Lluís Solà i Sala serà el patriota homenatjat per la Marxa dels Vigatans

Avui dimecres, en un acte al Temple Romà, es presentarà el poeta i dramaturg i es donaran a conèixer les principals novetats de l'edició d'enguany.

Redacció Osona.com
05 de setembre del 2012
Lluís Solà i Sala.
Lluís Solà i Sala. | Adrià Costa
Lluís Solà i Sala. Foto: Adrià Costa.

La Marxa dels Vigatans ha elegit enguany Lluís Solà i Sala com a persona veterana en la defensa de la nació catalana per ser homenatjada dins dels actes que se celebren a Vic cada vigilía de la Diada Nacional a la nit. Poeta, dramaturg, traductor, professor de català i militant nacionalista, entre d'altres aspectes de la seva acció, Lluís Solà va neíxer a Vic el 1940 i ja des dels temps més obscurs de la dictadura, va treballar per la llengua, la cultura i la llibertat de la nació catalana.

La Marxa dels Vigatans, que enguany arriba a la seva desena edició, està organitzada per Òmnium Cultural d’Osona i la Comissió 11 de setembre, i es presenta al Temple Romà de Vic aquest dimecres, dia 5 de setembre a les 8 del vespre.
 
El president d’Òmnium Cultural d’Osona, David Colomer i Vidal, farà la presentació d'aquesta edició de la Marxa, explicant les principals novetats d'enguany. El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Vic, senyor Joan López i Carol, farà la introducció i presentació de l’homenatjat. Finalment, Lluís Solà prendrà també la paraula.

Tota la informació de la Marxa dels Vigatans 2012




Perfil biogràfic de Lluís Solà i Sala

Lluís Solà i Sala, nascut a Vic el 25 de gener de 1940 és poeta i dramaturg. Publica el seu primer llibre el 1975, Laves, escumes . Al qual seguiren L'herba dels ulls (1993), De veu en veu : obra poètica I (1960-1999) (2001, que meresqué els premis Quima Jaume de Cadaqués i de la Crítica en l'apartat de poesia), L'arbre constant: obra poètica II (1994-2000) (2003), Entre bellesa i dolor : Obra poètica IV (març de 2010) i Al llindar de l'ara: Obra poètica III (novembre de 2010). Com a editor, col·labora en la revista Inquietud . Principal impulsor (1977) i director de la revista Reduccions de poesia, de la qual és director. És soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

En la seva faceta de dramaturg, Lluís Solà ha dut a escena obres d'Strindberg, Èsquil o Brossa, entre d'altres, i també ha estrenat obres pròpies. Llicenciat en filosofia i lletres, s'ha dedicat a l'ensenyament i ha estat fundador (1975), director (fins el 1990) i professor de dicció (1991-2005) del Centre Dramàtic d'Osona, adscrit a l'Institut del Teatre.

Com a traductor, ha fet versions de Kafka, Dürrenmatt, Handke, Rilke, Rimbaud, Pound o Pessoa. Com a crític, ha estudiat l'obra de Vinyoli, Beckett o Miquel Martí i Pol.

Ha estat també regidor de Cultura de l'ajuntament de Vic (1979-83) per l'Entesa Democràtica de Vic, una coalició que agrupava el PSC, el PSUC i el PSAN a les primeres eleccions municipals democràtiques. Solà hi va entrar en representació del PSAN, partit del qual formava part des de la seva etapa clandestina, abans de 1977. També destaca el seu vessant cívic, amb un esforç constant per assolir el reconeixement oficial de la llengua catalana i la llibertat política dels Països Catalans.

 
Lluís Solà, recitant Verdaguer
 
Arxivat a