Sant Julià de Vilatorta «encendrà» les Set Fonts

Acte plàstic i molt emotiu, amb 5.000 espelmes, on “parlaran les pedres”.

Redacció Osona.com
28 de juny del 2012
El col·lectiu Terra de Tupinots  ha organitzat per al proper dissabte, dia 30 de juny, “Encendre les Set Fonts”,  un acte plàstic i molt emotiu. La proposta es farà al parc de les Set Fonts, començarà a partir de 2 quarts d’11 de la nit i té per eslògan "vine a encendre la teva flama, som 3.000 vilatortins".

La litúrgia de l’acte consisteix en encendre unes 5.000 espelmes que es col·locaran a tot el perímetre del parc (a la glorieta, escales, baranes, murs, lleixes, bancs, i sobretot sobre els brocs de les Set Fonts). Després, s'apagarà la llum dels fanals i una veu en off llegirà les frases que hi ha gravades a les pedres. En ell lloc on hi ha cada frase s'hi encendrà una bengala que la il·luminarà per sobre de la llum de les espelmes. Durant la fase d'encesa de les espelmes sonarà musica clàssica, com a so d'ambient.

 

Cartell de l’acte (PDF) 



---------------------
ENCENDRE LES SET FONTS

Com diu en Francesc Orenes, en un article publicat en el núm. 46 de la revista Vilatorta (Nadal de 2006), les Set Fonts parlen: “La veu de les Set Fonts es concreta en deu màximes o proverbis que palesen, amb una bona dosi de sentit comú i de sensibilitat, tot el sentir d’una època. Estan escrites en diferents rengles, amb un català perfecte i amb lletres majúscules d’un exquisit disseny esculpit sobre pedra del país”.

A la façana de Can Pallàs, hi ha esgrafiats els quatre elements clàssics: l'aigua, la terra, el foc i l'aire. En l'antiguitat clàssica, aquests elements representaven les quatre formes conegudes de la matèria i eren utilitzats per explicar diferents comportaments de la natura. En la cultura occidental l'origen de la teoria dels quatre elements es troba en els filòsofs presocràtics de la Grècia clàssica, i des d'aleshores ha estat objecte de nombroses obres d'expressió artística i filosòfica, perdurant a través de l'Edat Mitjana i el Renaixement i influenciant profundament el pensament i la cultura europeus.

I si les Set Fonts ens parlen, perquè no les escoltem? Perquè no donem llum a les seves paraules? Perquè no cohesionem els quatre elements en aquest espai?
Aquesta és la proposta que us presentem per la nit del dissabte dia 30 de juny: aglutinar els quatre elements (aigua –aigua-, terra –pedra-, foc –llum- i aire –paraules-) al parc de les Set Fonts de Sant Julià de Vilatorta.

Terra de Tupinots proposa que tots els vilatortins vinguin a “Encendre les Set Fonts”,  en un acte plàstic i emotiu. Una visió diferent del parc on la llum i les paraules tindran una nova dimensió, amb tota la força del món.

El parc de les Set Fonts identifica i dignifica el nostre poble. Sigui aquest el nostre petit homenatge a Miquel Pallàs,  l’home que ens l’ha llegat.

La litúrgia de l’acte és la següent: es tracta d'encendre una gran quantitat d'espelmes que es col·locaran a tot el perímetre del parc (a la glorieta, escales, baranes, murs, lleixes, bancs, i sobretot sobre els brocs de les Set Fonts). El nombre d'espelmes seran unes 5.000. L'eslògan és "vine a encendre la teva flama, som 3.000 vilatortins".

La paraula tal, com diu en Francesc Orenes en el seu article “les Set Fonts parlen”, també tindrà el seu protagonisme: un cop enceses totes les espelmes, en la qual hi podrà col·laborar tothom, s'apagarà la llum dels fanals i una veu en off llegirà les frases que hi ha gravades a les pedres. En ell lloc on hi ha cada frase s'hi encendrà una bengala que la il·luminarà per sobre de la llum de les espelmes. Durant la fase d'encesa de les espelmes sonarà musica clàssica, com a so d'ambient.

Us convidem, doncs,  a participar amb nosaltres a encendre les Set  Fonts

Les Set Fonts, on l'aigua i la pedra fan paraules, i les paraules... claror.


Lluís Vilalta, regidor de Cultura i membre de Terra de Tupinots