La Cavalleria de Manlleu i el Mas Palou de Gurb, millors granges catalanes de vaques

En l'apartat de producció i genètica. FEFRIC lliura a Vic els premis de la Vaca d’Or.

Redacció Osona.com
31 de maig del 2012
premiats Fotografia dels premiats a la Vaca d’Or, avui al migdia a la Sala Coll Bardolet.
premiats Fotografia dels premiats a la Vaca d’Or, avui al migdia a la Sala Coll Bardolet. | Adrià Costa
premiats Fotografia dels premiats a la Vaca d’Or, avui al migdia a la Sala Coll Bardolet. Foto: Adrià Costa

Aquest dimecres ha tingut lloc el lliurament de premis de la Vaca d’Or a la Sala Coll Bardolet de  l’edifici el Sucre de Vic, que distingeixen les cinc millors explotacions en producció, les cinc millors en genètica i les cinc millors en morfologia de Catalunya. Els premis els lliura la FEFRIC (Federació de Frisona de Catalunya).

Entre les 15 explotacions premiades, n’hi ha sis de la comarca d’Osona. El guardons més importants els han aconseguit la Cavalleria de Manlleu, que ha quedat en primer lloc a l’apartat de la genètica, i el Mas Palou de Gurb, en l'apartat de producció. Els premiats han estat els següents:

Millors explotacions en producció
1. Mas Palou de Gurb.
2. Can Barrina de Santa Cecília de Voltregà
3. La Caseta d’en Fermí de Moià
4. Murucuc de Gurb
5. Campgran de Manlleu

Millors explotacions en genètica
1. Cavalleria de Manlleu
2. Can Thos de Tordera
3. Semega Campus Agroalimentari de Monells
4. Cal Viudet d’Alàs
5. La Clota de Prullans

Millors explotacions en morfologia
1. Mas La Roca de Sant Joan de les Abadesses
2. Ramaderia Anibal de Lleida
3. Cal Diligent de la Seu d’Urgell
4. Cal Marquet
5. Pinós Nou de Rupit-Pruit

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal; la sots-directora de ramaderia del Departament d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat, M. Dolors Vila; i del president del FEFRIC, Agustí Prat. Vila d’Abadal ha remarcat que “Vic vol ser la capital de la ramaderia a Catalunya i ha elevat el treball excel·lent, molt tècnic i professional dels ramaders de casa nostra”. Per la seva banda, Agustí Prat ha afirmat que les “retallades del Ministeri i del govern català no poden anar en detriment de la qualitat del nostre producte”.

Aquest esdeveniment es va crear l’any 2005 per donar a conèixer les explotacions de vaca frisona millor situades en les classificacions de control lleter i de millora genètica que s’elaboren a partir del llibre genealògic i el control lleter.

La classificació en producció es basa en un índex tècnic econòmic que elabora cada any la FEFRIC segons les dades del C.L. de l’últim any. Es tracta d'un índex que té en compte la quantitat i la qualitat de la llet produïda per vaca present en l’explotació.

La classificació en genètica es basa en un índex anomenat ICO que elabora CONAFE a nivell de l’Estat espanyol i que el FEFRIC utilitza per fer el rànquing d’explotacions per Catalunya. Aquest Índex és una combinació dels índexs genètics compostos de producció (57%), morfologia (29%) i funcionalitat (14%).

La classificació per morfologia es basa en la puntuació morfològica mitjana de les vaques vives de les explotacions que combina 16 caràcters descriptius primaris agrupats en quatre regions: Estructura i Capacitat (25%), Estructura Lletera (15%), Braguer (40%) i Potes i Peus (20%).
Arxivat a