El desdoblament de l'Eix Transversal entrarà en servei el gener de 2013

Lluís Recoder anuncia que les obres s’acabaran sis mesos abans del previst.

Redacció Osona.com
29 de juny del 2012
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha visitat avui, les obres de desdoblament de l’Eix Transversal.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha visitat avui, les obres de desdoblament de l’Eix Transversal. | Adrià Costa
Pedro Maqueda, i Lluís Recoder, aquest divendres al migdia a l'interior del Túnel del Buc. Foto: Adrià Costa

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha visitat avui, acompanyat del president de la concessionària Cedinsa, Pedro Maqueda, les obres de desdoblament de l’Eix Transversal (C-25), que abasten més de 150 quilòmetres entre Cervera i Caldes de Malavella i han assolit el 73% d’execució. Atès el ritme dels treballs, el conseller ha anunciat que el gener de 2013 podran entrar en servei els nous carrils d’aquesta via, sis mesos abans del previst. Les obres tenen un pressupost de 733,8 MEUR i es financen mitjançant una concessió d’obra pública adjudicada a Cedinsa, que inclou la gestió i manteniment de l’Eix per un període de 33 anys.
 
En concret, els treballs consisteixen en  el desdoblament de la carretera existent per tal de formar una autovia de dos carrils per a cada sentit de la circulació. En total, es desdoblen 142,8 quilòmetres de carretera i es construeix un nou tram de 2 quilòmetres d’autovia (des de l’AP-7, fins a connectar amb l’N-II desdoblada al terme de Caldes de Malavella). Els treballs inclouen una cinquantena de viaductes, 14 túnels i 40 enllaços. Així mateix, es duen a terme tasques de millora i adaptació dels petits trams que ja tenen quatre carrils i que corresponen a un tram entre Cervera i les Oluges i les circumval·lacions de Manresa i Vic.
 
L’Eix Transversal vertebra les comunicacions per carretera entre la plana de Lleida, les comarques centrals i Girona. El seu desdoblament permetrà millorar la seguretat i el trànsit d’una via que registra una mitjana d’entre 8.000 i 17.000 vehicles diaris, amb un percentatge de circulació de vehicles pesants d’entre el 20% i el 30%, segons els trams. D’altra banda, aquesta actuació potenciarà les connexions intercomarcals i les de llarg recorregut, fomentarà l’equilibri territorial i afavorirà el desenvolupament econòmic a les comarques de l’interior. Cal indicar també, pel que fa a impacte econòmic, que durant les obres s’han generat 4.000 llocs de treball directes i indirectes.
 
L’obra, tram a tram

Cervera – Manresa . Aquest tram té una longitud de 44,4 quilòmetres i inclou 13 enllaços, 19 viaductes i un túnel. Entre Cervera i les Oluges, la C-25 ja està desdoblada. A partir d’aquest punt, el traçat de la nova calçada segueix el de la carretera existent, tret de dos punts, on s’efectuen petites variants, al terme de Rajadell. S’adapten al desdoblament els enllaços existents i es preveu un nou enllaç per connectar amb Guissona. La majoria de viaductes es construeixen sobre la riera de Rajadell.

Els treballs van començar la tardor de 2010 i es troben en un 70%, amb totes les estructures i viaductes finalitzats. Hi ha pavimentats, amb una capa intermèdia, 35 quilòmetres del traçat (al costat desdoblat). Recentment, ha començat l'estesa de l’última capa de paviment.
 
Manresa – Vic (Gurb) . El desdoblament en aquest tram, que té 43 quilòmetres de longitud, segueix la carretera actual, que s’eixampla alternativament a un costat o un altre. Cal destacar la construcció d’un nou túnel a la zona de la Fontfreda, sensiblement paral·lel a l’actual, de 668 metres de longitud, i els viaductes de la riera Gabarresa, de Pere Riera, Pla del Roure i Sant Bartomeu. Els trams de circumval•lació a Manresa i a Vic ja tenen característiques d’autovia. Els enllaços s’adapten a l’ampliació de la calçada.

