Diverses entitats ecologistes rebutgen la privatització d'Aigües Ter-Llobregat

Es presentaran mocions als municipis de les conques del Ter i del Fluvià.

Ecodiari
22 de juliol del 2012
El riu Ter al seu pas per Manlleu,. Foto: Adrià Costa

Diverses entitats ecologistes —sota el paraigües d’Aigua és Vida— promouen una moció conjunta als ajuntaments de les conques del Ter i del Fluvià per tal ser debatuda i aprovada en els respectius plens municipals abans de la licitació d'ATL (Aigües Ter-Llobregat) prevista a la pròxima tardor.

Aquesta moció és germana de la moció que la Plataforma Aigua és Vida (formada per una trentena de col·lectius) ja ha presentat als municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona on actualment 18 municipis —amb un total de 1.015.947 habitants— ja s'han adherit a la moció contra la privatització d'ATL.

Pel què fa a la moció que es presenta als ajuntaments de les conques del Ter i del Fluvià s'hi han incorporat certes modificacions per fer-la més adient a les especificitats del territori com el retorn de cabal al Ter o la recuperació d’aqüífers contaminats.

Segons les entitats, el riu Ter des de l’any 1962 pateix una enorme captació destinada a l’àrea metropolitana, que en els darrers 12 anys ha suposat un transvasament mitjà d’un 75% del cabal del riu, suposant un greuge ambiental, social i econòmic per la conca del Ter. Fent inviable el compliment de la Directiva Europea Marc de l'Aigua exigeix als estats el bon estat de les masses d’aigua per al 2015. La privatització, per als ecologistes, de la gestió de l’aigua no té cap justificació tècnica, econòmica, social ni ambiental.

El que demanen és el compliment dels cabals legals de manteniment del riu Ter i una aposta clara per la gestió pública i racional de l’aigua; per tal d’assegurar el dret humà bàsic d’accés a l’aigua potable i al sanejament reconegut per les Nacions Unides al 2010.

Les entitats que promouen aquestes mocions són:

Associació de Naturalistes de Girona
Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona
Centre per a la Sostenibilitat Territorial
Ecologistes en Acció
Gent del Ter
Grup de Defensa del Ter
LIMNOS
POT (Plataforma d’Oposició als Transvasaments)