Alpens, capital de la forja durant tres dies

La Fira del Jovent reuneix aquest cap de setmana 120 forjadors d'Europa i d'arreu del país.

Redacció Lluçanès.com
18 de maig del 2012
576_1274566497fira_del_jovent
576_1274566497fira_del_jovent | Adrià Costa
La Trobada de Forjadors, fa dos anys. Foto: Adrià Costa

Un dels moments més esperats de l'any a Alpens és l'aixecada del final de la Dansa Alpensina, el diumenge de la festa major. Aquest és el motiu que inspira l'escultura que enguany construiran els ferrers que vindran a Alpens a la XI Trobada Internacional de Forjadors. Miquel Xirau, Enric Pla i el grup de col·laboradors ja treballen des de fa dies perquè tot estigui a punt per la fira i que en 48 hores es pugui enllestir una peça d'uns sis metres d'alçada on es podrà llegir la partitura de la música de la Dansa.

La Trobada Internacional de Forjadors, de caràcter bienal, se celebra aquest cap de setmana, els dies 18, 19 i 20 de maig, en el marc de la Fira del Jovent  d’Alpens. En aquesta trobada tots els forjadors assistents treballen en un projecte comú, una gran obra dirigida i coordinada pel gran mestre Miquel Xirau, que elaboraran al llarg dels tres dies i que culminarà amb la col·locació conjunta en un espai del poble.

Les inscripcions s’han tancat amb més 120 forjadors. La majoria provenen d’arreu del país, però també n’hi ha molts de diferents punts de l’Estat espanyol (Navarra, Madrid, Guadalajara, Osca, Lleó...), deu de França i dos d’Eslovàquia.

Enguany, la Fira del Jovent ja comença avui divendres, i coincideix amb el VI Serminari de Paisatge i Turisme, dedicat a Landart. Aquest mateix dia ja es poden veure com comencen a forjar els ferrers.

Dissabte l'activitat a les fornals continua, i l'ambientació d'Alpens es transforma en temps dels carlins, el 1873. Al migdia hi ha un vermut d'època i a 2/4 de 7 de la tarda es podrà veure la representació de la "Batalla d'Alpens, Cabrinetty contra Savalls".

Diumenge, durant tot el matí, els ferrers acabaran la peça col·lectiva i es podrà visitar la Forja al carrer que hi ha pel centre del poble, així com les parades de productes artesanals. Al migdia es col·locarà la peça.

Programa d’actes



Galeries de fotos d'edicions anteriors:
- 2011 (diumenge) (X. Mas i L. López)
- 2011 (dissabte) (X. Mas i L. López)
- 2010 (X.Mas)
- 2010 (A. Costa)
- 2009 (Xevi Mas)
- 2008 (Lluçanès.com)

Representació teatral del desenllaç de la Batalla d'Alpens. Foto: Xevi Mas