En total, aquest tram comprèn 13 enllaços, 12 viaductes i tres túnels, un excavat i dos artificials. Els treballs, que es van iniciar la tardor de 2010, estan de manera  global en un 76%: les instal·lacions dels túnels estan molt avançades; les estructures, a punt de ser completades i tots els viaductes executats. Així mateix, ja hi ha pavimentats 27 km amb la capa intermèdia i 4,2 amb l’última capa.

Vic – Caldes de Malavella. En aquest tram, de 55,4 km,la complicada orografia comporta la construcció de diferents túnels i túnels artificials. Fins a l’AP-7, s’aprofita la carretera actual per al desdoblament. S’adapten els enllaços existents, tret de l’enllaç de Sant Hilari Sacalm, on es remodela el ramal de sortida de l’autovia provinent de Vic. Cal remarcar el túnel de Joanet, amb una longitud de 1.440 metres, el més llarg de tot l’Eix, i els viaductes d’Osormort i de les Fosses, duplicacions de les estructures existents. A partir de l’AP-7, la C-25 existent es configura com a ramal cap a l’aeroport de Girona i des de l’autopista es construeix una nova via desdoblada, de 2 km de longitud, que permet connectar amb l’A-2, a Caldes de Malavella.

En total, aquest tram inclou 14 enllaços, 18 viaductes i 11 túnels. Actualment, tots els túnels estan perforats i les estructures acabades, excepte un pas superior i les estructures de la connexió amb l’A-2. S’ha estès la primera capa d’aglomerat en 34 quilòmetres. El grau d’execució d’aquest tram, que es va iniciar la tardor de 2009, se situa en el 74% i actualment es treballa sobretot en les instal·lacions dels túnels.
 
Infraestructura integrada en l’entorn
 
Atès l’abast territorial de l’Eix Transversal i l’orografia per la qual transcorre, el disseny i execució del desdoblament han tingut una especial cura en la seva integració en l’entorn. En aquest sentit, cal remarcar les actuacions dutes a terme per tal d’evitar un efecte barrera de la infraestructura pel que fa al pas dels animals amb la formació de passos de fauna.
 
Aquestes mesures s’han complementat amb l'adequació de les estructures de drenatge i obres de fàbrica amb el tancament cinegètic i les plantacions.

D'altra banda, es preveu la plantació i hidrosembres de talussos per evitar l'erosió i garantir la integració paisatgística amb l'entorn. Així, s'ha tingut una especial cura durant  l'execució dels embocaments dels túnels i la reposició de rius i rieres, així com els abassegaments de terres i les zones d'excavació.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha visitat avui les obres de desdoblament de l’Eix Transversal. Foto: Adrià Costa
 
També s'han previst diferents tractaments de bioenginyeria per assegurar la integració de talussos de major pendent i major complexitat i altres plantacions i alineacions d'arbres. Cal remarcar també les mesures per disminuir l'impacte acústic, amb la instal·lació d'apantallaments antisoroll i de paviment fonoreductor.
 
Cedinsa Concessionària
 
El desdoblament de l’Eix Transversal s’està desenvolupant un sistema de concessió d’obra pública adjudicada a Cedinsa Concessionària, que inclou l’execució de les obres i la gestió i manteniment de la infraestructura per un període de 33 anys. Així, un cop finalitzades les obres, la concessionària assumeix les tasques de conservació i millora que corresponguin; per exemple, la neteja de la via, la il·luminació, la senyalització, retirada de neu, vigilància d’incidències. En aquest sentit, preveu destinar durant el període de concessió 227 MEUR a la conservació i explotació de l’Eix Transversal i 237 MEUR addicionals a reinversions.
 
Cedinsa és una societat anònima constituïda el 2005 i participada per quatre constructores que tenen la seu a Catalunya:  FCC, Comsa, Copcisa i Copisa. Actualment, té en servei a Catalunya 116 km d’autovia corresponents a la C-16 entre Sallent i Berga, la C-35 entre Maçanet i Platja d’Aro i la C-17 entre Vic i Ripoll. Quan entri en funcionament la C-25 desdoblada, el sistema d’autovies de Cedinsa tindrà una extensió de prop de 270 km.

Nota de premsa, amb fotos de l’Eix Transversal