L'augment de l'IVA de Rajoy posa els pèls de punta

El govern espanyol ha decidit pujar l’impost del 8 al 21% al gremi de les perruqueries. El sector, immers en la crisi des de fa uns anys, s’ho mira amb incredulitat i preocupació.

Pere Pratdesaba
26 de juliol del 2012
576_1343300475_MG_3344
576_1343300475_MG_3344 | Albert Alemany
Eduard Castro, atenent una clienta a la seva perruqueria de Vic, aquest dijous al matí. Foto: Albert Alemany

El Gremi de Professionals de la Imatge de Catalunya (GPIC), adherit a la patronal Cecot, es mostra molt crític amb la pujada brusca de l’IVA que ha aplicat el govern de Mariano Rajoy, dins el pla de mesures dictades per Brussel·les per tal d’intentar eixugar el dèficit de l’Estat espanyol. L’entitat creu que la decisió no farà més que “precipitar” el tancament de molts negocis. La pujada de l’IVA de les perruqueries és una de les més sobtades, ja que passa del 8 al 21%, 13 punts percentuals de cop.

El sector va aconseguir l’any 2009 per un acord de l’ECOFIN (Consejo de Asuntos Económicos y Financieros de la UE) per passar al tipus reduït d’IVA, tot i les reticències de la majoria de països europeus que no veien clar l’objectiu de la mesura: millorar la professionalitat i la qualitat del servei ofert. “El que no podem permetre és que ara pugi d’una forma tant brusca. S’hauria d’haver ofert un temps d’adaptació o bé una pujada esglaonada”, opina Julián Gijón, president del GPIC.

Aquest increment es farà efectiu a partir de l’1 de setembre. En principi, alguns mitjans van publicar que el 21% només s’aplicaria a les cadenes de perruqueries (tot i que no quedava massa clar què significava “cadenes”) i que els establiments regentats per autònoms només s’augmentaria fins al 10%. Segons dues gestories consultades per Osona.com aquest dijous al matí, el 21% s’aplicarà a totes les perruqueries, sense distinció.

Desconcert a les perruqueries osonenques

La pujada de l’IVA ha sorprès, i ha deixat desconcertades, les perruqueries osonenques. Com a servei que no és estrictament necessari, aquest és un sector que està patint la crisi amb virulència des de fa uns quants anys, amb pèrdues significatives de facturació. Els empresaris de la imatge veuen amb aquesta maniobra un nou cop que pot posar en perill la seva pròpia supervivència.

“La facturació baixarà. Sobretot en aquells serveis que són una mica més cars”, opina Eduard l’Eduard, un perruquer del centre de Vic. “Les conseqüències no poden ser massa positives”, apunta en la mateixa línia Dolors Peroliu, una col·lega seva que té el seu negoci un parell de carrers més enllà.

Castro es queixa que, si s’aplica l’augment de l’IVA al preu final del servei, pot significar un augment considerable de la factura que ha de pagar el client. No en casos com un simple tallat, on podria pujar entre dos i tres euros, però si en d’altres serveis, com un estirat de permanent, que ara val al voltant dels 200 euros i que podria enfilar-se fins als 226 euros (a la foto, una clienta d'Eduard Perruquers, aquest dijous).

Això podria repercutir en la clientela, que ja té la butxaca prou escurada, a l’hora d’escollir determinats serveis d’una perruqueria. “En el meu cas, continuaré gastant el mateix, però suposo que algunes persones s’ho pensaran dues vegades, sobretot en segons quins serveis”, diu la Fina, una clienta de la perruqueria de l’Eduard.

Qui assumeix tanta pujada? El client?

“La clientela d’una perruqueria és molt fidel. Només es trenca en casos molt extrems”, assegura l’Eduard.  “I l’economia n’és un d’aquests. Si algú perd la feina o li retallen el sou... què ha de fer?”, es lamenta.

Per tot plegat, el gremi està tantejant la possibilitat d’assumir una part de la pujada de l’IVA per no espantar els clients. Fins i tot des de l’Associació de Perruquers d’Osona s’han fet algunes reunions per intentar arribar a prendre accions consensuades en aquest sentit.

“No es pot apujar tot de cop. Jo assumiré part d’aquest IVA”, defensa l’Eduard. “En teoria hauria de repercutir en el preu final del servei, però no sé si ara és el millor moment de fer-ho, això”, opina la Dolors. “En tot cas, no hi ha res clar. I és que el sector ja ha assumit les pujades de llum, aigua i fins i tot de l’IRPF”, afegeix.
Arxivat a