La mesquita de Vic i amazics rebutgen la creació del Consell de marroquins d'Osona

Les dues entitats critiquen la participació de l'ens en la manifestació contra el racisme.

Pere Pratdesaba
30 de maig del 2012
Les banderes del poble amazigh, de l'Estat del Marroc, al costat de l'estelada
Les banderes del poble amazigh, de l'Estat del Marroc, al costat de l'estelada | Adrià Costa
Les banderes del poble amazigh, de l'Estat del Marroc, al costat de l'estelada Foto: Adrià Costa

La Comunitat Musulmana de Vic, que engloba els fidels de la mesquita de la ciutat, i l’Associació Amic Amazigh han signat un manifest conjunt (llegiu, a sota) on rebutgen el Consell de marroquins d’Osona, de recent creació i que aglutina nou entitats marroquines. Les dues entitats, que s’autoqualifiquen  com les més “representatives” dels marroquins d’Osona, creuen que la creació del Consell “no és legítima”, perquè només engloba una minoria dels ciutadans que tenen els seus orígens al Marroc.

En el manifest també es critica la participació del Consell a la manifestació per la cohesió social i contra el racisme, que es va fer el passat dissabte a Vic. Aquesta decisió tampoc la consideren “legítima”.

El Consell de marroquins d’Osona està format per nou entitats: Associació Catalunya Plural, Associació Cultural Salam de Tona, Associació Al-Rissala de Roda de Ter, Associació Centro Cultural Árabe d’Hostalets de Balenyà, Associació d’Osona Per La Pau (jameiat essalam), Associació Esperança i Progrés a Catalunya, Associació Per la Solidaritat i Desenvolupament  de l'Immigrant, Comunidad Islámica Para El Dialogo y Convivencia i Comunitat Islàmica de Taradell. El seu president, escollit entre els representants de totes les entitats, és Jamal El Meziani, i un dels portaveus, Youssef Alloui.

En un primer moment, tant la Comunitat Musulmana de Vic com Amic Amazigh van participar en les reunions per crear el Consell de marroquins d’Osona. Fins i tot, les reunions prèvies i les eleccions es van fer a un espai de la mesquita. A última hora, però, se n'han desvinculat per causes que no han transcendit.

Des del Consell, Alloui apunta que hi van haver discrepàncies puntuals en temes menors. També opina que tant Amic Amazigh com la Comunitat Musulmana de Vic, "que ja fa molts anys que treballen amb marroquins", potser no veuen amb bons ulls les noves formes dels representants del Consell, molts d’ells nouvinguts de segona generació i amb formació, fins i tot universitària. “Ara, es proposen coses noves i tot s’analitza, s’estudia”, diu Alloui.

El portaveu del Consell, però, lamenta la sortida de les dues entitats i deixa les portes obertes a la reconciliació. “És la primera vegada que els marroquins impulsem una iniciativa d’aquest tipus, que ens ajudaria a participar en la societat catalana i a canviar la nostra imatge”, diu Alloui. “És lògic que hi hagin discrepàncies”, conclou.

---------------
Manifest de La Comunitat Musulmana de Vic i L’Associació Amic Amazigh per rebutjar el  suposat Consell de marroquins  d’Osona

En relació a les notícies i les publicitats dels mitjans de comunicació local sobre el naixement d’un anomenat Consell de marroquins d’Osona. Nosaltres, com a Comunitat Musulmana de Vic  i Associació Amic Amazigh, les dues entitats  més representatives dels marroquins d’Osona,  hem vist i llegit uns comportaments irresponsables per part d’unes persones que volen construir aquest Consell, cosa que, si no fossin les notícies dels mitjans de comunicació locals, la gran majoria dels marroquins no haurien sabut res d’això.

Conseqüentment, des de la nostra responsabilitat que tenim com a dues entitats civils, ens hem trobat davant de la obligació de rebutjar aquesta iniciativa no legítima, ja que no representa el conjunt de marroquins d’Osona, tal com pensen els que utilitzen aquest nom del Consell. En definitiva i degut a tot això, manifestem el següent:

1-    Aquest Consell que consideren de marroquins d’Osona no té la legitimitat i la credibilitat.

2-    Cada edició dels suposats acords i signatures serà vinculat pels propietaris únics que afirmen que van establir un Consell de marroquins.

3-    Condemnem la participació que han fet en la manifestació de 26 de maig de 2012 amb el nom de marroquins d’Osona perquè no era una decisió legítima.

4-    Fem una crida a tots els mitjans de comunicació a ser prudents i assumir la seva responsabilitat en aquest rang.

5-    Fem una crida a les autoritats i a les institucions públiques per ser a nivell de vigilància i que la gran majoria dels marroquins d’Osona són innocents d’aquests suposat Consell.  

I per que consti a sota firmem les dues entitats :
Comunitat musulmana de Vic                                          
Associació Amic Amazigh                                                

----------------------------

Recull de notícies publicades sobre la manifestació del 26 de maig