Tona impulsa un punt d'orientació jurídica que donarà servei a 18 municipis

Un advocat oferirà assessorament sobre problemes derivats de la crisi econòmica, com impagaments de lloguer o hipoteques, entre d'altres.

Redacció Osona.com
15 de maig del 2012
D'esquerra a dreta: Antoni Molas, Josep Oliba, Josep Salom i Pilar Planesa, a la presentació que ha tingut lloc a l'Ajuntament de Tona.
D'esquerra a dreta: Antoni Molas, Josep Oliba, Josep Salom i Pilar Planesa, a la presentació que ha tingut lloc a l'Ajuntament de Tona. | Ajuntament de Tona
D'esquerra a dreta: Antoni Molas, Josep Oliba, Josep Salom i Pilar Planesa, a la presentació que ha tingut lloc a l'Ajuntament de Tona. Foto: Ajuntament de Tona

El diputat d'Igualtat, Ciutania i Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva, el degà del Col·legi d’Advocats de Vic, Antoni Molas, i l’alcalde de Tona, Josep Salom, han presentat en aquesta població el nou punt del Servei d'Orientació Jurídica (SOJ), per atendre  les persones usuàries de serveis socials de 18 municipis. El punt d’atenció se situarà a les dependències de l’Ajuntament, on hi haurà un advocat que oferirà, sobretot, assessorament sobre problemàtiques derivades de la crisi econòmica, com impagaments de lloguer, hipoteques, deutes o ruptures familiars. Aquest servei, impulsat per la Diputació, compta amb la col·laboració dels Col·legis d'Advocats de la demarcació de Barcelona i es completa amb l'oferta de la Generalitat de Catalunya.   

El punt del SOJ de Tona atendrà les persones usuàries dels serveis socials dels següents municipis: Castellcir, Collsuspina, Sant Sadurní d'Osormort, Brull, Malla, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Santa Eugènia de Berga, Sant Julià de Vilatorta, Seva, Oristà (Torre Oristà), Balenyà, Taradell, Centelles, Folgueroles, Calldetenes, Gurb i Tona.

El principal tema de consulta durant l'any 2011 en aquest servei ha estat el dret de família (un 37,16% divorcis, separacions, reclamacions d'aliments i la guarda i custòdia), la segona  temàtica és l'habitatge (30% arrendaments, procediments civils...), i la tercera, el capítol d'altres (21,84%), que fa referència a dret laboral i estrangeria.

Les persones que vulguin accedir al SOJ disposen d'una cita prèvia mitjançant derivació dels equips de serveis socials municipals i són ateses per lletrats i lletrades adscrits als respectius col·legis d'advocats. Es fa una primera orientació, no directiva i gratuïta, sobre la problemàtica plantejada i, en el seu cas, si es donen les condicions legals necessàries, es procedeix a iniciar la tramitació de l'expedient per al reconeixement de la justícia gratuïta i l'assignació d'un advocat d'ofici.

El ‘col·lapse’ dels serveis ordinaris de justícia

A la presentación, Antoni Molas ha destacat que el nou punt ajudarà a "descol·lapsar" els serveis ordinaris de justícia als municipis del sud d’Osona. En aquests moments, ja funciona un altre servei a Torelló, que atén el nord de la comarca.

A nivell institucional, l’alcalde Josep Salom ha valorat molt positivament la iniciativa de mancomunar serveis per tal que, en últim terme, siguin els ciutadans qui se'n vegin beneficiats.

Per la seva banda, Oliva ha refermat la voluntat de la Diputació de “millorar l'atenció a la ciutadania des dels serveis socials”. També a través del Servei d'Orientació Jurídica que “ens permet actuar des de la prevenció d'una forma útil i àgil”.

Dossier de premsa (PDF)