«Guaita, quina passada!»

Crònica d'un viatge en globus a Vic, que gaudeixen les guanyadores del concurs Joves i Conducció.

Quico Sallés/Vic
18 de juny del 2012
Vic des de 1.500 metres d'alçada-
Vic des de 1.500 metres d'alçada- | Q.S./ND
Les guanyadores del concurs i el regidor de Convivència i Seguretat, Joan Ballana. Foto: Q.S./ND

La regidoria de Convivència i Seguretat de l'Ajuntament de Vic i el RACC han regalat un viatge en globus a tres alumnes i la professora d'una classe. Són els guanyadors del concurs Joves i conducció, que busca des de l'escola advertir a la quitxalla que això de la carretera és més cura que imprudència. Ha arribat l'hora de gaudir-lo.

Són les vuit del matí de diumenge. Les dues estudiants, la Valentina i l'Aina, la mare de la Itziar i la professora, el regidor impulsor de la iniciativa, Joan Ballana, i els responsables de l'empresa Balotour han arribat puntuals. Han arribat a la plaça de Vic, a l'hora acordada amb en Quim i en Miquel, els pilots que fa més de vint anys que salpen els cels d'Osona, gairebé, ni s'hi belluguen. "Tenim un compromís amb la ciutat i la comarca", asseguren aquests pioners del negoci de l'aerostàtica a Catalunya.

Ens enfilem. Escoltem les instruccions precises, professionals i pedagògiques d'en Quim, el comandant de la nau. Explica concís el principi físic de l'enlairament i la història dels globus. És professional perquè la història li dura el moment just fins que l'enlairament comença a fer-se notar per les cames. De cop, la plaça de Vic sembla un "instagram" decorat amb els millors colors i copsada des de la millor perspectiva. La Valentina i l'Aina frueixen de l'espectacle d'una Catalunya que es lleva com una moqueta als seus peus. Una Plana menuda i uns pics que ensenyen les banyes però que no fan cap por. La visió és incommensurable, inèdita i preciosa. "Quina passada!", entonen a dues veus. Miren i fan fotos. Els ulls es passegen per la immensitat d'un horitzó que a 1.800 metres d'alçada es veu etern.

Aterrem amb una maniobra feta amb traça fins el terme municipal de Vic. Pleguem la vela i la cistella. A l'Aina, la Valentina i la professora Anna se'ls ha fet curt. Paga la pena guanyar un concurs. Totes s'han enlairat i han vist el país d'una perspectiva fins ara desconeguda, privilegiada.

Vic des de 1.500 metres d'alçada- Foto: Q.S./ND
Arxivat a