Vic es converteix en centre de referència de les cures pal·liatives

El conseller de Salut, Boi Ruiz, inaugura la nova Càtedra a la UVic.

Redacció Osona.com
30 de maig del 2012
Boi Ruiz ha inaugurat la nova Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic
Boi Ruiz ha inaugurat la nova Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic | Adrià Costa
Boi Ruiz ha inaugurat la nova Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic Foto: Adrià Costa

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha inaugurat aquest dimarts a la tarda, 29 de maig, la nova Càtedra de Cures Pal·liatives de la Universitat de Vic (UVic) que dirigirà el director del Centre col·laborador de l’OMS per a Programes Públics de Cures Pal·liatives, Xavier Gómez-Batiste. L’acte s’ha portat a terme a la a sala Segimon Serrallonga del centre, que s’ha omplert de gom a gom.

També hi han estat presents l’alcalde i president del Patronat de la Fundació Universitària Balmes, Josep M. Vila d’Abadal, i el rector de la UVic, Jordi Montaña. L’acte ha inclòs una ponència sobre Atenció palEliativa i cronicitat que ha anat a càrrec del director del Programa de Prevenció i Cronicitat del Departament de Salut, Albert Ledesma.

La Càtedra de Cures Pal·liatives és una iniciativa conjunta de l’Institut Català d’Oncologia i la Universitat de Vic, i passarà a formar part del centre col·laborador de l’OMS per a Programes de Cures Pal·liatives, Centre Qualy. El Departament de Salut hi participarà amb projectes relacionats amb el Programa per a la prevenció i atenció a la cronicitat i el Pla director sociosanitari.

Generar i difondre coneixement

La nova Càtedra es constitueix per generar i difondre coneixement sobre l’atenció integral pal·liativa i transferir-lo tant a la pràctica assistència com a les organitzacions que s’ocupen de vetllar per la millora de la qualitat de l’atenció a les persones amb malalties avançades. Entre aquestes organitzacions s’hi compten els serveis de salut i socials amb perspectiva poblacional, comunitària i de salut pública.

Amb base a l’experiència d’Osona i altres experiències sobre models d’atenció, la Càtedra desenvoluparà aspectes d’innovació conceptual i metodològica, amb la voluntat de constituir-se en un centre OMS de referència nacional i internacional pel que fa a coneixement sobre l’atenció integral a persones amb malalties cròniques avançades. L’objectiu final de la Càtedra serà promoure la qualitat d’atenció pal·liativa per a tothom qui la necessiti i en tots els àmbits del sistema sanitari i social.

Amb uns valors centrats en la millora de l’atenció integral a persones en situacions de vulnerabilitat i la malaltia avançada, la Càtedra es proposa treballar de manera multidisciplinària i en cooperació amb partners estratègics, de manera que esdevingui un exemple de cooperació pública-privada.

Activitats docents, de recerca aplicada i d’innovació i transferència de coneixement que desenvoluparà la Càtedra:

• Docència en el Màster universitari d’Atenció i Cures Pal·liatives ICO/UVic i en formació continuada.

• Recerca aplicada relacionada amb els aspectes assistencials, ètics i organitzatius de l’atenció pal·liativa, a través de projectes competitius i de la direcció de tesis doctorals.

• Innovació i transferència de coneixement mitjançant el suport i consultoria a organitzacions i institucions sanitàries i socials per al disseny, implementació i avaluació de programes i serveis de millora de l’atenció pal·liativa.

Centres i altres partners amb qui mantindrà relació:

• Altres centres OMS: Oxford (docència clínica), Wisconsin (accesibilitat a opioids), King’s Fund (acadèmic), i Kerala / Índia (programes per a països en vies desenvolupament)

• Universitats de San Diego, Stanford, Edinburgh, Queensland, King’s Fund.
• Organitzacions com la Societat Catalano-balear de Cures Pal·liatives i Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària

• Altres organitzacions: European Association for Palliative Care, International Association for Hospice and Palliative Care (Houston, Texas), Institute of Palliative Medicine (California)

Dr. Xavier Gómez-Batiste

Xavier Gómez-Batiste Alentorn és doctor en Medicina per la Universitat de Barcelona, especialitzat en Medicina Interna i Oncologia. És director de l’Observatori Qualy Fi de Vida i del Directori de Serveis de Cures Pal·liatives de Catalunya de l’Institut Català d’Oncologia. Entre altres càrrecs, és director del consell assessor del Programa per a la Prevenció i Atenció de Malalties Cròniques de la Generalitat de Catalunya; i director científic del Programa per a l’atenció integral a pacients amb malalties avançades i els seus familiars, de l’Obra Social la Caixa. També ha estat director del Master en Cures Pal·liatives de la UB.

Ha publicat més de 70 articles científics, tres llibres sobre cures pal·liatives i més de 25 articles internacionals amb factor impacte. És professor convidat a les universitats de San Diego i Stanford (Estats Units), St. Vicent i Queensland (Austràlia) i d’Edimburg (Regne Unit). Ha intervingut en més de 45 països per donar suport a programes públics.

Boi Ruiz ha inaugurat la nova Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic Foto: Adrià Costa