El municipi de Sant Pere de Torelló ja és un «territori català lliure»

Nombrosos mitjans de comunicació s'han traslladat a la població osonenca per seguir la sessió del ple en directe. La moció d'independència ha estat aprovada per unanimitat, amb els 10 vots dels regidors d'Entesa i el del regidor de CiU, Albert Bardolet.

Redacció Osona.com
03 de setembre del 2012
576_1346702865nacio
576_1346702865nacio
Jordi Fàbrega es dirigeix als veïns que hi havia fora de l'edifici consistorial, després del ple. Foto: Albert Alemany

Gran expectació al ple de Sant Pere de Torelló Foto: Albert Alemany

  

Gran expectació al ple municipal de Sant Pere de Torelló, que s'ha celebrat avui a partir de les 20:45 hores (una mica més tard, perquè s'ha hagut d'esperar el regidor de CiU). La sessió tenia un sol punt de l’ordre del dia: la declaració que defineix Sant Pere com el primer " territori català lliure ", i que emplaça el Parlament de Catalunya a assumir de forma unilateral la sobirania en un termini de dos mesos, davant la "greu situació" que pateix el país. La moció s'ha aprovat per unnimitat, amb els vots dels 10 regidors d'Entesa de Sant Pere-AM, grup adherit a Esquerra Republicana, i el del regidor de Convergència i Unió, Albert Bardolet.

L'alcalde, Jordi Fàbrega, ha llegit amb veu potent la moció, abans de procedir a la seva votació. Un cop ha estat aprovada, el public ha esclatat amb aplaudiments. Tot seguit  l'alcalde ha adreçat unes paraules a la gent que hi havia fora de l'edifici municipal, prop d'unes 1.000 persones.

Fàbrega ha tornat a llegir la moció i ha fet una crida a assistir a la manifestació de l'Onze de Setembre a Barcelona. Els assistents han cantat Els segadors. L'acte ha finalitzat pels volts de quarts de 10.

Un ple mediàtic

Al ple hi han arribat molts veïns i molts mitjans de comunicació. Un equip de TD8, el programa que dirigeix i presenta Josep Cuní, ha fet connexions en directe des de l'Ajuntament.

La sala de plens de l'Ajuntament ha quedat petita per l'aglomeració de periodistes que han volgut seguir en directe el ple. Almenys hi havia deu cadenes de televisió en una sala que amb prou feines pot encabir unes 30 persones de públic. A més, el hall de l'Ajuntament també estava ple, mentre que al carrer també s'hi ha congregat una bona gentada.

L’alcalde Jordi Fàbrega ha atès els mitjans de comunicació uns minuts abans del ple.
El ple en directe i les posteriors declaracions es poden seguir en directe a través del Twitter de Nació Digital. A Twitter, també està funcionant l'etiqueta #totssomsantpere.

Entre el públic hi havia els diputats d'ERC Pere Aragonès i Joan Puigcercós. Part del públic portava senyeres i estelades. La sala de plens la presideixen retrats d'Artur Mas i les banderes de Sant Pere de Torelló i de Catalunya.

La iniciativa s'estén a altres indrets

Durant les darreres hores, l'Ajuntament de Sant Pere de Torelló ha rebut trucades d'altres consistoris que demanen el text exacte de la moció per tal de sotmetre'l també a aprovació en els seus respectius municipis. D'altra banda, n'hi ha que comuniquen la seva adhesió "moral" però que no la portaran als plens. Un altre municipi osonenc, Calldetenes, també ha aprovat aquest vespre la mateixa moció.

Demà dimarts al matí, el programa Els Matins de TV3 farà una connexió en directe amb l'Ajuntament de Sant Pere per informar del ple. Al migdia, Fàbrega serà entrevistat per la televisió espanyola Intereconomía, dins del programa "Dando caña". Durant aquest matí, també ha atès nombrosos mitjans de comunicació de Barcelona i de Madrid. La televisió espanyola Intereconomía ha enviat aquesta tarda un equip per cobrir el ple i preguntar pels carrers del poble si els veïns estan a favor o en contra de la independència de Catalunya.

Els diputats Joan Puigcercós i Pere Aragonès, asseguts al ple entre el públic. Foto: Albert Alemany

L'alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega, entrevistat abans del ple municipal Foto: Albert Alemany