’han aprovada.

La moció proposa la declaració de la ciutat com a “territori català lliure i sobirà” i declara els veïns de Vic moralment lliures de lleialtat a la corona borbònica i als seus símbols. Un dels punts afegits a la nova moció respecte de les anteriors és el reconeixement dels Països Catalans i la necessitat d'estendre la declaració arreu de la nació i a especificar que en cas que la independència només afecti l'actual comunitat autònoma de Catalunya, la reunificació dels Països Catalans sigui un objectiu del nou estat.

Llegiu entrevista a Vila d’Abadal

Arxivat a