Entra en vigor «l'euro per recepta» a les farmàcies

Cada usuari pagarà un màxim de 61 euros anuals.

Arnau Urgell
22 de juny del 2012
576_1317718616_Adri_Costa_MG_0155_Farmcia_2011
576_1317718616_Adri_Costa_MG_0155_Farmcia_2011 | Adrià Costa
Una farmàcia a Vic. Foto: Adrià Costa

La mitjanit del 22 al 23 de juny s'estrenarà el sistema conegut com a “euro per recepta”. Això suposarà abonar un euro per cada medicament que es compri a les farmàcies, que se sumarà al percentatge que s'abona (quantitat que, per cert, el Govern espanyol ha decidit augmentar a partir de l'1 de juliol).

El sistema de pagament, batejat també com a “tiquet moderador”, l'ha impulsat el Departament de Salut com a mesura de recaptació però també per reduir el consum farmacèutic. Quedaran exempts els medicaments que tinguin un preu de cost inferior als 1,67 euros mentre que no hauran de pagar les persones que cobrin una pensió no contributiva, una PIRMI o prestacions derivades de la Llei d'integració social dels minusvàlids (LISMI).

Salut estima que, de mitjana, cada ciutadà pagarà 13 euros anuals. S'ha fixat un màxim de 61 anys que, el 2012, es rebaixa a 36 euros ja que queda poc més de sis mesos per acabar l'any. A banda del tiquet de caixa corresponent, el ciutadà pot sol·licitar a la farmàcia un justificant d'abonament de la taxa. De la mateixa manera, properament, podrà sol·licitar un extracte on consten les seves dades personals i es relacionen totes les receptes dispensades amb informació de la taxa abonada per cada una.

En cas de negar-se a pagar la taxa, s'haurà d'omplir un formulari amb les dades per tal que Salut inici un expedient per cobrar. Tal com succeeix amb la resta dels tributs, l'administració catalana serà l'encarregada de reclamar la taxa pendent i el consegüent recàrrec per la via voluntària o per execució forçosa. En cas de no voler pagar ni d'omplir el formulari, el farmacèutic no podrà lliurar el medicament.

Més informació al web del Departament de Salut