Els partits veuen amb escepticisme la proposta de la CUP d'aïllar PxC

Les formacions del consistori vigatà emplacen a debatre el tema amb calma en el proper ple, tot i que consideren complicat que es pugui arribar a algun tipus de consens.

Pere Pratdesaba
02 de maig del 2012
Josep Anglada i Marta Riera davant dels manifestants antifeixistes que esperaven a l'antrada de l'acte.
Josep Anglada i Marta Riera davant dels manifestants antifeixistes que esperaven a l'antrada de l'acte. | Adrià Costa
Josep Anglada i Marta Riera, davant d'uns manifestants antifeixistes que esperaven a l'antrada d'un acte electoral, a les passades eleccions. Foto: Adrià Costa

Els partits del consistori de Vic veuen amb escepticisme la proposta de la CUP d’aïllar políticament PxC. CiU, ERC, PSC, SI i ICV-EUiA estan disposats a parlar però emplacen a debatre el tema amb calma i tranquil·litat al ple del proper dilluns. O fins i tot més enllà, quan l’ambient de crispació produït pels darrers incidents a Vic s’hagi refredat una mica.

El passat cap de setmana, la CUP va fer públic un paquet de mesures per tal d’arraconar Josep Anglada i la seva formació. En primer lloc, la formació presentarà una moció al proper ple on es demanarà que l’Ajuntament es personi en qualitat d’acusació popular en el judici per les presumptes agressions racistes dutes a terme per Anglada el passat 22 d’abril a la plaça Major. En segon lloc, la CUP ha enviat una  carta a tots els partits del consistori vigatà on proposa que es votin en contra totes les mocions de PxC als plens municipals. “Volem que l’Ajuntament es mulli d’una vegada”, diu Georgina Rieradevall, portaveu de la CUP al consistori.

En aquest marc, la postura oficial de l’equip de govern a l’Ajuntament és clara: no cal precipitar-se i ja se’n parlarà al ple. “En aquest tema les presses no són bones, no poden anar a remolc del que digui la CUP”, diu Joan Ballana (ERC). “A més, ja es va signar un manifest conjunt contra la violència”, recorda el republicà.

Aquest manifest, per a la CUP, gairebé és “paper mullat”, des del moment que fins i tot Anglada es planteja signar-lo. “Això ja seria surrealista”, lamenta Rieradevall, en relació a la possible adhesió del president de PxC.

Qui també té les coses clares és el PSC, que veu amb escepticisme que es pugui arribar a un acord consensuat i que la millor manera de lluitar contra PxC siguin les propostes de la CUP. “Nosaltres compartim la preocupació per aquest fenomen populista. Però s’ha de ser molt curós”, apunta Jacint Raurell, portaveu socialista. “La creació d’un front antiAnglada podria aconseguir l’efecte contrari al que es persegueix, ja que se li donaria més protagonisme, que és el que busca”, afegeix.

Raurell assegura que ell ja ha mantingut des de sempre una postura de “distància” vers PxC, tant en els plens com en els mitjans. El dirigent socialista no ha anat mai a una tertúlia on també hi fos Anglada, recorda.

Xavier Tornafoch (ICV-EUiA) diu que ells estan oberts a parlar però emplaça els partits a arribar a algun tipus de consens, “si no, això no anirà enlloc”.  Aquest acord, segons l’ecosocialista, hauria de desmuntar l’estratègia de PxC al carrer i anar més enllà del simple boicot a les mocions.

Tornafoch, però, no és gaire optimista i no creu que prosperi la proposta de la CUP, que veu més en clau mediàtica, per tal de tenir uns “minuts de glòria”. “Si realment volien fer alguna cosa seriosa, abans haurien d’haver anat a parlar amb els partits que amb la premsa”, es queixa.

SI, per la seva banda, també està disposat a parlar-ne i prendrà una posició al voltant de la proposta després de la reunió de la seva executiva. Tot i això, el seu portaveu, Iban Lapeira, insta la CUP ha aclarir-se: “Fins ara no volien discutir cap moció de la CUP ì no votaven [a efectes pràctics legals es considera una abstenció]. Ara ens diuen que em de votar en contra”.

Enquesta:‘Qui té la culpa del clima de crispació a Vic’



---------------------------
NOTÍCIES PUBLICADES DEL CAS

La CUP proposa unes mesures per aïllar PxC

Els antifeixistes diuen que l'equip de govern de Vic «fa el joc» a Anglada

Vídeo: Joan Ballana i Josep Anglada es troben en un debat al Canal Taronja

Suspesa la protesta contra Anglada per pressions «polítiques i policials»

Anglada no signa el manifest dels grups municipals de Vic perquè és «incomplet»

Immigrants i antifeixistes decidiran avui si mantenen la protesta contra Josep Anglada

La policia vol «rebaixar el to» de la manifestació d'aquest divendres contra Anglada

Els grups municipals de Vic condemnen la violència

Anglada culpa els mitjans de comunicació del «clima de desobediència» que hi ha a Vic

El regidor de Seguretat de Vic fa una crida a «la calma»

Incidents al centre de Vic en una protesta contra Anglada

Anglada acaba la festa de PxC a cops de puny i amb denúncies creuades

Vídeo: «Contra Anglada, acció directa!»

PxC aplega uns dos-cents militants i simpatitzants a Vic

Anglada s'esbatussa amb dos joves a la plaça Major de Vic