La vaga d'ensenyament a Osona no buida les aules

CCOO fixa entre un 30 i 35% el seguiment de l’aturada a escoles, instituts i universitat.

Redacció Osona.com
22 de maig del 2012
Alumnes de l'Institut La Plana, s'han manifestat aquest matí al mig del mercat de Vic, contra les retallades a l'educació.
Alumnes de l'Institut La Plana, s'han manifestat aquest matí al mig del mercat de Vic, contra les retallades a l'educació. | Adrià Costa
A Manlleu, una vuitantena de persones han fet una cassolada al mig de la plaça Fra Bernadí. Foto: Adrià Costa

CCOO fixa entre un 30 i un 35% el seguiment de la vaga d’ensenyament a Osona que ha estat convocada per aquest dimarts, segons la responsable de la secció del sindicat a la comarca, Rosa Recio. Tot el personal docent, d'administració i alumnes, des de les escoles bressol a les universitats, han estat cridats a la primera vaga que afecta tots els nivells de l'ensenyament per rebutjar les retallades dels governs català i espanyol. La convocatòria compta amb el suport de tots els sindicats de mestres, d'estudiants així com les principals associacions de mares i pares d'alumnes.

Recio considera que aquesta xifra a la comarca és superior a anteriors vagues, sobretot gràcies al major seguiment de les escoles de primària. Recio també creu que la plataforma L’educació és futur, creada a la comarca amb la implicació de professorat i pares ha contribuït a transmetre el missatge que calien mobilitzacions per evitar les retallades.

Pel que fa a la resta del país i a les comarques de la Catalunya Central, la Generalitat calcula en un 23% les primeres estimacions de seguiment de la vaga. Els sindicats, per contra, eleven aquesta xifra al 55%.

Una alumna entrant a l'escola Casals Gràcia de Manlleu, aquest dimarts al matí. Foto: Adrià Costa

Alumnes de l'Institut La Plana, s'han manifestat aquest matí al mig del mercat de Vic, contra les retallades a l'educació. Foto: Adrià Costa 

A la Universitat de Vic l’ambient era de força “normalitat”, segons ha informat un portaveu del centre. I és que no hi ha hagut massa incidència: només sis professors i dos administratius han fet vaga. Pel que fa al seguiment general, s'ha situat entre un 1 i un 16% (tot i que aquest 16% té relació amb activitats molt concretes que s'han posposat).

Els serveis de transport escolar i menjador, que van a càrrec del Consell Comarcal, han funcionat amb normalitat, tot i que amb menys usuaris.

En alguns centres, estudiants i professors han participat en actes de protesta i cassolades. A mig matí, una cinquantena de joves de l’institut La Plana de Vic han irromput al mig del mercat setmanal de la plaça Major amb pancartes i xiulets, i han llegit un manifesta davant de l’Ajuntament. A Manlleu, un grup d'uns vuitanta professors també ha protestat al mig de la plaça Fra Bernadí. Molts osonencs s’han desplaçat al centre de Barcelona, per participar a la manifestació d’àmbit nacional que hi havia convocada.

El Departament d'Empresa i Ocupació ha fixat uns serveis mínims per a tota la jornada. Concretament havien de ser a les escoles -que estaven obertes- un membre de l'equip directiu. A més, a les escoles d'educació infantil i primària, hi ha com a mínim un docent per cada quatre grups. Finalment, a les escoles bressols, ha de treballar un terç de la plantilla. A la comarca hi ha dues escoles, a Sant Quirze de Besora i Sant Martí de Centelles, que no han obert portes.

Alumnes de l'Institut La Plana s'han manifestat aquest matí, contra les retallades a l'educació. Foto: Adrià Costa