«Si ens retalleu, ens abandoneu!»

Unes 14.000 veus clamen a Barcelona en defensa del dret a treballar de les persones amb discapacitat intel·lectual. Entitats osonenques entre les afectades.

Redacció
20 de maig del 2012
15.000 persones clamen a Barcelona en defensa del dret a treballar de les persones discapacitades
15.000 persones clamen a Barcelona en defensa del dret a treballar de les persones discapacitades | Jordi Borràs
14.000 persones clamen a Barcelona en defensa del dret a treballar de les persones discapacitades. Foto: Jordi Borràs/Nació Digital.

"Això sí que no", "Si ens retalleu, ens abandoneu!". Aquests han estats els clams de les 14.000 persones que aquest diumenge s'han acostat a l'Arc de Triomf de Barcelona per defensar el dret a treballar de les persones amb discapacitat intel·lectual i per denunciar la retallada del 56% del govern espanyol en Polítiques Actives d'Ocupació a Catalunya. Una retallada que, segons Dincat (Discapacitat Intel·lectual de Catalunya), suposa posar en perill la integració a la societat de les persones discapacitades. A Osona i al Ripollès, les retallades afecten sis centres i poden posar en perill el lloc de treball de prop de 400 persones discapacitades.

L'acte, que ha estat amenitzat amb espectacles diversos, ha comptat amb el suport de destacats membres de la societat civil catalana. També de la classe política, que a l'hora dels parlaments, ha rebut els crits de bona part dels assistents.

En un ambient festiu només trencat per l'escridassada dedicada als representants polítics a l'hora dels parlaments, 14.000 persones s'han acostat a l'Arc de Triomf de Barcelona per cridar: "Això sí que no". Un crit unànime per defensar el dret de les persones discapacitades a treballar i a no dependre només de les subvencions per viure com a ciutadans de segona.

I és que com s'ha denunciat durant l'acte, la retallada del 56% en Polítiques Actives d'Ocupació a Catalunya anunciada per l'Estat posa en greu perill la tasca que realitzen els Centres Especials de Treball, les entitats d'inserció local i a les entitats de treball amb Suport que, sense l'ajuda de l'administració, no podran fer front al pagament de les nòmines.

A més, les associacions convocants han recordat que la Llei (la LISMI) obliga l'Estat a finançar, com a mínim, el 50% del sou mínim interprofessional de les persones amb discapacitat i trastorn mental que treballen als Centres especials de Treball, un pilar fonamental, han recordat, de les polítiques d'inserció laboral de persones amb dificultats.

La periodista Mònica Terribas, que ha estat l'encarregada de llegir el manifest, ha recordat que a Catalunya hi ha més de 100 Centres Especials de treball d'iniciativa social, gestionats per entitats sense ànim de lucre que mantenen més de 7.300 llocs de treball de persones amb discapacitat d'especials dificultats.

L'acte ha comptat amb el suport de la classe política catalana que durant els parlaments ha hagut d'entomar els crits de bona part dels assistents. Tant ha estat així que durant la intervenció d'una representant del PP, els organitzadors han hagut de cridar a la calma recordant que el Parlament s'ha compromès a garantir les subvencions.

Entre les personalitats que han pujat a l'escenari destaquen el conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, i el d'UGT, Josep Maria Àlvarez.

Mur simbòlic

Com a acte simbòlic, al tram final de l'acte s'ha destruït un mur que simbolitzava les barreres amb les que es troben diàriament les persones discapacitades. Un mur, han dit, que cada dia es farà més gran si el pressupost destinat a la formació de les persones discapacitades es redueix com vol l'Estat.


14.000 persones clamen a Barcelona en defensa del dret a treballar de les persones discapacitades Foto: Jordi Borràs