Homenatge discret en record de les víctimes d'ETA a Vic

ACVOT concentra una seixantena de persones, entre els quals no hi ha gaire representació política. El regidor Joan Ballana saluda els organitzadors uns minuts abans de l'acte.

Redacció Osona.com
29 de maig del 2012
Sonia Ramos Piñeiro i Francisco José Álvarez
Sonia Ramos Piñeiro i Francisco José Álvarez | Adrià Costa
Sonia Ramos Piñeiro i Francisco José Álvarez fent l'ofrena floral. Foto: Adrià Costa

Una seixantena de persones han assistit aquesta tarda a l’homenatge a les víctimes de l’atemptat d’ETA a la caserna de la Guàrdia Civil de Vic, convocat per l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACVOT). A l’acte hi havia representants de les diferents policies (Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil); el president de l’ACVOT, José Vargas; representants polítics a títol individual, com Marta Riera, Josep Anglada i Maria Pilar Catalán, tots tres regidors de PxC a l’Ajuntament de Vic; Antonio Sánchez, regidor de PxC de Manlleu; la regidora Maria Luisa Moyano i Dolors Pena, totes dues del PSC; i l'advocat Josep M. Fuster-Fabra. De Madrid, també han vingut dos representants de l'Oficina de Apoyo a Víctimas del Terrorismo, del Ministerio del Interior, en concret, la directora general, Sonia Ramos, i el subdirector general, Francisco José Álvarez.

Oficialment, no hi ha assistit cap representant de l’Ajuntament de Vic, que també havia estat convidat a l’acte. Tot i això, el regidor de Seguretat, Joan Ballana, s’ha desplaçat al punt on se celebrava l’homenatge, a la cruïlla del passeig de la Generalitat amb el carrer d'Andreu Febrer, uns minuts abans, i ha saludat José Vargas. Ballana ha excusat la seva presència perquè tenia un altre acte a la mateixa hora.

Vargas ha fet un breu parlament a la voravia, just al costat del pàrquing on abans hi havia hagut la caserna de la Guàrdia Civil (que estava ple de cotxes). El president d'ACVOT ha recordat les víctimes i ha agraït la presència dels assistents i, especialment, dels representants polítics. No ha fet cap al·lusió a l'Ajuntament de Vic.

Tot seguit, els dos representants del govern espanyol han fet una petita ofrena floral. Hi ha hagut un minut de silenci mentre s'ha pogut escoltar l'himne de l'ACVOT.

L’acte, a diferència d’anys anteriors, ha estat molt discret. L’homenatge de l’any passat va estar embolcallat de polèmica. Hi van assistir unes 250 persones, però molt poca representació institucional. L’Ajuntament va declinar la invitació, la qual cosa va provocar la indignació dels representants d’ACVOT.

El 29 maig de 1991, a quarts de set de la tarda, etarres del comando Barcelona d'ETA van desfrenar un vehicle a la rampa de la casa caserna de la Guàrdia Civil de Vic, carregat amb 70 quilos d'explosius. Com a conseqüència de l'atemptat hi va haver nou morts, entre ells cinc menors, i 28 ferits. A més, una altra persona va morir en ser atropellada durant el trasllat de les víctimes de l'explosió. Alguns dels etarres van ser localitzats l'endemà i van morir en l'enfrontament amb la policia.

-------
Galeries de fotos:

Vídeo i fotos de l'homenatge a les víctimes (2011)

Acte d'homenatge a les víctimes (2009)

Acte 15è aniversari de l'atemptat (2006)

Atemptat a la caserna de Vic (1991)
 




Foto: Adrià Costa

José Vargas parlant amb Joan Ballana, minuts abans de començar l'acte. Foto: Adrià Costa
Arxivat a