Funcionaran els mòbils, a la marxa de l'11S?

La Generalitat recomana minimitzar-ne l'ús per evitar col·lapsar la xarxa, i Interior habilita un compte a Twitter per notificar incidències.

Redacció
09 de setembre del 2012
Un jove del public segueix, des del seu Iphone, la retrensmissió via twitter d'Osona.com.
Un jove del public segueix, des del seu Iphone, la retrensmissió via twitter d'Osona.com. | Adrià Costa
Un noi consulta la xarxa social Twitter des del seu iPhone. Foto: Adrià Costa.

A mesura que es va acostant l'Onze de Setembre, i més i més catalans decideixen que assistiran a la manifestació independentista que ha convocat l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), són molts els que es pregunten si el telèfon mòbil, el Twitter, la navegació 3G i el Whatsapp els funcionaran correctament. Tant, que fins i tot la Generalitat de Catalunya ha decidit formular tot un seguit de consells 2.0 per a la manifestació. "Possiblement, us costarà contactar-vos per Whatsapp, SMS o trucada", avisa.

Per evitar col·lapsar la xarxa de telefonia mòbil i 3G, el blog de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat recomana a tothom qui assisteixi a la marxa que "finalitzi totes aquelles aplicacions que no faci servir i desactivi el correu electrònic i la geolocalització del telèfon per no ocupar la xarxa innecessàriament".

En cas que calgui trucar al 112 per avisar d'alguna emergència, recorda que "la telefonia fixa us garantirà una millor comunicació", motiu pel qual recomana "demanar a algun comerç o veí del carrer que avisi el 112 des d'una línia fixa" si la xarxa mòbil està col·lapsada. Si no, també avisa de la possibilitat "d'allunyar-se uns metres de la concentració i provar-ho", perquè llavors el mòbil "es connectarà a través d’una altra estació base que no estarà tan saturada".

Alhora, també recomana fer un ús limitat de les xarxes socials. "Si 10.000 persones pengen una imatge a Twitter amb el mòbil, ocuparan 11GB i col·lapsaran la xarxa. Fes un ús responsable", recomana precisament a Twitter, a través de l'etiqueta l'etiqueta #11S2012Telco. Si aquestes 10.000 persones comparteixen la imatge a Facebook amb el mòbil, ocuparan 3,90GB "i col·lapsaran la xarxa"; si envien un missatge Whatsapp amb el mòbil, "ocuparan 3,90GB i col·lapsaran la xarxa".

Interior, preocupat

Però no només és des del punt de vista tecnològic que la Generalitat està preocupada per com pugui desenvolupar-se la marxa. El propi departament d'Interior, per garantir-ne la seguretat, fins i tot ha creat un compte específic de Twitter, @seguretat11s, per informar puntualment de tot el que pugui ocórrer.

Des del web d'Interior, també es donen tot un seguit de consells a seguir en grans concentracions, des de "dur roba còmoda i adequada a lloc on aneu", així com "calçat que porteu us protegeixi bé els peus", a "dur aigua en ampolles de plàstic" i "tenir localitzades les sortides d’emergència o les vies d’evacuació".

També es recomana d'acordar "un punt de referència on tornar-vos a reunir en cas que us separeu o us perdeu", sobretot si la xarxa mòbil pot estar col·lapsada.

En el cas que hi hagués alguna emergència, Interior recomana "mantenir la calma i estar atents a les indicacions dels serveis d'emergència; eviteu cridar, córrer o empènyer els altres, ja que podríeu provocar situacions molt perilloses per a la gran quantitat de persones que hi ha concentrades".

Com actuar davant d'un provocador

En la mateixa línia de garantir que la marxa sigui un èxit, l'ANC també dóna tot un seguit de consells "per si es produís qualsevol tipus d'irregularitat", o bé "algun tipus de provocació". En primer lloc, recomana "tranquil·litat" i "no respondre de cap manera a cap tipus de provocació", així com "mantenir en tot moment una actitud serena, de calma, digna" i avisar els organitzadors o bé trucar al 112. "Si la irregularitat ho permet, mireu de fer-ne fotografies amb els vostres mòbils", també recomana, així com: "Si la provocació sorgeix de dins mateix de la concentració, allunyeu-vos d'allà on parteix, ja sigui creant un cercle o fent un vuit al seu voltant, de manera que quedi al descobert."

Evitar el bus, plaça Catalunya i passeig de Gràcia

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) també preveu que la circulació per la zona de la manifestació sigui un caos, motiu pel qual "serà recomanable fer servir el transport subterrani i en especial el metro per als desplaçaments en el sector central de Barcelona". Però, alhora, també recomana evitar les estacions de Catalunya (L1 i L3) i Passeig de Gràcia (L2, L3 i L4), per evitar que s'hi creïn grans aglomeracions de gent, i recomana de fer-ne servir d'alternatives, i properes, com les de Diagonal (L3 i L5), Universitat (L1 i L2), Girona (L4) o Liceu (L3).

A més a més, assegura que ha preparat un dispositiu especial que inclou reforços a les línies de metro i desplegament de mitjans per ordenar la mobilitat, tant a l'inici com al final de la manifestació", motiu pel qual, a partir de les 4 de la tarda, "es reforçaran amb trens addicionals les línies 1, 2, 3, i 4 de metro".

L'Ajuntament de Barcelona també informa a aquells ciutadans de fora de la ciutat que s'hi desplacin amb vehicles particulars "que les zones de la ciutat on serà menys difícil trobar estacionament lliure seran: pels que accedeixin des de la zona sud Les Corts (Zona Universitària i entorn del Camp Nou), entorn de Fira Gran Via (L’Hospitalet i Zona Franca); i pels que accedeixin pel nord, entorn de la zona Fòrum i l’Av. Litoral".

"Disfruteu"

A banda de tots aquests consells, el politòleg Roger Buch també en formula d'altres al seu blog, el primer dels quals és: "Disfruteu de l'ambient previ de la manifestació. L'aproximació a la manifestació des dels carrers pròxims una estona abans acostuma a ser un dels moments més intensos. Després caminar, desfilar, serà més complicat ja que serem molts i caldrà armar-se... de paciència."

Per als aficionats a comptar quants assistents hi haurà a la marxa, Buch assegura que "entre les 18.30 i les 19.15 serà el moment en què encara ningú haurà marxat a casa i els que fan tard ja hi seran. Per tant, serà l'hora del recompte", motiu pel qual creu que "cal que en aquella estona tothom estigui proper als carrers del recorregut, fora dels bars, i saludant als helicòpters de la premsa".

Enllaços d'interès:

Consells de supervivència digital per a una manifestació

Recomanacions de l'ANC

Recomanacions de transport públic (TMB)

Mesures de seguretat en grans concentracions (Interior)