La festa major de Vic aposta un altre cop per la participació ciutadana

El programa ofereix 63 actes en 12 dies, del 29 de juny al 9 de juliol.

Redacció Osona.com
22 de juny del 2012
Presentació de la festa major, al vestíbul de l'Ajuntament de Vic.
Presentació de la festa major, al vestíbul de l'Ajuntament de Vic. | Albert Alemany
Presentació de la festa major, al vestíbul de l'Ajuntament de Vic. Foto: Albert Alemany

El vestíbul de l’Ajuntament de Vic va acollir dimecres  la presentació oficial de la festa major, que se celebrarà del 29 de juny al 9 de juliol. L’acte va ser presidit pel mateix alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, i va comptar amb la presència del regidor de Cultura i Ciutadania, Joan López, i diversos  representants de la Comissió de festa major, entre ells Sendo Brugulat.

La participació ciutadana ha tornat a ser essencial en l’edició d’enguany. Així, una comissió de festes representada per veïns han configurat la programació amb l’objectiu que sigui una festa el màxim de participativa i concorreguda. “La ciutat s’ha de fer pròpia la festa major”, va comentar l’alcalde en aquesta línia.

En total, s’han programat un total de 63 actes durant 12 dies.  Com a novetat,  l’exposició “Capgrossos, Pigues i Berrugues. Figueres, Olot i Vic i els seus esparriots”, que s’inaugurarà el pròxim divendres, dia 29 de juny a les 19:00 h al Temple Romà, i es podrà veure fins al 22 de juliol. La trobada castellera de la festa major serà el diumenge, dia 1 de juliol a les 12.00 h a la plaça Major, amb la participació dels Sagals d’Osona, Capgrossos de Mataró i els Castellers de Sabadell i on els amfitrions provaran nous reptes com la construcció d’un 5 de 8. El mateix dia a la tarda, Vic acollirà la festa major de les festes tradicionals i populars, que rep el nom de Xurriacada. A partir de les 19:00 h, la plaça Major, es farà una concorreguda cercavila per alguns dels carrers del centre històric, amb els gegants de la ciutat de Vic i dels diferents barris, caps de llúpia, grallers, sagals, colla sardanista i dansaires de Sant Miquel.

Una altra de les novetats d’enguany és l’actuació de la banda municipal de l’Escola de Música de Vic, formada per més de 60 persones. Oferirà un concert dirigit per Ferran Angli a la plaça Catedral el dimecres, dia 4 de juliol a les 20:30 h. Tot seguit, a les 22:30 h, es farà el tradicional concert de la plaça Major amb “Quatre Barres en concert”, amb cançons de rock català.

El dijous, 5 de juliol, dia de Sant Miquel, es farà el tradicional seguici de l’Ajuntament de Vic fins a la catedral, on tindrà lloc l’ofici de la festa major a les 11:30 h. Destacar que enguany la geganta estrena pentinat i els capgrossos, vestuari.

El consistori infantil també ha tingut participació en la confecció de la festa major i el divendres, dia 6 de juliol, a les 18:00 h a la rambla del Passeig, es farà una gimcana infantil. Altres activitats pels menuts  tindran lloc a la Bassa dels Hermanos. El castell de focs previst pel diumenge, dia 8 de juliol, a les 22:15 h al Sucre, i la conferència Balmesiana, el dilluns 9 de juliol a les 20:00 h a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic, tancaran els actes de la programació d’enguany.

Un any més, les tres colles de la ciutat representades pels caps de llúpia seran les encarregats d’organitzar la Crida a les Festes. Aquesta se celebrarà el dissabte, dia 30 de juny, a partir de les 19.00 h, i des de diferents punts de la ciutat s’iniciarà la sortida de les colles en rua cap a la catedral, on està previst que s’arribi a les 21:15 h. Totes les persones assistents podran gaudir de la cançó de la crida que aquest any s’ha preparat per l’ocasió i és obra de  Joan Sitjes.

Segons Brugulat, l’any passat es va iniciar la proposta de les colles i enguany se’ls hi ha volgut donar més força i responsabilitat. D’aquesta manera, cada colla ha promogut una acció oberta a tota la ciutadania. Així, el diumenge, dia 2 de juliol, a les 19:00 h i sota el nom “Acció Negra”, la colla de la Vella ha promogut una sèrie d’activitats. “S’ha d’estar molt roig” és la iniciativa que ha organitzat la colla del Nen pel dilluns, dia 3 de juliol a les 19:00 h i, el dia 5 és el torn de la colla del Merma amb “Enverda’t”  a partir de les 20:00 h.

El cartell de la festa major ha estat obra de Carla Rafart, que ha guanyat el concurs de cartells.

També s’ha editat una revista on hi ha tota la programació de la festa major i un programa de butxaca que es distribuirà a totes les cases de Vic.

 

Tota la programació de la festa major



-------------------
Galeries de fotos:

2011
-Focs artificials
-la Contracrida
-Concurs de colles sardanistes
-Concert de la Principal de la Bisbal
- Diada de Sant Miquel
- Concert d'Obrint Pas
-Cercavila de gegants
-Correfoc
- Festa de la Cultura Popular
-Jornada castellera
-La Crida
-Birranostrum

2010
- Sarau d'estiu
- Castell de focs
- Contracrida
- Ball de Tornaboda
- Concurs de Colles Sardanistes
- Concert de gralla
- La Principal de la Bisbal
- Diada de Sant Miquel dels Sants
- Els Pets
- Correfoc
- Trobada de xarangues
- Trobada castellera
- Tribut a Sau
- Jocs Bésties
- Crida a les festes
- Birranostrum
- Urbedansa

2009
- Castell de focs
- Ball de tornaboda
- 84è concurs sardanista
- Gimcana dels Sagals d'Osona
- Ball de gralles

- Concert de la Principal de la Bisbal
- Diada de Sant Miquel
- Actuació castellera

- Baixada de carretons
- Concert de Gossos
- Balls de ciutat
- Nit clònica
- Birranostrum

- Urbedansa

2008
- Torbada castellera
- Diada de Sant Miquel dels Sants

2007
- Dinar Popular
- Correfoc
- Concert de Lucrecia
- Diada de Sant Miquel dels Sants
- Concert i ball amb la Principal de la Bisbal

2006
- Festa Major

2005
- Festa Major

2004
- Castell de focs

Foto: Adrià Costa
Arxivat a