L'Audiència Provincial absol Joan Carles Fuentes del cas dels pamflets

El jutge considera que es tracta d’un escrit amb “contingut irònic”. La sentència revoca la decisió del Jutjat Penal de Manresa, que havia condemnat el regidor de PxC a un any i mig de presó per provocació a l’odi.

Redacció Osona.com
06 de setembre del 2012
576_1301914989_Adri_Costa_MG_4333_Josep_Anglada_PxC_Vic
576_1301914989_Adri_Costa_MG_4333_Josep_Anglada_PxC_Vic | Adrià Costa
Joan Carles Fuentes i Josep Anglada, en un ple de Vic. Foto: Adrià Costa

L'Audiència Provincial de Barcelona ha absolt Joan Carles Fuentes, regidor de PxC a l’Ajuntament de Vic, pel delicte de provocació a l'odi per motius racials, i ha desestimat el recurs d'apel·lació interposat per Jamal El Meziani, que demanava la condemna pel mateix delicte de Josep Anglada, president de PxC i també regidor a Vic. Tots dos regidors van ser defensats per l'advocat José María Ruiz.

El cas es remunta a les eleccions municipals del 2007, quan Fuentes va distribuir a Vic uns pamflets on un suposat grup de magrebins demanava el vot per a totes les formacions polítiques excepte per PxC. El jutge ha considerat que l’acció no constitueix un delicte de provocació a l’odi ja que, literalment segons consta a la sentència, “cap de les expressions recollides suposa una incitació directa i convincent a cometre cap delicte en concret”. El jutge diu que només es tracta d’un pamflet de “contingut irònic”.

D’aquesta manera, l’Audiència Provincial revoca la decisió del Jutjat Penal de Manresa, que va considerar que sí que hi havia un delicte de provocació a l’odi per motius racials i va condemnar Fuentes a un any i mig de presó, inhabilitació política i a pagar una multa de 4.860 euros. En el mateix judici, que es va fer a principis d’any, Josep Anglada també estava imputat i va ser absolt.

Josep Anglada s’ha mostrat molt satisfet per la sentència, la qual, segons ell, “protegeix la llibertat d’expressió” i “fa justícia després de tants anys de difamació”. A més, ha afegit que “no té sentit que no es pugui fer humor en matèria d’immigració”.
Arxivat a