La puja del gasoil i el renting fa trontollar els números de Victransa

L’empresa de transport estudia la possibilitat d’aplicar un petit ERO, que afectaria alguns dels conductors, de manera rotativa.

Redacció Osona.com
14 de maig del 2012
L’empresa de transport estudia la possibilitat d’aplicar un petit ERO.
L’empresa de transport estudia la possibilitat d’aplicar un petit ERO. | Adrià Costa
L’empresa de transport estudia la possibilitat d’aplicar un petit ERO. Foto: Adrià Costa

El sector dels transport és un dels que pateix amb més virulència els efectes de la crisi econòmica. Per un costat, els costos del servei no paren de pujar, sobretot en àmbits com el preu del gasoil o el renting. Per un altre, durant els últims anys, les tarifes que es paguen pel transport no s’han mogut massa. Si a tot plegat hi afegim que la quantitat de feina també ha baixat, no costa gaire d’esbrinar els resultats de les empreses del sector: pocs beneficis i molt ajustats. Si en tenen.

Victransa , amb més de 110 treballadors i serveis a tot l’Estat espanyol i Portugal, és una de les empreses afectades. La direcció ha començat les negociacions amb el comitè d’empresa per tal d’estudiar la possibilitat d’executar un petit Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) temporal, que afectaria alguns conductors, que anirien fent rotacions a l’atur. En principi, la intenció passa per no acomiadar ningú definitivament.

En aquests moments, el gran problema de l’empresa és el renting, una modalitat de pagament dels nous vehicles que ha incrementat considerablement el seu preu. Aquest sistema permet pagar durant quatre o cinc anys una mena de lloguer del camió i quan arriba el final del contracte, l’empresa té l’opció de compra o de rescindir-lo. Avui, però, les concessionàries tenen un gran problema, ja que els hi és molt difícil tornar a revendre el vehicle si l’empresa que ha signat el renting no se’l queda. Per tant, per curar-se en salut, han decidit pujar els preus de manera important.

Victransa ha de renovar part de la seva flota aquest any, uns tres o quatre camions. Els números, però, no surten, i l’empresa considera que, de moment, potser és millor no comprar cap més vehicle i si hi ha excedents de feina puntuals, donar-els a altres companyies.

Si aquesta opció es compleix, quedaran automàticament tres o quatre xofers sense feina. Les negociacions entre comitè i direcció es van iniciar dijous per solucionar la situació. Una sortida podria ser la recol·locació a dins de l’empresa d’aquests treballadors. Una altre, que és la defensa Victransa, l’aplicació d’un ERO temporal i rotatiu, on diferents  xofers anirien un mes a l’atur i no s’acomiadaria ningú. L’ERO tindria una duració, en principi, d’un any, i es podria renegociar si hi haguessin variacions considerables del preu del gasoil i el renting (a la baixa) o increments molt forts de feina.

Les converses entre sindicats i empreses continuaran aquest dimarts.
Arxivat a