Alpens reviu la històrica victòria dels carlins

La recreació teatral de la batalla de 1873 comparteix cartell amb la trobada internacional, que reuneix 135 forjadors d’arreu del país i Europa.

Redacció Lluçanès.com
20 de maig del 2012
Batalla d'Alpens.
Batalla d'Alpens. | Adrià Costa
Batalla d'Alpens, aquest dissabte. Foto: Adrià Costa

El temps ha respectat el dia central de la Festa del Jovent d’Alpens, aquest dissabte, que comptava amb la XI Trobada Internacional de Forjadors i la recreació de la batalla d’Alpens. El sol ha lluït durant moltes estones i ha permès una bona afluència de visitants, que no s’han volgut perdre cap dels dos actes, únics a les contrades del nostre país.

La Trobada Internacional de Forjadors, de caràcter biennal, se celebra durant tot aquest  cap de setmana, de divendres a diumenge, en el marc de la Fira del Jovent  d’Alpens. En aquesta trobada tots els forjadors assistents treballen en un projecte comú, una gran obra dirigida i coordinada pel gran mestre Miquel Xirau, i que culminarà amb la col·locació conjunta en un espai del poble. En aquesta ocasió, l’escultura es dedica a la Dansa Alpensina.

Aquest divendres i dissabte ja s’han pogut veure 135 forjadors treballant en la peça. La majoria provenen d’arreu del país, però també n’hi ha molts de diferents punts de l’Estat espanyol (Navarra, Madrid, Guadalajara, Osca, Lleó...), deu de França i dos d’Eslovàquia.

Aquest dissabte, la forja ha deixat una part de protagonisme a la batalla d’Alpens. El poble s’ha ambientat i s’ha traslladat als temps dels carlins, el 1873. Al migdia hi ha hagut un animat vermut d'època i a 2/4 de 7 de la tarda s’ha pogut veure la representació de la "Batalla d'Alpens, Cabrinetty contra Savalls", animada per les gralles i les percussions de Xarop de Canya.

La representació ha acabat amb la històrica mort d'en Cabrinetty i la derrota dels liberals. "Ha estat espectacular, amb traques, morts al mig de la plaça, trets...", explica l'alcaldessa Montse Barniol.

Aquest diumenge, si el temps ho permet, els ferrers acabaran la peça col·lectiva i es podrà visitar la Forja al carrer que hi ha pel centre del poble, així com les parades de productes artesanals. Al migdia es col·locarà la peça.

Programa d’actes



Galeries de fotos d'edicions anteriors:
2012 (Vermut d'època i batalla d'Alpens) (Adrià Costa)
- 2012 (XI Trobada de Forjadors) (Adrià Costa)
- 2011 (diumenge) (X. Mas i L. López)
- 2011 (dissabte) (X. Mas i L. López)
- 2010 (X.Mas)
- 2010 (A. Costa)
- 2009 (Xevi Mas)
- 2008 (Lluçanès.com)