L'alcalde escapça el ple de Vic

Josep M. Vila d’Abadal fa ús de la seva potestat i rebutja cinc de les nou mocions que presenten els grups de l’oposició. A la CUP no li fa cap gràcia.

Redacció Osona.com
04 de maig del 2012
L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, ha fet ús de la seva potestat per configurar l’ordre del dia del ple municipal i ha rebutjat cinc de les nou mocions que havien presentat els diferents grups de l’oposició per a la sessió del proper dilluns. El grup més perjudicat ha estat la CUP, a qui li han retirat tres mocions.

El motiu d’aquesta decisió, segons ha explicat Vila d’Abadal en una nota posterior a la publicació d'aquesta notícia, "és donar dinamisme als plens, que darrerament s’havien allargat molt". No obstant això, l’alcalde manifesta que "no han quedat suspeses" i emplaça els grups polítics "a debatre-les més endavant".

Els grups de l’oposició havien presentat un total de nou mocions: quatre la CUP, dues ICV-EUiA, dues PxC, i una el PSC. Al final, cada grup s’ha quedat amb una sola moció.

La mesura no ha fet cap gràcia a la CUP, que ha denunciat “la manca  de qualitat democràtica de l'alcalde”.  La CUP havia presentat quatre mocions: la primera reclama a l’equip de govern una solució a la manca de cartelleres per anunciar les activitats que duen a terme les entitats ciutadanes i una moratòria en les sancions que es van anunciar a finals de febrer per les entitats que pengin cartells en llocs no autoritzats; la segona, de suport a la ILP que s’ha engegat des de diferents entitats per promoure un canvi en la llei que permeti la dació en pagament de les hipoteques, eviti els desnonaments i ampliï el lloguer social; la tercera reclama al Govern de la Generalitat que els Mossos d'Esquadra no utilitzin bales de goma per reprimir les manifestacions; i la darrera proposa al ple que l'Ajuntament de Vic exerceixi l'acció penal popular en el judici que s'ha de dur a terme contra el regidor Josep Anglada per les presumptes agressions comeses el passat 22 d'abril a la plaça Major. Vila d’Abadal només ha acceptat la que fa referència a les cartelleres.

La CUP considera que la no inclusió de les tres mocions restants és “una maniobra legal però no legítima de l'alcalde per silenciar la tasca de l'oposició i per eludir el debat polític de com fer front al clima de crispació que han generat a la ciutat les presumptes agressions del president de la PxC”. Segons la CUP, es tracta només d’”una argúcia legal” per tal d’”amagar la connivència entre l'equip de govern i el partit racista que s'ha fet evident en els darrers plens”.  La CUP ja ha anunciat que tornarà a presentar les mocions excloses en els propers plens.

Pel que fa a ICV-EUiA, va presentar dues mocions, de les que només se n’ha acceptat una, on es reclama la suspensió de les liquidacions de les plusvàlues a les persones afectades per un desnonament del seu habitatge i, a més, s’insta el Govern de l'Estat a modificar la legislació tributària per tal d'eximir als afectats pels desnonaments de pagar aquest impost. Per ICV-EUiA de Vic, el manteniment d'aquest impost suposa un "càstig injust i un tràngol innecessari per a les famílies".

En relació a PxC, Vila d’Abadal ha acceptat una de les dues mocions presentades, la que fa referència al manifest de l’Ajuntament contra la violència, on precisament es contemplen una presumptes agressions del líder d’aquesta formació, Josep Anglada.

Per últim, el PSC ha vist com se li admetia l’única moció que ha presentat, referida a les escoles bressol. El partit socialista presentarà aquesta moció en defensa del manteniment de les ajudes a les escoles bressol municipals que atorga el Departament d’Ensenyament a tots els consistoris osonencs on tingui representació. També iniciarà una campanya de recollida de signatures en defensa de les escoles bressol municipals.

-------------
ORDRE DEL DIA DEL PLE


A)      ESBORRANY DE L'ACTA DE LA SESSIÓ ANTERIOR

B)      PROPOSTES D'ACORD I DICTÀMENS


INICIAR L'EXPEDIENT PER NOMENAR VIGATÀ IL•LUSTRE EL SR. JOAN RIERA I RIUS

NOMENAR CRONISTA OFICIAL DE LA CIUTAT DE VIC EL SR. JOSEP M. SOLÀ I SALA

DONAR SUPORT A LA INICIATIVA CIUTADANA EUROPEA PERQUÈ LA UNIÓ EUROPEA GARANTEIXI EL MANTENIMENT DE LA CIUTADANIA EUROPEA ALS CIUTADANS D’UN NOU ESTAT SORGIT PER UN PROCÉS DE SECESSIÓ D’UN TERRITORI D’UN ESTAT MEMBRE.

DESIGNAR REPRESENTANT AL PATRONAT DE L'ORFEÓ VIGATÀ-TRINITARIS

APROVAR EL CONVENI AMB EL DEPARTAMENT DE BENESTAR SOCIAL I FAMÍLIA DE LA GENERALITAT PER A LA PRESTACIÓ DEL SERVEI PUNT DE TROBADA A LA COMARCA D'OSONA

APROVAR EL CONVENI DE COL.LABORACIÓ AMB LA GENERALITAT I EL CONSELL COMARCAL D'OSONA PER A LA GESTIÓ DE L'OFICINA JOVE D'OSONA

INICIAR L’EXPEDIENT DE CESSIÓ GRATUÏTA D’ÚS D'UNS LOCALS MUNICIPALS SITUATS EN EL RECINTE FIRAL EL SUCRE, AL DEPARTAMENT D’AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL

DONAR COMPTE DE LA LIQUIDACIÓ DEL PRESSUPOST DE L'EXERCICI DE 2011 (2 propostes)

MODIFICAR LES TARIFES VIGENTS DE L'AIGUA PER LA TRIBUTACIÓ DEL CÀNON EN L'ABASTAMENT DE L'AIGUA POTABLE

RATIFICAR LA DISSOLUCIÓ I LIQUIDACIÓ SIMULTÀNIA DE LA SOCIETAT SIMAVIC

ACCEPTAR LA SUBVENCIÓ DEL CONSELL CATALÀ DE L'ESPORT I FORMALITZAR UN PRÉSTEC AMB L'INSTITUT CATALÀ DE FINANCES PER A L'ACTUACIÓ "CIRCUIT D'OSONA"

ADHESIÓ A LA DECLARACIÓ DE VIC PEL COMPROMÍS CAP AL BON GOVERN AMBIENTAL I L'ECONOMIA VERDA

APROVAR LES XIFRES DE POBLACIÓ A  01-01-2012

C)      RESOLUCIONS, MOCIONS I ALTRES INTERVENCIONS

1      RESOLUCIONS DE L'ALCALDIA

2      MOCIONS

a) MOCIÓ DE PXC EN RELACIÓ AL MANIFEST D'AQUEST AJUNTAMENT CONTRA LA VIOLÈNCIA

b) MOCIÓ DE LA CUP PER L'AMPLIACIÓ DELS ESPAIS D'INFORMACIÓ CIUTADANA AL CARRER

c)   MOCIÓ DEL PSC RESPECTE DE LES ESCOLES BRESSOL

d) MOCIÓ D'ICV-EUIA PER SUSPENDRE CAUTELARMENT L'ANY 2012 LA LIQUIDACIÓ DE LES PLUSVÀLUES ALS AFECTATS PER PROCESSOS DE DESNONAMENT D'HABITATGES DE PRIMERA RESIDÈNCIA

3      ASSUMPTES D'URGÈNCIA

4      PRECS I PREGUNTES
Arxivat a