La Guàrdia Urbana, vestida de gala, hissa l'estelada a la plaça del Mil·lenari de Vic

Mònica Terribas pronuncia la tradicional conferència de la Diada Nacional a la capital d'Osona.

per Redacció Osona.com, 10 de setembre de 2012 a les 22:47 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de setembre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Dos membres de la Guàrdia Urbana de Vic, hissant l'estelada, amb l'uniforme de mitja gala. Foto: A.Costa

Un any més, el dia 10 de setembre han tingut lloc els actes institucionals commemoratius de la Diada a Vic. I també com cada any s'han centrat en l’ofrena floral a la placa commemorativa de Francesc Macià Bac de Roda i en una conferència a la Sala de la Columna que ha pronunciat, enguany, la periodista i professora de la Universitat Pompeu Fabra, Mònica Terribas.


El programa s'ha iniciat a les 18:30 h, quan s’ha hissat una estelada a la plaça del Mil·lenari. L'acte ha tingut un to solemne i la bandera ha estat hissada per membres de la Guàrdia Urbana vestits de "mitja gala", segons ha explicat a Osona.com un dels mateixos agents (l'uniforme de gala és vermell i només s'utilitza en comptades ocasions durant l'any, per la processó o per la cavalcada de Reis, entre d'altres actes).

El representant de l’ANC a Osona, Jordi Ponsa, ha ofert, a l’alcalde de Vic i president de l’Associació de Municipis per la Independència, Josep M. Vila d’Abadal, l’estelada que, tot seguit, ha estat hissadea mentre els grallers dels Sagals d’Osona tocaven Els Segadors. L’acte ha finalitzat amb l’actuació dels Sagals que han aixecat dos pilars.

Tot seguit, s'ha iniciat la tradicional comitiva formada per 25 entitats, institucions  partits polítics que han fet l’ofrena floral a la placa commemorativa de Francesc Macià Bac de Roda. La Universitat de Vic, el Consell Comarcal, la delegació del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, la penya barcelonista de Vic, l’OAR Vic, Òmnium Cultural, l’Assemblea Nacional Catalana, l’Agrupació de Sords de Vic i Comarca i sindicats i partits polítics, entre d’altres, han participat a l’ofrena (SI ha fet la seva ofrena en solitari, més tard, en protesta perquè el consistori no va aprovar la moció d'hissar una estelada permanent a l'edifici consistorial).

A les 20:00h, la periodista i professora de la Universitat Pompeu Fabra, Mònica Terribas, ha pronunciat la conferència “Un país amb un periodisme compromès i democràtic” durant la qualha reivindicat la dignificació de l’ofici del periodisme a Catalunya.


En aquesta línia, Terribas considera que hi ha tres eixos que s’haurien de millorar per “aconseguir un millor periodisme”: en primer lloc, els mitjans de comunicació i la classe política “haurien de sanejar les seves relacions”; en segon lloc, les opinions publicades haurien de ser “més transversals” i, finalment, Terribas aposta per la millora del periodisme d’investigació.

L’actual delegada editorial del diari Ara també lamenta la situació de precarietat laboral que viuen molts periodistes així com que siguin “multitasca”, la qual cosa genera que “la pressa a la qual es veuen immersos provoca que no puguin comprovar ni interpretar prou bé els fets”.

Terribas és llicenciada en periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctora per la Universitat de Stirling (Escòcia) amb la tesis “Television, national identity and the public sphere: a comparative study of Scottish and Catalan discussion programmes".

Des d’aquest estiu, Terribas és consellera delegada i editora del grup del diari Ara . Al maig de 2008 va ser elegida per unanimitat directora general de Televisió de Catalunya, càrrec que va ocupar fins l’abril de 2012. Prèviament va dirigir i conduir el programa informatiu de TV3 “La nit al dia”, una adaptació de TV3 del programa de BBC2 Newsnight. Anteriorment, havia presentat el programa d’entrevistes “Les dues cares”, a la vegada que ha participat en nombrosos projectes entre els quals es destaca “Tres pics i repicó”, “La vida en un xip”, “Un tomb per la vida”, “Persones humanes”, “Solvència contrastada”, “Som i serem”, “Avisa’ns quan arribi el 2000” o “Temps era temps”.

Terribes és a més professora titular del departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra i forma part del grup d’investigació UNICA (Unitat d’Investigació en Comunicació Audiovisual). També ha exercit càrrecs com el de vicedegana dels estudis de periodisme.

---------------------
Galeries de fotos de la Diada Nacional, Osona


2011
- Representació vigatana a l'acte de la Diada a Paris
- La Diada Nacional a Prats de Lluçanès
- La Diada Nacional a Tona
- La Diada Nacional a Torelló
- Ofrena floral a la casa de Bac de Roda
- Recital de poesia a Folgueroles
- Marxa dels Vigatans (final)
- Marxa dels Vigatans (inici)
- La Diada Nacional a Vic
- La Marxa dels Vigatans a Santa Eulàlia

2010
- Diada Nacional a Manlleu
- Diada Nacional a Torelló
- Diada Nacional a Tona
- Diada Nacional a Prats de Lluçanès
- Ofrena floral a la casa de Bac de Roda
- Marxa dels Vigatans
- Marxa dels Vigatans (inici) 

- Manifestació de la CEI
- Actes institucionals a Vic
- Sortida de la columna de Roda de la Marxa dels Vigatans  
- Marxa de la senyera de les Masies de Roda

2009
- Actes institucionals de l'Ajuntament de Vic
- Estelada gegant a la plaça Major

- Manifestació independentista ,
- Marxa dels Vigatans (1a. part)
- Vídeos  de la marxa independentista i la Marxa dels Vigatans
- Diada Nacional a Manlleu
- Diada Nacional a Sant Vicenç de Torelló
- Diada Nacional a Torelló
- Diada Nacional a Sant Pere de Torelló

2008
- Actes institucionals a Vic 1
- Actes institucionals a Vic 2
- Actes institucionals a Vic 3
- Manifestació Independentista a Vic 1
- Manifestació Independentista a Vic 2
- Marxa dels Vigatans 1
- Marxa dels Vigatans 2
- Ofrena floral al Bac de Roda
- Actes a Roda de Ter
- Activitata a Tona

2007
- Activitats diverses a Vic 1
- Activitats diverses a Vic  2
- Actes diversos a Torelló

2006
- Marxa dels Vigatans
- Manifestació independentista a Vic
- Actes institucionals a Vic
- Acte al Castell de Tona
- Ofrena floral al Bac de Roda

2005
- Activitats a Torelló
- Actes a Sant Julià i Vilalleons
- Ofrena floral al Bac de Roda

 

Participació