Victransa afegeix una dràstica reducció de sous a l'ERO

L’empresa de transport esprem al màxim les possibilitats que li ofereix la nova reforma laboral.

Pere Pratdesaba
18 de maig del 2012
L’empresa de transport estudia la possibilitat d’aplicar un petit ERO.
L’empresa de transport estudia la possibilitat d’aplicar un petit ERO. | Adrià Costa
L’empresa de transport estudia la possibilitat d’aplicar un petit ERO. Foto: Adrià Costa

La direcció de Victransa i els representants sindicals ja tenen gairebé lligat l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) temporal i rotatiu que l’empresa començarà a aplicar de seguida. Només falten lligar alguns petits serrells. En principi, l’ERO durarà un any i afectarà un total de vuit o nou conductors, que passaran a l’atur per torns. Així, cada quatre mesos, hi haurà tres treballadors a l’atur. Quan s’acabi el període, es reincorporaran a l’empresa i tres companys seus els substituiran. D’aquesta manera, no hi haurà acomiadaments.

Amb la mesura, l’empresa pretén solucionar el problema que li ha sorgit després de decidir que no renovava part de la seva flota, en concret tres camions (o potser quatre), a causa de l’augment del renting i les previsions a la baixa de la feina. En un primer moment, es va estudiar la recol·locació d’aquests conductors en un altre lloc de la companyia, però finalment aquesta opció s’ha descartat.

Les negociacions entre el comitè d’empresa i la direcció no estan tancades i continuen. De l’acord per tancar l’ERO només queda pactar un tant per cent addicional de diners que Victransa pagaria als treballadors que estiguessin a l’atur per tal de compensar la pèrdua d’ingressos.

En aquestes converses, però, l’empresa ha posat a sobre la taula un altre proposta que no ha fet gens de gràcia als sindicats: la reducció d’un 8% de salari a tota la plantilla. Victransa té més de 110 treballadors.

Els sindicats amenacen amb jutjats i mobilitzacions

La decisió es ferma i no hi ha marxa enrere. Amb la nova normativa a la mà, l’empresa sembla que té tot el dret de posar en pràctica aquesta baixada dràstica de sous, tot i que durant aquest any encara ha tingut beneficis. I és que l’empresa esprem a fons les possibilitats que li ofereix la nova reforma laboral de Mariano Rajoy. Amb la nova normativa estatal, no calen pèrdues, amb la simple presentació d’una previsió a la baixa de la facturació, l’empresa pot aplicar un rebaixa de sous. Amb una simple inspecció dels números és suficient. No cal cap més ERO.

Els sindicats, però, no hi estan d'acord i continuen les negociacions, que es podrien allargar fins a finals de mes. "Si apliquen un 8%, els beneficis de l'empresa augmentaran un 156%, segons els números que ens han ensenyat. Això no pot ser", es queixa Cesc Poch, secretari general d'UGT Osona.

Els sindicats, segons Poch, volen que la reducció dels sous sigui a escala i vagi del 0 al 4%, lligada a l'evolució de l'empresa. A més, demana que els diners siguin retornables. O sigui, que si Victransa va bé, es tornin a pujar els salaris i es tornin el diferencial que els treballadors han perdut amb els mesos de retallada.

Si Victransa continua en la seva posició, del 8%, i l'aplica, els sindicats no es quedaran de braços plegats. "Impugnarem la retallada als jutjats i farem mobilitzacions", adverteix Poch.

Més informació de la situació de Victransa

Arxivat a