Vila d'Abadal qualifica la llei de consultes de «disminuïda»

L'alcalde de Vic compareix davant el Parlament com a president de l'Associació de Municipis per la Independència.

Quico Sallés / ND
16 de maig del 2012
El president de l'Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Vila d'Abadal, el secretari general de l'Associació Catalana de Municipis, Marc Pifarré, i el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Manel Bustos.
El president de l'Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Vila d'Abadal, el secretari general de l'Associació Catalana de Municipis, Marc Pifarré, i el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Manel Bustos. | Paula Mateu
El president de l'Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Vila d'Abadal, el secretari general de l'Associació Catalana de Municipis, Marc Pifarré, i el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Manel Bustos. Foto: Paula Mateu.

L'alcalde de Vic i president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep M. Vila d'Abadal, ha comparegut avui a la comissió d'Afers Institucionals del Parlament per debatre sobre la llei de consultes, que ha titllat de "disminuïda" perquè no contempla que les consultes siguin vinculants, i reclama que sigui més ambiciosa i que el tràmit parlamentari serveixi per convertir les consultes en referèndums, és a dir, que siguin vinculants. Tot amb tot, veu "bé" que s'apliqui aquesta llei perquè obre la porta a una major participació de la ciutadania.

Vila d'Abadal també ha assenyalat com un problema la utilització del padró municipal. Segons ha dit, aquest "no és rigorós" ni "fiable" i, per tant, no hauria de servir de base per elaborar el cens. Per substituir-lo, ha proposat que s'estableixi un consell local de consultes ciutadanes on la gent es pugui inscriure voluntàriament per participar a les consultes. Es tracta d'un instrument que, segons ha dit, s'utilitza a altres països.

Les altres dues entitats municipalistes, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) també han avalat l'objectiu de fomentar la participació ciutadana i han coincidit en què dubten de la viabilitat que s'utilitzi el padró municipal com a instrument per elaborar el cens de les consultes.

El president de la FMC, Manel Bustos, ha centrat la seva compareixença al Parlament no tant en valorar la nova llei, sinó en mostrar les seves preocupacions per com afectarà al món local, demanant que la participació dels ciutadans en aquest àmbit sigui regulat per la Llei de Governs Locals i no per la de consultes. Aquest és, segons Bustos, el marc adequat. En cas contrari, ha afegit, la FMC considera que es convida els municipis a "acompanyar una llei que no està pensada per nosaltres, sinó per una altra finalitat".

El secretari general de l'Associació Catalana de Municipis, Marc Pifarré, també ha expressat dubtes sobre aquest instrument per elaborar el cens, convidant els parlamentaris a què, durant la tramitació de la llei, reflexionin sobre si no cal exigir un cert arrelament als ciutadans per poder participar a les consultes.
Arxivat a