La catedral i 38 campanars d'Osona repiquen avui en honor de Jacint Verdaguer

Redacció Osona.com
07 de juny del 2012
Avui diumenge, 10 de juny, els campanars de dues catedrals i de gairebé dues-centes esglésies, monestirs i ajuntaments d’arreu del país brandaran simultàniament durant tres minuts per homenatjar mossèn Cinto Verdaguer amb motiu del 110è aniversari de la seva mort. L?hora assenyalada és les set de la tarda. En el cas de la catedral de Vic, però, la repicada serà a les vuit, per no coincidir amb la processó de Corpus. Hi participaran la coral de l'Orfeó Vigatà, sota la direcció de Benet Camps, i la Coral Canigó. També hi ha previstes activitats rellevants a Folgueroles, població natal del poeta, i Sant Julià de Vilatorta.

A Osona, s’hi han adherit la catedral de Vic i 38 campanars de diverses poblacions (recompte, aquest divendres a la tarda). La iniciativa Dia de la Memòria –promoguda per una comissió ciutadana formada per personalitats d’Osona, el Ripollès, la Garrotxa i la Cerdanya, i amb el suport d’Òmnium Cultural– té la intenció de consolidar-se com un homenatge anual a tots els defensors de la llengua catalana mitjançant un símbol tan genuí com són les campanes i els campanars.

El dia escollit és el 10 de juny perquè s'escau el 110è aniversari de la mort del poeta nacional de Catalunya, Jacint Verdaguer. La intenció dels promotors és que, en els propers anys, la diada i els materials editats es dediquin a d'altres grans autors de la literatura catalana, mantenint, això sí, la data simbòlica del 10 de juny.

La intenció inicial dels promotors era circumscriure l’homenatge a les comarques d’Osona, el Ripollès i la Garrotxa, però la iniciativa ha captat l’interès d’esglésies, monestirs i campanars d’arreu del país, motiu pel qual l’homenatge acabarà tenint un caire nacional.

Entre els més emblemàtics que s’han sumat al projecte, s’hi compten els campanars de les catedrals de Vic i Sant Feliu de Llobregat (el Baix Llobregat), els de Sant Martí del Canigó i Sant Miquel de Cuixà –ambdós a la Catalunya Nord i essencials en el cosmos verdaguerià–, el de l’església de Sant Serni, de Canillo (Andorra), el del monestir de Sant Benet de Montserrat (el Bages), el de l’Ajuntament de Vic (Osona), el del monestir de Santa Maria de Ripoll (el Ripollès), el de Santa Maria de Cervera (la Segarra) i el de l’Assumpció de Maria, de les Borges Blanques (les Garrigues).

Activitats complementàries

Coincidint amb la repicada, en algunes localitats hi haurà activitats al peu dels campanars, com ara interpretacions del Cant de la Senyera per part de cors i corals, en funció de la iniciativa autònoma de cada lloc.

En el cas de Vic, la concentració popular tindrà lloc als peus de la catedral, on hi participarà la coral de l'Orfeó Vigatà, sota la direcció de Benet Camps, i la Coral Canigó.

Dia de la Memòria, a més, ha editat 70.000 exemplars d'un fulletó amb poemes i poesies de Verdaguer, amb la intenció que sigui repartit als alumnes de les escoles d'Osona, el Ripollès, la Garrotxa i la Cerdanya. També s'ha editat un punt de llibre i d'altres materials relacionats amb el " geni plasmador del català ressuscitat del segle XIX", en paraules del periodista Agustí Calvet Gaziel.

Escoles d’arreu del país també han comentat als promotors que aprofitaran l’efemèride i l’homenatge previst per treballar la figura i l’obra de Verdaguer.

La iniciativa compta també amb la implicació entusiasta de la Confraria de Campaners de Catalunya, en tant que considera que servirà per posar de relleu un patrimoni moltes vegades menystingut i infravalorat com és el de les campanes i campanars.

Adhesions d'Osona

Catedral de Vic (amb la coral de l'Orfeo Vigatà -sota la direcció de Benet Camps- i la Coral Canigó; repicada a les 8 del vespre)
Campanar de l'Ajuntament de Vic (repicada a les 8 del vespre)
La Pietat, de Vic (repicada a les 8 del vespre)
Sant Domènec, de Vic (repicada a les 8 del vespre)
Sant Quirze de Besora
Centelles (amb coral)
Sant Julià de Vilatorta (amb coral)
Vilalleons
Folgueroles (amb coral)
Vilanova de Sau
Granollers de la Plana, de Gurb
Calldetenes
Espinelves
Taradell
Santa Maria, de Manlleu
Sant Martí, del Brull (mentre brandi la campana, es recitarà el poema Los dos Campanars de mossèn Cinto Verdaguer)
Santuari de la Gleva, de les Masies de Voltregà (on Verdaguer va viure, recés forçós ordenat pel bisbe)
Sant Hipòlit de Voltregà
Rupit
Sant Feliuet de Savassona, de Tavèrnoles
Sant Pere de Torelló
Santa Eugènia de Berga
Sant Pere de Roda, de Roda de Ter
La Guixa, de Sentfores
Santa Eulàlia de Riuprimer
Sant Romà de Sau, de Vilanova de Sau
Tona
Sant Vicenç, de Malla
Sant Miquel de Balenyà, de Seva (amb coral)
Seva
Tavertet
Sagrada Familia de Vilaseca, de Sant Vicenç de Torelló (a partir de les 5, recital de poemes)
Santa Eulàlia de Riuprimer (l'ajuntament aprofitarà l'esdeveniment per hissar una estelada al puig de Ventallola)
Lluçà
Prats de Lluçanès
Sant Bartomeu del Grau
Sant Quirze i Santa Julita, de Muntanyola
Tavèrnoles
Sant Vicenç de Torelló
Santa Maria, de Borgonyà, a Sant Vicenç de Torelló

Consulteu campanars de tot Catalunya adherits a l'homenatge




Inauguració del campanar de la catedral de Vic. Foto: Amics del Campanar d'Esparreguera/Flickr.