La Guàrdia Urbana acusa set joves de destrosses al mobiliari urbà de Vic

Alguns dels joves han estat vinculats a la CUP i Maulets. Unitat contra el Feixisme diu que van ser víctimes prèviament d'una agressió nazi.

Redacció
05 de juliol del 2012
La Guàrdia Urbana de Vic ha difós aquesta tarda un comunicat sobre els aldarulls de la matinada del dissabte passat, dia 30 de juny, en què informa que una dotació del cos "va poder interceptar el grup que provocava els incidents, integrat per set joves majors d’edat, majoritàriament amb domicili a Vic, als quals es va identificar com Guillem B., David T., Gerard P., Eudald M., Jaume M., Nil C. i Albert C."

En aquests moments, la Guàrdia Urbana té oberta una investigació "per determinar si hi ha prou indicis de la comissió d’un presumpte delicte contra la seguretat del trànsit, a més d’infraccions a la vigent ordenança municipal de civisme de la ciutat". Els nois van ser identificats sobre el terreny i en els propers dies prestaran declaració. Tot seguit, si els indicis són sòlids, les diligències seran lliurades a l'autoritat judicial.

Alguns d'aquests joves estan o havien estat vinculats a la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), Maulets i altres moviments antifeixistes.

Segons la nota policial, "sobre les 05.40 h de la matinada del passat dia 30 de juny múltiples veïns van trucar a la Guàrdia Urbana comunicant que un grup de joves estaven creant aldarulls al Passeig de la Generalitat  i que es dedicaven a tombar i/o posar contenidors i altres objectes –com una pedra de grans dimensions i una barra de ferro- al mig del carrer, així com a tombar jardineres també sobre la calçada". Les identificacions s'haurien produït a partir de les descripcions proporcionades per diversos veïns, assenyala la nota oficial, i per càmeres de seguretat que la Guàrdia Urbana té instal·lades a la zona.

El tema ja va ser objecte de debat al ple municipal del passat dilluns a Vic, en què el regidor de Convivència i Seguretat. Joan Ballana, va informar que en els propers dies es donarien a conèixer informacions oficials sobre el cas.

Els fets estan envoltats d'una certa confusió, ja que fonts properes als joves implicats als aldarulls afirmen que les destrosses havien estat causades per grups d'extrema dreta espanyolista i que la policia volia culpar-los a ells -els qui ara apareixen esmentats a la nota de la Guàrdia Urbana- que n'haurien estat simples testimonis o, fins i tot, víctimes.

En aquesta línea, també s'ha explicat des d'Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UFR) que abans dels aldarulls, en un dels actes de festa major celebrats a la plaça dels Màrtirs, elements d'extrema dreta haurien causat lesions greus a un jove en un ronyó. També es va fer esment d'una altra agressió "feixista" el dia següent, la nit de diumenge, quan un "grup d'aficionats espanyolistes" que celebraven la victòria de la selecció va agredir un noi que anava vestit de diable i que tornava del correfoc. El jove va patir una ferida al cap i va ser atès a l'hospital, segons la versió d'UFR. Tanmateix, de les gestions efectuades per Osona.com i pels cossos policials no se n'ha pogut trobar per ara cap referència demostrada, ni des de cap centre mèdic s'ha informat que hi ingressés aquest ferit, ni s'ha presentat cap denúncia.

Un portaveu osonenc d'UFR va explicar telefònicament ahir dimecres a Osona.com que "les víctimes no han denunciat per por a represalies feixistes", i que el jove amb afectacions greus en un ronyó "no va anar al metge al CAP del Remei fins dos dies després, quan va començar a orinar sang, i el van fer anar a urgències".

Al ple de dilluns, el portaveu de PxC, Josep Anglada, en una pregunta sobre els incidents, va acusar els joves d’anar beguts i d’estar vinculats a la CUP. La portaveu d’aquesta formació, Georgina Rieradevall, va negar qualsevol implicació del seu partit en els aldarulls, en declaracions posteriors al ple, fetes a Osona.com.
Arxivat a