Vic obre un alberg social per a 40 persones sense vivenda

L’equipament disposa d’un alberg de curta estada, una casa d’acollida i una zona de serveis.

Redacció Osona.com
04 de juliol del 2012
Xavier Farrés i Joan Redorta han visitat les instal·lacions.
Xavier Farrés i Joan Redorta han visitat les instal·lacions. | Ajuntament de Vic
Xavier Farrés i Joan Redorta han visitat les instal·lacions. Foto: Ajuntament de Vic

Aquest dimarts al matí s’ha presentant el nou alberg social de Vic, una instal·lació que s’ha pogut adequar gràcies a l’estreta col·laboració de l’Ajuntament de Vic, a través de la seva àrea social, i Càritas Arxiprestal de Vic. El nou equipament substitueix un altre de similar, però de poca capacitat, al centre històric de Vic. Té una capacitat màxima d’unes 40 places, dividides en casa d’acollida i alberg social. Quan es traslladi el centre de dia que ara hi a la planta baixa, també disposarà d’una zona de serveis, amb menjador, cuina i jardí.

L’alberg està situat al barri del Remei, a tocar l’església, i ocupa unes antigues dependències municipals que ara s’han traslladat. A la presentació hi ha assistit l’alcalde de la ciutat, Josep M. Vila d’Abadal, el regidor de Benestar i Família, Xavier Farrés, i el president de Càritas, Joan Redorta, que aquest mes de juliol deixarà el càrrec després de vuit anys. Tots tres han posat de relleu la importància de “sumar esforços” en iniciatives com aquesta i que aquest alberg suposa la culminació d’un projecte que feia molt de temps que la  ciutat necessitava.

L’alberg ja ha entrat en funcionament aquesta mateixa nit. Acull persones sense sostre i també d’altres que, per causes sobrevingudes, s’hagin quedat sense allotjament. Aquesta part de l’alberg només permet estades curtes d’un dia a un mes. La casa d’acollida, en canvi, situada al segon pis, va adreçada a persones de més llarga estada, fins a tres mesos. Aquests últims usuaris, però, tenen “un compromís social o amb la ciutat’, ha explicat Redorta. “El nostre model és reintegrar la gent sense recursos a la societat no el de tenir gent sense recursos tota la vida”, ha afegit el president de Càritas. A part d’aquest recurs, Càritas també disposa d’11 pisos a la ciutat per a famílies monoparentals i per a persones grans.

Joan Redorta ha volgut agrair la col·laboració que sempre ha mantingut amb l’Ajuntament de Vic qui “sap entendre amb generositat les necessitats del poble” i ha fet possible que caminin junts en el que ell considera que és “un model Vic”.

Xavier Farrés ha defensat que aquest alberg “dóna resposta a les necessitats de present i de futur” de la ciutat de Vic i presenta “unes condicions i una capacitat adequades”.

Finalment, l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, ha tancat l’acte afirmant que aquest alberg “és la culminació d’un projecte que vam iniciar junts”. Ha volgut posar de relleu que “Vic s’ha dedicat molt especialment a l’atenció a la gent”.

Vila d’Abadal ha explicat que el projecte de l’alberg social tenia, inicialment, unes altres característiques ja que es va preveure un edifici de nova planta al Coll de Vic, que disposava d’una subvenció d’un milió d’euros del govern central. L’entrada en el període de recessió econòmica va impossibilitar que l’Ajuntament de Vic pogués disposar del 50% que restava per realitzar l’obra i per tant s’hi va haver de renunciar. 
Arxivat a