Blanca Busquets presenta la seva darrera novel·la a l'Esquirol

"La nevada del cucut" va guanyar el Premi Llibreter.

Redacció Osona.com
26 d'abril del 2012
Busquets presenta aquesta extraordinària novel·la a la llibreria La Tralla de Vic.
Busquets presenta aquesta extraordinària novel·la a la llibreria La Tralla de Vic. | MM/ND
Busquets, a la presentació de la seva novel·la a la llibreria La Tralla de Vic. Foto: MM/ND

Blanca Busquets, periodista resident a Cantonigròs, va publicar l'any passat la novel·la “La nevada del cucut” (Rosa dels vents), amb la qual va guanyar el Premi Llibreter. L'autora, acompanyada de Cesc Casadesús, presentarà l'obra el proper dissabte 28 d'abril a l'Esquirol. L'acte tindrà lloc a les 7 de la tarda a la sala de plens de l'Ajuntament.

La periodista i escriptora és col·laboradora habitual de les seccions d’opinió d’Osona.com i Nació Digital.


LA NEVADA DEL CUCUT
BLANCA BUSQUETS


Una dona que va viure fa cent anys escriu d’amagat a la llum d’una espelma en un lloc perdut de Catalunya. Les seves lletres la lligaran, amb fil invisible, a una altra dona del segle XXI que tampoc pot viure sense escriure. Tan sols elles dues veuen un poble nevat en un quadre que aparentment només té taques...

La novel·la “La nevada del cucut” explica dues històries paral•leles; per una banda la de la Lali, una noia jove que va patir bulling a l’escola i que sembla que no acaba de trobar el seu lloc al món fins que els seus pares se separen i se'n va a la Carena (un poble de muntanya) amb el seu pare. Allà trobarà els escrits de la seva besàvia i descobrirà un assumpte tèrbol que havia dividit dues famílies durant dècades.

Per una altra banda, la Tònia, la besàvia de la Lali, una dona intrèpida que va escriure la seva vida al poble dia a dia, la relació amb el seu marit, amb els veïns, etc. Però ella amagava un gran secret, l’amor que sentia pel seu cosí.

Aquests dos personatges femenins són molt semblants, tot i que els separen molts anys: les dues escriuen, les dues són dones valentes que van viure un amor intens però fugaç. A través d’elles coneixem personatges secundaris que ens mostren la duresa i la crueltat de la vida de principi de segle a la muntanya, i també la duresa de la vida actual.

Blanca Busquets i Oliu, nascuda a Barcelona, viu entre aquesta ciutat i Cantonigròs. Treballa de realitzadora i guionista a les emissores de Catalunya Ràdio des del 1986, i ha treballat de redactora durant set anys a Televisió de Catalunya. Escriu des dels 12 anys i ha publicat: “Presó de neu” (Proa, 2003), “El jersei” (Rosa dels Vents, 2006), traduït al rus (Inostranka, 2008) i a punt de publicar-se en alemany (DTV-Premium), “Tren a Puigcerdà” (Rosa dels Vents, 2007) i “Vés a saber on és el cel” (Rosadels Vents, 2009), traduït al castellà (A saber dónde está el cielo, Plaza & Janés, 2009). “La nevada del cucut” és la cinquena novel·la.

Més informació de l’autora i de l’obra (PDF)