El PSC s'erigeix en el principal opositor a la independència

A Osona va donar llibertat al seus membres per assistir a la manifestació. Jacint Raurell, Albert Serra o Marc Fontserè hi van participar de manera activa. Els alcaldes de Sant Hipòlit i les Masies de Voltregà (a la foto), no hi van ser per "motius familiars".

Redacció Osona.com
17 de setembre del 2012
Sergi i Xavier Vilamala
Sergi i Xavier Vilamala | Adrià Costa
Sergi Vilamala i Xavier Vilamala, alcaldes de les Masies de Voltregà i Sant Hipòlit de Voltregà. Foto: Adrià Costa

La gran manifestació independentista del passat dimarts a Barcelona ha sacsejat el mapa polític català i, en extensió, el comarcal. Els partits miren de reubicar-se en aquest nou espai i de trobar nous arguments per defensar els seus ideals. Ahir diumenge, a Barcelona, els màxims dirigents del PSOE i del PSC, Alfredo Pérez Rubalcaba i Pere Navarro, van refermar el rebuig absolut dels socialistes a la independència de Catalunya. Rubalcaba va advertir al president Mas que si vol anar pel camí de la independència "ens trobaran".

El discurs oficial del partit és clar, diuen: el PSC no és una formació independentista i la seva opció és el federalisme dins la unitat d'Espanya.

Al socialisme osonenc -que va donar llibertat d'opció- hi va haver diverses actituds envers la Diada: alguns van ser a la Marxa 11S i d'altres es van quedar a casa, com va ser el cas dels dos germans alcaldes de Sant Hipòlit de Voltregà i de les Masies de Voltregà, Xavier i Sergi Vilamala, que no hi van ser per "motius familiars". “Nosaltres som un partit federalista, no independentista. Ara, des de la nova executiva comarcal sempre hem defensat un règim fiscal més just per a Catalunya i estem d’acord que Catalunya tingui el dret a decidir el seu futur”, diu Sergi Vilamala, primer secretari del PSC Osona. “Però qui té la paella pel mànec és el Govern, per tant, no cal que es discuteixi tant. Que CiU es deixi d’ambigüitats i convoqui un referèndum”, reclama amb contundència, i assegura que “si hi hagués anat” hauria estat per reclamar “els drets socials que els governs de Catalunya i l’Estat espanyol ens estan retallant".

El rebuig al contingut de la manifestació per part del tinent d'alcalde de Centelles, Josep Paré, és explícit: “No hi vaig anar perquè el lema de la manifestació era clarament independentista”. I afegeix: “Reconec que Catalunya no té el tracte fiscal que es mereix i que hem de millorar l’autogovern, però abans de demanar la independència, crec en altres vies per solucionar tots aquests aspectes”.

Josep Burgaya, un altre dels pesos pesants dels socialisme osonenc als últims anys (fins que es va donar de baixar del partit), tampoc va assistir a la manifestació, tot i que la plataforma Plaça 21, de la qual ell és membre, sí que hi va ser present. “Veig la independència força complicada. S’han creat unes expectatives que ja veurem com es gestionen”, apunta l’exdirigent socialista.

En un sentit distint, altres socialistes osonencs sí que van formart part del milió i mig de manifestants. Entre els que van optar per baixar a Barcelona, hi trobem algunes cares força conegudes, amb un pes específic important dins la secció comarcal del partit, Un d’ells va ser Jacint Raurell (foto, a la dreta / autor: Adrià Costa), regidor i portaveu del PSC a l’Ajuntament de Vic i que va presentar-se a les darreres eleccions a la secretaria comarcal, que va perdre per pocs vots .  També Marc Fontserè, regidor de Torelló i viceprimer secretari del PSC Osona; i Albert Serra, regidor de Roda de Ter per IPR i secretari de Relacions Institucionals i Acció Política del PSC Osona, entre d’altres. Tots ells argumenten que van assistir a la manifestació a “títol personal”. Però el seu discurs va una mica més enllà de l’oficial socialista.

“Comparteixo plenament el lema de la manifestació. El que ens cal és més autogovern”, apunta Serra, “Però no hem d’oblidar que aquest autogovern ha de servir per solucionar els problemes socials que tenim a Catalunya”, matisa.

Fontserè reclama que s’organitzi un referèndum i que Catalunya decideixi lliurament “sigui quin sigui el resultat i amb totes les conseqüències”.  I conclou: “El moment històric en què es troba el nostre país mereix, per una vegada, que anem tots a una. No parlo d’independentistes ni de no independentistes, sinó dels catalans”.

Article de Josep Paré: 'I ara què?'




Albert Serra va acompanyar els veïns de Roda als autocars que va organitzar l'ANC. Foto: Maria Àngels Roviró