El bon temps acompanya un lluït Mercat del Ram

La fira de Vic, a més de potenciar la presència d'animals, ha incorporat altres certàmens, com l’Europorc, el Lactium, el Concurs de la Vaca Bruna, el Fira’t de la Unió de Comerciants del Remei Estadi i la Mostra d’Entitats i Músiques.

Redacció Osona.com
02 d'abril del 2012
Lactium, una fira jove però de referència professional i comercial del món del formatge i derivats làctics, va ser una oferta més dins el Mercat del Ram.
Lactium, una fira jove però de referència professional i comercial del món del formatge i derivats làctics, va ser una oferta més dins el Mercat del Ram. | Adrià Costa
El president Artur Mas, amb una vara de pastor, aquest dissabte al Mercat del Ram de Vic. Foto: Adrià Costa

Amb l’esclat de la primavera ha tornat el Mercat del Ram de Vic, una de les cites més importants del calendari firal català de caràcter tradicional i de prestigi del sector agrícola i ramader. El bon temps ha acompanyat i la ciutat ha tornat a omplir-se de gent. No hi ha hagut, però, sensació d'aglomeracions, més que res perquè les diverses zones estaven molt escampades. El president de la Generalitat, Artur Mas, va ser dissabte a Vic, on va inaugurar el centre d'interpretació del Museu Episcopal dedicat al bisbe Oliba i les obres del campanar.

“Volíem un Mercat més ramader i creiem que ho hem aconseguit”, explica la regidora de Fires i Mercats, Montserrat Rovira. “Estem molt satisfets amb els resultats de l’edició d’enguany, que ha estat especialment lluïda, amb moltíssima gent que ha visitat la nostra ciutat”, afegeix.

El Mercat del Ram 2012 venia marcat per la crisi econòmica i per la necessitat de l’Ajuntament d’optimitzar recursos. Per això, la fira ha integrat altres certàmens que calia reformular o, fins i tot, fer desaparèixer. Així, la programació d’enguany ha incorporat per segon any consecutiu l’Europorc i per primer cop el Lactium, la fira dels formatges, el Fira’t de la Unió de Comerciants del Remei Estadi, la Mostra d’Entitats i Músiques de Vic i el Concurs de la Vaca Bruna.

En aquesta edició hi ha hagut un total de 182 expositors (121 de la fira tradicional i 61 del Lactium). No hi han faltat les tradicionals mostres d’utillatges ramaders,  horticultura,  energies renovables i jardineria, automoció, maquinària agrícola i vehicles industrials, i turisme. Gairebé la meitat dels expositors eren de la comarca (45%) i gran part de la resta, de Catalunya (43%). Estaven ubicats a la zona del Sucre, al carrer Mossèn Josep Gudiol, a l’avinguda dels Països Catalans i la rambla del Passeig.

Com sempre, el  programa del Mercat del Ram presentava un munt d’activitats paral·leles. Destaquen les Jornades Tècniques Ramaderes (centrades en el medi ambient i l’agricultura ecològica), activitats agropecuàries dedicades als més petits, el mercat de palmes i llorers, Batre en Potes (relacionat amb la sega), gegants, música gregoriana, l’aplec sardanista, la trobada castellera, el cicle de música religiosa, la Processó dels Armats, les caramelles sota el balcó de l’Ajuntament i el trofeu internacional de globus, entre d’altres propostes. També hi ha hagut un gran nombre de propostes esportives, com el campionat català de bitlles, pàdel, tennis o motociclisme.

La lectura del pregó va donar, el dijous 29 de març, el tret de sortida al programa del Mercat del Ram. Aquest any va anar a càrrec del doctor Miquel Vilardell, president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona.
     
Pel que fa a la programació i el contingut, el Mercat del Ram 2012 ha continuat apostant per la  presència de bestiar en viu, que estava ubicat en diferents espais de l’àrea del Sucre. Allà s’hi podia veure una mostra ovina, porcs i  truges amb garrins i llavores i una exposició de vacú de carn. En total, hi havia fins a 520 caps de bestiar.

El Concurs Català de Canals Porcines va arribar enguany a la seva 30a edició. El lliurament dels guardons va comptar amb la presència del president Artur Mas. El primer premi a la màxima puntuació a la qualitat de carn i de canal, valorat en 2.000 euros, va ser per a la granja Pinsos Victoria La Roca d’en Feliu de Prats de Lluçanès. El primer premi en qualitat de carn, valorat en 1.500 euros, va ser per a la Granja Vilatortella de Sant Bartomeu del Grau, i el primer premi a la qualitat de la canal, valorat també en 1.500 euros, va ser per a Farré Seres d’Artesa de Segre.


Vídeo de Jordi Preñanosa

Un dels grans atractius del programa han tornat a ser els espectacles eqüestres, que han arribat a la seva quarta edició. Aquest any hi ha hagut un canvi d’ubicació i s'ha traslladat l’activitat a la zona esportiva de Vic. El canvi ha tingut una bona acceptació i el públic ha respost, amb més de 10.000 visitants. Els assistents han pogut gaudir d’espectacles com la doma de cavalls, carreres de ponis, horseball i exhibicions de tot tipus, entre les que destaca la de Sercam Shows, que recentment va guanyar el concurs estatal “Tu si que vales” de Telecinco.

Enguany el congrés de l’ Europorc ha passat a tenir només un dia i també s'ha celebrat per segon any consecutiu dins el Mercat del Ram, concretament el dijous dia 29 al Sucre (auditori Marià Vila d’Abadal). L’Europorc ha comptat amb quatre ponències de molt interès relacionades amb el sector porcí que han anat Era càrrec de Miquel Garcia, Xavier de Paz, Óscar David Garcia i Josef Ajram, un ponent mediàtic que parlarà d’una visió global de l’economia.

Una de les novetats d’aquesta edició va ser el  8è Concurs nacional de Raça Bruna del Pirineu, organitzat per la Federació Catalana de la Raça Bruna, que per primera vegada es va fer a Vic, dissabte i diumenge al matí, amb molt d'èxit. Aquest prova comptava amb uns 180 exemplars de la raça prèviament seleccionats a les seves comarques. Com a curiositat, esmentar l’apadrinament d’un vedell a càrrec del reconegut cuiner osonenc Nandu Jubany.

Entre els premis més destacats i va haver el de Gran Campió de tot el concurs nacional i que va guanyar un toro de l’explotació La Closa de la Cerdanya i el Gran Campió d’animals joves que va guanyar una brava de Can Margall, també de la Cerdanya.

Lactium, una fira jove però de referència professional i comercial del món del formatge i derivats làctics, va ser una oferta més dins el Mercat del Ram, des de divendres fins a diumenge. Es va mantenir la degustació, els tastos, les sessions de cuina amb formatge, el sopar amb música, vi i formatge, i la 4a Edició del Concurs Lactium. El Lactium tenia 61 expositors, amb mes de 300 varietats de formatge de tota classe. Les parades es van ubicar a la Rambla del Carme.

Lactium, una fira jove però de referència professional i comercial del món del formatge i derivats làctics, va ser una oferta més dins el Mercat del Ram. Foto: Adrià Costa

Els firaires no es van mostrar massa satisfets amb el resultat, ja que el públic no era molt professional. Aquesta és una de les fires que si no s'haguessin incorporat al Mercat del Ram potser hauria desaparegut.

Una altra de les fires que va incorporar el Mercat del Ram era la Mostra d’Entitats i les Músiques de Vic, que es va celebrar el dissabte 31 de març. Com és habitual, es va fer al llarg del Passeig Pep Ventura de Vic, des de les 10 del matí i fins a les 8 del vespre.

Enguany també ha tingut lloc la segona edició del Fira’t  pel Ram, que consisteix  en un conjunt de paradetes a la plaça Josep Terradellas on s’hi van realitzar una sèrie d’activitats promogudes per l’UCRE, que és l’associació de comerciants del barri que organitza l’activitat.

Més informació, web de fires i mercats




------------------
Galeries de fotos:

2012
- Processó dels Armats (Lurdes López)
- Espectacles Eqüestres (Josep Maria Costa)
- Trobada castellera (Lurdes López)
- Concurs de Raça Bruna (Josep Maria Costa)
- Activitats diverses (Josep Maria Costa)
- Mostra d'Entitats i Músiques (Xevi Mas)
- Fira Lactium (Xevi Mas)
- Concurs Català de Canals Porcines (Josep Maria Costa)
- Recorregut inaugural (Adrià Costa)
- Cercavila dels Sagals d'Osona (Xevi Mas)
- Trofeu Internacional de Globus (Josep M. Costa)

2011
- Processó dels Armats
-Diada castellera
-Concurs de Vaca Frisona
- Fira del dibuix i caricaturistes
- Espectacle eqüestre
- Fira de maquinària agrìcola i automoció
- Inauguració del recinte firal
- Cercavila dels Sagals d'Osona
-Concurs d'ocells
- Fotos de les activitats de motor
- Fotos del torneig internacional de globus


2010
- Processó dels Armats
- Exhibició de motor
- Trobada Castellera
- XLIII Fira del Dibuix
- Atraccions
- Recinte firal
- Activitats infantils
- Mostra d'automoció i maquinària agrícola
- Passeig inaugural
- Mercat de palmes, palmons i llorer
- Cercavila dels Sagals d'Osona
- Concert dels Dolors a càrrec de l'Orfeó Vigatà
- Activitats diverses (divendres)
- Exhibició de Màquines Giratòries
- Pregó de Joan Contijoch
- XXVIIè Trofeu Internacional de Globus

2009
- Espectacle «Al galop amb Pep Poblet»
- Exhibició de Motor
- 69è Aplec de la Sardana
- Trobada castellera
- Benedicció de palmes a la catedral
- Fira del dibuix i trobada de caricaturistes
- Exhibició de motoserra
- Cercavila i ballada de gegants
- Cercavila dels Sagals d’Osona
- Recinte firal
- Passeig inaugural
- Mercat de palmes, palmons i llorer a la plaça Major.
- Mercat d'automoció i maquinària agrícola
- Tastets del Mercat del Ram
- El pregó de l'economista Miquel Barceló
- Concurs de màquines giratòries

2008
- Parc d'atraccions
- Activitats diverses (6)
- Activitats diverses (5)
- Activitats diverses (4)
- Activitats diverses (3)
- Activitats diverses (2)
- Activitats diverses (1)

2007
- Activitats diverses

2005
- Activitats diverses (diumenge)
- Benedicció de les Palmes a St Francesc s'hi moria
- Activitats diverses (dissabte)
- 1r Concurs del Burro Català

2003
- Activitats diverses

XXIXè Trofeu Internacional de Globus del Merat del Ram 2012. Foto: Josep Maria Costa
Arxivat a