Manlleu promou un Servei d'Orientació Jurídica que donarà servei a 17 municipis

Un advocat oferirà assessorament sobre problemes derivats de la crisi econòmica, com impagaments de lloguer o hipoteques, entre d'altres.

per Redacció Osona.com , 11 de juliol de 2012 a les 12:05 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de juliol de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Manlleu i la Diputació de Barcelona han presentat aquest dimarts el nou punt del Servei d'Orientació Jurídica (SOJ), que des d'aquesta localitat atendrà a persones usuàries de serveis socials sobre problemàtiques derivades d'impagaments de lloguer, hipoteques o d'altres problemes del context de crisi econòmica. El nou punt dóna cobertura a 17 municipis de l'entorn d'Osona.   Han presentat el nou punt del SOJ,  l'alcalde de Manlleu, Pere Prat; el diputat d'Igualtat, Ciutadania i Benestar Social, Josep Oliva; i el degà del Col·legi d'Advocats de Vic, Antoni Molas.  

En concret, Manlleu atendrà les consultes dels usuaris dels següents municipis: Calldetenes, Folgueroles, Gurb, Les Masies de Roda, Olost, Perafita, Prats de Lluçanès, Roda de Ter, Rupit i Pruit, Sant Bartomeu del Grau, Sant Martí d'Albars, Sant Sadurní d'Osomort, Santa Maria de Corcó, Tavèrnoles, Tavertet i Vilanova de Sau.


Amb aquest nou servei situat a Manlleu són ja 35 punts a través dels quals les persones usuàries dels serveis socials poden accedir al Servei d'Orientació Jurídica, que l'Àrea d'Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona, junt amb els respectius ajuntaments, posa a l'abast de la ciutadania. Aquests punts ja donen cobertura a 279 municipis (el 90% de la demarcació de Barcelona).

Les persones que vulguin accedir al SOJ disposen d'una cita prèvia mitjançant derivació dels equips de serveis socials municipals i són ateses per  lletrats adscrits als respectius col·legis d'advocats. Es fa una primera orientació no directiva i gratuïta, sobre la problemàtica plantejada i, en el seu cas, si es donen les condicions legals necessàries, es procedeix a iniciar la tramitació de l'expedient per al reconeixement de la justícia gratuïta i l'assignació d'un advocat d'ofici.


El diputat d'Igualtat, Ciutadania i Benestar Social, Josep Oliva, ha situat aquest servei en l'actual context de “creixement de les necessitats derivades de la crisi econòmica i l'augment de l'atur”. En aquest sentit, ha explicat que entre els anys 2007 i 2011 van augmentar la demanda de serveis socials el 52% i que a la  demarcació de Barcelona, durant l'any 2011, s'han produït 5.800 desnonaments.

Per fer front a aquesta demanda creixent la Diputació ha augmentat enguany 12 punts més el Servei d'Orietació Jurídica a la demarcació amb la col·laboració dels Col·legis d'Advocats de la demarcació de Barcelona, del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya i dels 35 ajuntaments que acullen els punts SOJ a les seves instal·lacions.   

Es tracta, d'una banda com ha indicat el diputat, de “millorar l'atenció a la ciutadania des dels serveis socials”, i des del Servei d'Orientació Jurídica garantir una “atenció àgil, de proximitat, personalitzada, especialitzada i, sobretot, útil”.

Impacte del Servei d'Orientació Jurídica

El SOJ es fa amb la col·laboració dels Col·legis d'Advocats de Barcelona, Sant Feliu, Manresa, Vic, Sabadell, Granollers i Mataró, que han atès a 9.455 persones amb un total de 4.300 hores d'atenció en els darrers dos anys del servei. El servei es completa amb l'oferta de SOJ que el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya ofereix a la ciutadania en general.

El principal tema de consulta durant l'any 2011 va ser el dret de família  (un 37,16% divorcis, separacions, reclamacions d'aliments i la guarda i custòdia), la segona  temàtica és l'habitatge (30% arrendaments, procediments civils...) i la tercera al capítol de altres (21,84%) que fa referència a dret laboral i estrangeria.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació