Cesk Freixas: «Pedrolo és un referent de l'independentisme d'esquerres»

El cantautor, resident a Osona, homenatja l'escriptor al seu nou disc, "Tocats pel foc"

Jordi Palmer
15 de juliol del 2012
Cesk Freixas, amb una de les novel·les de Pedrolo que l'han inspirat per aquest darrer disc.
Cesk Freixas, amb una de les novel·les de Pedrolo que l'han inspirat per aquest darrer disc. | Adrià Costa
Cesk Freixas, amb una de les novel·les de Pedrolo que l'han inspirat per aquest darrer disc, aquesta setmana a Vic. Foto: Adrià Costa

Amb el títol de 'Tocats pel foc', una de les novel·les de Manuel de Pedrolo, el cantautor Cesk Freixes homenatja l'escriptor de l'Aranyó, a qui considera un personatge “important en la creació de l'independentisme d'esquerres” i “molest” perquè “deia coses que no agradaven els governs”.
 
-El disc és un homenatge a Manuel de Pedrolo?
 
-Sí, el disc parteix de la idea de recuperar l'obra i la figura de Manuel de Pedrolo i totes les lletres van una mica enfocades cap a aquest imaginari. 'Tocats pel foc', el títol del disc, és una obra d'ell.
 
-I per què fa aquest homenatge?
 
-Perquè per a mi Pedrolo -que l'he descobert tard, ja que no vaig llegir el 'Mecanoscrit del segon origen' a l'escola-, té novel·les amb molta càrrega ideològica. El trobo molt potent i molt reivindicatiu.
 
-I tria 'Tocats del foc' per titular el disc
 
-Sí, és una mena d'assaig polític, sobre l'ús de la violència estructural. També ho és 'Acte de violència', que també és una de les cançons del nou disc. És que Pedrolo va ser un personatge molt important en la creació de l'independentisme d'esquerres, és un referent, perquè era un autor que molestava, que deia coses que no agradaven els governs. Tot i això, no tot el disc es basa en l'obra de Pedrolo, però sí que és veritat que de la mateixa manera que ell era detallista i molt descriptiu, jo he intentat escriure les lletres de forma similar. Ara bé, també m'he inspirat en cantautors que a mi m'agraden, com Ben Harper o Ani DiFranco.
 
-Crida l'atenció que totes les cançons tenen la data i lloc on van ser escrites. Vostè copia un costum que també tenia Pedrolo?
 
-Potser sí, les cançons van totes datades per contextualitzar-les. Penso que ara no té importància on o quan les vaig escriure, però si que la tindrà d'aquí a uns anys.
 
-Un dels temes és '1705'. A què fa referència?
 
-Al Pacte dels Vigatans, la primera espurna de resistència als borbons a la plana d'Osona. És un homenatge a ells.
 
-El disc l'ha finançat a través de Verkami, una plataforma de micromecenatge. Com és que ho ha fet així?
 
-Volíem provar aquest sistema. Quan ho vam fer no sabíem gairebé com funcionava Verkami. Sabíem que Miquel Gil ho havia fet servir i poca cosa més, però vam quedar parats, vam aconseguir que 500 persones hi posessin 11.000 euros, amb els que hem pogut pagar les despeses del disc i tenir contacte amb la gent que ha  fet aportacions. 
 
-De fet, aquest sistema és com vendre els discos a l'avançada, oi?
 
Sí, la gent t'avança la compra del disc sense tenir-lo, perquè amb l'aportació hi va inclòs el disc com a recompensa, però cal veure que ells et fan la confiança de comprar-te'l abans que l'hagis fet. En la situació actual em sembla la solució perfecte.
 
-Com a independentista, com veu la possibilitat que Catalunya sigui independent a curt termini?
 
Falta que els representants polítics s'acabin de posar les piles deixant de banda el partidisme, el que és clar és que l'independentisme no para de créixer.