Les excavacions confirmen la gran importància històrica de Puig Ciutat

Finalitza amb noves troballes la tercera campanya arqueològica al jaciment d'Oristà.

Redacció Lluçanès.com
22 d'agost del 2012
Dos arqueòlegs, treballant al jaciment de Puig Ciutat, a Oristà, a la zona de la muralla..
Dos arqueòlegs, treballant al jaciment de Puig Ciutat, a Oristà, a la zona de la muralla.. | Carles Padrós
Dos arqueòlegs, treballant al jaciment de Puig Ciutat, a Oristà, a la zona de la muralla.. Foto: Carles Padrós

El passat dissabte 28 de juliol de 2012 va finalitzar la tercera campanya d’excavacions al jaciment de Puig Ciutat, a Oristà. Enguany s’ha prosseguit en l’excavació de les estances ubicades a l’extrem est de l’assentament, on l’any 2010 es va descobrir la muralla.

En una d’elles, ubicada arran del carrer que organitza l’àrea, durant la campanya de 2011 ja s’havien documentat un seguit de bigues cremades, confirmació que aquesta zona del jaciment es va incendiar en el seu últim moment. Aquest any s’han extret les bigues i s’ha evidenciat la complexitat de l’estructura, a més de la localització de vasos ceràmics in situ, dues àmfores i l’esquelet d’un possible gos.

Pel que fa a la intervenció a la zona arran de muralla, s’ha prosseguit en l’estudi de dues de les estances adossades, confirmant també un final violent pel conjunt de la fase romano-republicana, amb la troballa d’elements bèl·lics (projectils de fona i una punta de javelina) així com també restes ceràmiques d’importació tant ceràmica de taula (campaniana) com recipients de transport i emmagatzematge.    

En aquest punt, per sota de les estructures de la última fase d’ocupació de l’assentament s’han pogut documentar dues fases anteriors, permetent recular la cronologia fins arribar al bronze final (s. VII aC aprox.).

Així les dades obtingudes durant aquesta campanya segueixen la línia de les dues intervencions anteriors, confirmant una cronologia per a l’etapa final de Puig Ciutat (basada en el conjunt ceràmic d’importació) entre el 80 i 35 aC, però amb una tendència cap a la segona meitat del segle I aC. Aquest fet, juntament amb els clars indicis d’un final violent, molt probablement ens situa en el marc  de la Guerra Civil entre Cèsar i els partidaris de Pompeu (49-45 aC).

Una de les noves perspectives interessants que s’han obert arran de la intervenció d’enguany ha estat la confirmació de fàcies anteriors. Aquest fet emfatitza encara més la importància de l’assentament, que més enllà de la seva amplitud territorial (5 hectàrees de superfície) augmenta considerablement la seva amplitud cronològica, amb una ocupació, de moment no sabem si amb interrupcions o no, que engloba els cinc segles anteriors al canvi d’era.

La campanya d’excavacions d’enguany ha esta possible gràcies al suport econòmic de l’Ajuntament d’Oristà i el suport administratiu del Consorci de Municipis del Lluçanès.